Få sixpack med «planken»

Slik gjør du en av de aller beste mageøvelsene enda mer effektivt.

Foto: YouTube.com (Iform.no)
Publisert

Slik kan du utnytte en av de aller beste kjerneøvelsene som finnes til å bli enda bedre og mer utfordrende!

Planke og sideplanke er faktisk to øvelser som de aller fleste har problemer med å utføre - korrekt, vel og merke. Det er slettes ikke uvanlig å se at hofta siger mot bakken samtidig som korsryggen ser ut til å knekke på grunn av overdreven svai. Øvelsen stammer på ingen måte fra «McKenzie pressup», som har et helt annet formål.

Denne artikkelen er levert av Iform.no.

Ett av hovedpoengene med «planken» er å styrke muskulaturen som fører til at hofta ikke roterer forover, noe som er et meget vanlig holdningsproblem, så hvorfor trene planken i denne posisjonen som forsterker kompensasjonen? Korsryggen skal være temmelig rett, så om du ser en treningskompis gjøre noe annet, vær så vennlig og korriger vedkommende.

Kanskje det ender opp med et par tusen mindre ryggplager rundt om i verden (vel, de fleste kjører jo «sit-ups» uansett, så det er vel en utopi).

Nei, ikke slik...

Når det gjelder sideplanke så er det også veldig vanlig å se hofta falle ned, men enda oftere ser man hoftefleksjon, noe som igjen er en kompensasjon og som forteller oss at vi helst ønsker å befinne oss i nettopp hoftefleksjon på grunn av stramme hofteleddsbøyere og underaktiv setemuskulatur.

Dette er hvordan en slik kompensasjon typisk kan se ut i god tro om at man kjører en korrekt «sideplanke»:

Men slik

Løsningen er ikke verre enn å klemme sammen rumpemuskulaturen og samtidig presse hofta frem. Magemuskulaturen skal selvfølgelig også fortsatt strammes for å motvirke for mye svai i korsryggen.

Planke og sideplanke bør se slik ut:

Planke – arm bak:

La oss se på et par varianter du kan bruke de neste ukene på å gjøre deg bedre kjent med.

Planke – arm foran:

Planke - pushups – arm foran:

Sideplanke – Stjerne:

Til slutt

Holdningen som i vanlig planke og sideplanke skal fortsatt være intakt på alle variantene, noe som jo nettopp blir hakket verre når man reduserer en støtteflate (arm). Det er meget viktig at du har fokus på at hofta verken detter ned eller flytter seg veldig til siden for å kompensere for tapet av støtteflaten.

Korsryggen skal også holdes så stabil som mulig. Bevegelse i dette området er altså noe vi ikke ønsker. Start med 2-3 sett med 8-10 repetisjoner per side, hold 2-3 sek per repetisjon.

Flere artikler fra Iform.no:

Effektivt benkpressprogramSlik trener du magen effektivt
Slik bygger du bred & tykk rygg

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2011.

Les også