Dette lurer du på om Eurovision 2024

Eurovision-ekspert om Marcus og Martinus: – Smått bittert

Hvem er Eurovision-favorittene, hvordan er Norges sjanser og hvorfor deltar Marcus og Martinus for Sverige? Dette må du vite om Eurovision i Malmö 2024.

<b>NORGES BESTE HÅP I EUROVISION 2024? </b>Marcus &amp; Martinus kan være Norges beste vinnermulighet i den internasjonale Eurovision-finalen i 2024. Men hvorfor deltar de norske tvillingbrødrene for Sverige?! Det – og mye mer – får du svaret på i denne saken.
NORGES BESTE HÅP I EUROVISION 2024? Marcus & Martinus kan være Norges beste vinnermulighet i den internasjonale Eurovision-finalen i 2024. Men hvorfor deltar de norske tvillingbrødrene for Sverige?! Det – og mye mer – får du svaret på i denne saken. Foto: TT News Agency/Fredrik Sandberg/via REUTERS/NTB
Sist oppdatert

Et like sikkert vårtegn som knirkingen fra trampoliner og duringen fra kostebiler, er det at finalen i Eurovision eller Melodi Grand Prix, som nordmenn liker å kalle det, nærmer seg.

For mange innebærer dette at mange timer blir brukt på å høre på alt fra pompøse ballader til rølpelåter på vaklende engelsk eller språk man ikke forstår.

Det innebærer også at de mest utroligste melodier og rytmer kan sette seg fast på hjernebarken.

Alt for å finne ut hvem man tror kommer til å vinne årets konkurranse.

For de fleste, handler det imidlertid om å sette seg ned i sofaen med ganske blanke ark og la seg overraske, imponere, sjokkere eller irritere av bidragene den store finalen.

En finale som i 2024 skal avholdes i Malmö Arena i Sverige lørdag 11. mai. Semifinalene finner sted tirsdag 7. og torsdag 9. mai.

Norges bidrag, bandet Gåte med låten «Ulveham», er nest siste artist ut i semifinalen på torsdag, mens Sverige, representert av nordmennene Marcus og Martinus med låten «Unforgettable», er direkte kvalifisert som fjorårsvinnere.

<b>EUROVISION-EKSPERT: </b>Jim Ø. Pedersen (40) har stålkontroll på det meste som handler om Eurovision. Han er fast deltaker i folkejuryen i «Adresse»-programmene på NRK for fjerde år og pleier å treffe bra med sine vinnertips.
EUROVISION-EKSPERT: Jim Ø. Pedersen (40) har stålkontroll på det meste som handler om Eurovision. Han er fast deltaker i folkejuryen i «Adresse»-programmene på NRK for fjerde år og pleier å treffe bra med sine vinnertips. Foto: NRK

Dersom du ønsker å stille litt forberedt til Eurovision-finalene, så har vi sett nærmere på noen av favorittene på oddsen og samlet en del opplysninger som folk erfaringsmessig lurer på, nedover i denne saken.

Vi har tatt en lengre prat med NRKs «Eurovision-guru» Jim Ø. Pedersen som ser inn i spåkulen foran begivenheten. Han avslører blant annet hvem han tror vinner hele konkurransen og hvem han tror vil gjøre det best av Norge og Sverige.

Pedersen, som har fulgt Eurovision tett siden 1992, er fast deltaker i folkejuryen i «Adresse»-programmene på NRK på fjerde året og jobber som koordinator for produksjonen. Han er også med som researcher for kommentator Marte Stokstad i Eurovision-finalene.

«Adresse Malmö» sendes på NRK lørdager klokken 20.55.

Hvorfor får Israel delta i Eurovision 2024?

Rammen rundt årets finale er unektelig ekstra spesiell med tanke på urolighetene i verden. Israels deltakelse i Eurovision til tross for at de står i en blodig krig mot Palestina, har vekket kraftige reaksjoner.

For hvorfor får Israel være med når Russland ble kastet ut av konkurransen i kjølvannet av å ha gått til krig mot Ukraina?

Både i Norge og i Sverige har flere mennesker arrangert demonstrasjoner mot deltakelsen og svensk politi har hevet beredskapen kraftig under finaleuken. De har derfor bedt om bistand fra norsk politi, skriver TV 2.

Nylig ble det kjent at alle musikkanmelderne til NRK nekter å anmelde årets konkurranse på grunn av Israels deltakelse.

Så langt har ingen deltakerland valgt å boikotte konkurransen. Island vurderte det, men det ser ut til å ha blitt med tanken.

– Det er vanskelig å snakke om årets finale uten å komme inn på Israels deltakelse. Jeg er helt enig med veldig mange der ute, i at det er vanskelig å forholde seg til at et land som er med i konkurransen er i en blodig konflikt, og jeg forstår godt at mange lurer på hvorfor Israel får være med når Russland ikke har fått være med etter krigen i Ukraina, sier Jim Ø. Pedersen til klikk.no

Han sier videre at grunnen til at Israel får være med, er at landet i motsetning til Russland, følger regelverket til Den europeiske kringkastingsunionen, EBU.

– Disse reglene sier blant annet at man være betalende medlem, noe Israel er, men Russland ikke var. Russland har nå meldt seg ut av EBU. I tillegg er den russiske kringkasteren politisk styrt og kontrollert, men det er ikke den israelske kringkasteren KAN, forklarer Pedersen.

<b>STORE DEMONSTRASJONER: </b>Det oppsto store demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision song contest i Stockholm 17. februar i år. Svensk politi er forberedt på at det samme kan skje i forbindelsen med finaleuken i Malmö. Det var også demonstrasjoner i forkant av Melodi Grand Prix-finalen i Trondheim i starten av februar.
STORE DEMONSTRASJONER: Det oppsto store demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision song contest i Stockholm 17. februar i år. Svensk politi er forberedt på at det samme kan skje i forbindelsen med finaleuken i Malmö. Det var også demonstrasjoner i forkant av Melodi Grand Prix-finalen i Trondheim i starten av februar. Foto: TT News Agency/Fredrik Persson via REUTERS

Pedersen har likevel full forståelse for at mange mennesker er opprørte over Israels deltakelse, og at mange kan komme til å droppe å se årets finale av denne grunn.

– Det fult forståelig at det stormer rundt denne avgjørelsen, og jeg har ingen problemer ved å se at mange velger å ta avstand på ulikt vis – også ved å boikotte. Men når alt kommer til alt skal man bedømme det musikalske bidraget uavhengig av politikk, og det er jo ikke nasjonen som sådan som skal bedømmes, selv om det praksis er umulig gitt situasjonen. At Israel er i en konflikt med Palestina vil helt sikkert påvirke hvordan folk stemmer. Slik er det, uansett hvor upolitisk EBU gjerne vil konkurransen skal være, mener Pedersen.

Israel er for øvrig representert av den kvinnelige artisten Eden Golan (20) med låten «Hurricane», og bidraget er faktisk på 8. plass på bettinglistene.

Hvorfor deltar Marcus og Martinus for Sverige?

Så over til det rent musikalske.

Norge er i en nokså spesiell situasjon i årets konkurranse. Vi har nemlig flere «vinnersjanser», og mange lurer nok på hvorfor de 22 år gamle popstjerne-tvillingene Marcus og Martinus deltar for Sverige.

Marcus og Martinus svarte selv på dette spørsmålet i et intervju med TV 2 tidligere i vår.

– Vi startet jo opp her i Sverige etter pandemien, da vi ikke hadde noe plateselskap lenger. Vi hadde en del folk vi kjente her, som vi jobbet med mye, som vi likte veldig godt, sa Marcus Gunnarsen (brødrenes etternavn) til TV 2.

– Så signerte vi med Universal Music Sverige, vårt musikkmanagement er svensk, vårt PR-byrå er svensk, så da startet vi opp her og synes det har gått kjempebra, la han til.

De norske guttene ble svært populære i Sverige etter at de vant svenske Maskorama i 2022.

I 2023 kom de på andreplass i Melodifestivalen med låten «Air» bak Loreen. Loreen endte som kjent opp med å vinne hele Eurovision 2023 med låten «Tattoo».

I 2024 var der imidlertid den norske duoens tur til å ta seieren i den svenske finalen med pop/dance-låten «Unforgettable».

Les også: Mamma sier hun ikke vil være bestemor og det er så sårt

– Smått bittert

Eurovision-ekspert Pedersen innrømmer at han synes det er litt surt at de norske guttene deltar for vårt naboland og erkerival.

– Det er smått bittert at det er Sverige de stiller for, men det må vi nordmenn bare unne dem som artister. I Sverige får de vist seg frem for et større publikum. De skal på turné i etterkant av Eurovision og det står så stor respekt av å vinne Melodifestivalen. Det er gigantisk i Sverige og det mest sette underholdningsprogrammet. Det er imponerende at to unge gutter fra Trofors kan gå helt til topps, så det skal vi være stolte over.

Pedersen mener det svenske bidraget er meget sterkt og ekstremt velprodusert. Kanskje til og med for velprodusert?

– Det er en låt som er så gjennomprodusert og så gjennomført proff at faren faktisk er at den kan falle litt igjennom. At den rett og slett blir litt for «polert» til å være en åpenbar vinnerlåt, særlig med tanke på at en lignende låt vant i fjor, sier han.

Kanskje er det derfor Marcus og Martinus per 18. april «bare» ligger på tiendeplass på bookmakernes toppliste. Men Pedersen utelukker ikke at bidraget kan gjøre det en del bedre enn dette.

– Det kan godt hende juryen vil sette pris på den høye kvaliteten i låten. Låten blir også sterkere «live», siden den nesten er en musikkvideo i seg selv. Jeg tror også Marcus og Martinus vil få massiv mediaoppmerksomhet, både på grunn av Sverige-effekten på hjemmebane, det faktum at de er nordmenn som deltar for Sverige, og at de to er nettopp dem de er.

Når opptrer Marcus og Martinus i finalen?

Han påpeker at Sverige kan ha sikret seg en liten fordel i den store finalen. Som regjerende mestere er de forhåndskvalifisert, og nylig ble det klart at de skal åpne hele konkurransen.

– Det at Sverige- og våre to norske tvillinger er første låt ut på scenen den 11. mai, tror jeg vil være en fantastisk start på årets ESC-finale. Samtidig er det bestemt at man under årets konkurranse for første gang kan stemme på sine favoritter underveis i hele programmet og ikke bare til slutt. Det vil gjøre startrekkefølgen mindre viktig enn den har vært. Det er jo nesten litt påfallende, men EBU er klare på at det er helt tilfeldig at Sverige ble trukket til å opptre først.

Samtidig påpeker han at det er sjelden samme nasjonen vinner to år på rad og det er like sjelden at «vinnerformelen» er den samme to år på rad.

– Dette taler imot Sverige og Marcus og Martinus, da låten deres er i samme kategori som Loreens låt i fjor. Det er ikke så rart, siden samme låtskriver står bak, sier Pedersen

Startrekkefølgen for resten av finalen blir først klar etter semifinalene.

Hvordan vurderes Norges sjanser i Eurovision 2024?

– Dersom du må velge – hvem tror du vil havne høyes at Norge og Sverige i årets finale?

– Det er utrolig vanskelig å vite. De to låtene er så forskjellige de kan få blitt, og det hele tror jeg avgjøres av hva folk vil ha av musikk den helgen i mai. Det må liksom treffe tiden og «viben» i Europa akkurat den 11. mai. Men akkurat nå vil jeg kanskje sagt Sverige. Mest på grunn av at låten er så godt produsert, og jeg tror gutta fra Trofors har sin egen lille magiske effekt. De er større der ute i Europa enn vi nordmenn tenker, sier Pedersen.

Pedersen klør seg i det hele tatt litt i hodet over Norges sjanser i årets konkurrasne.

– Kan man si at hvordan Gåte vil gjøre det, er en aldri så liten ... ja, gåte?

– Hehe. Ja, det kan slå begge veier. Men det er jo fint med gåter generelt, for da har man jo fått fokus? Det er i alle fall et bidrag man ikke kan forholde seg likegyldig til, sier Pedersen lurt.

<b>EN GÅTE:</b> Eurovision-ekspert sier at det er en aldri så liten gåte hvordan Gåte vil gjøre det i Eurovision, men han er trygg på at de tar seg videre fra semifinalen. Her er deler av bandet avbildet etter at de vant MGP-finalen 3. februar.
EN GÅTE: Eurovision-ekspert sier at det er en aldri så liten gåte hvordan Gåte vil gjøre det i Eurovision, men han er trygg på at de tar seg videre fra semifinalen. Her er deler av bandet avbildet etter at de vant MGP-finalen 3. februar. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Bookmakerne rangerer per 18. april Gåte på en brukbar 13. plass på favorittlisten. Pedersen tror bandet fort kan klatre på bettinglistene når folk får se dem live under prøvene.

– Sånn som det er nå så ligger Norge et stykke ned på bettinglistene, bak flere land som vi etter mitt syn burde vært foran, som for eksempel Irland som stiller med en låt jeg ikke har troen på, sier han.

– Gåtes store fordel

Han mener Gåte har én kjempestor fordel i årets konkurranse: Ulveham er en låt og opptreden som er helt annerledes enn alle de andre deltakerne:

– Jeg tror Norge kan klatre enormt nå som prøvene starter opp neste uke (fra 22. april) i Malmö. Gåte er et liveband med tydelig identitet, men dette er vanskelig å formidle om man ikke ser opptredenen direkte. Når folk får se dette live, så tror jeg man vil se at Gåtes bidrag er veldig annerledes enn de andre bidragene i år. Det er i realiteten ingen andre låter i den sjangeren, noe som helt klart kan være en fordel. Jeg tror at den den ganske sikkert vil komme seg videre til finalen – og der kan den gjøre det enda bedre.

– Det er også en låt som typisk vil kunne få en del jurypoeng fordi den har et klart særpreg og fanger den norske identiteten. Jeg tror den både kan få seerstemmer og en del jurypoeng og treffer bedre enn på den kombinasjonen enn mange av bidragene vi har sendt de siste årene, slår Pedersen fast.

Hvem er de største favorittene til å vinne Eurovision 2024?

De siste årene har det blitt enklere å danne seg et klart bilde over hvem som er de største favorittene gjennom bookmakernes oddslister på internett.

Bookmakerne baserer sin oddssetting på hva spillerne setter penger på, oddssettingen til konkurrerende bookmakere, Eurovision-historikk og statistikk og egne kvalitetsanalyser, skriver eurovisionworld.com.

Dette nettstedet står også bak den mest brukte rangeringen over hvem som er årets favoritter. Listen pleier å endre seg en hel del opp mot finalen – særlig etter at artistene har vært gjennom generalprøver og semifinalene er unnagjort. De siste årene har bookmakerne som regel truffet meget bra.

Det har også Pedersen, selv om han holdt Finland som knapp favoritt over Sverige i fjorårets konkurranse. Rekkefølgen endte opp med å bli motsatt.

– Men jeg traff på 19 av 20 da jeg tippet hvem som skulle gå videre fra semifinalene i fjor, humrer han.

Årets tetsjikt har allerede (per 18. april) endret seg en del.

Lenge var det Kroatias bidrag som ledet markant foran Sveits, Nederland, Italia og Ukraina, men i det siste har Sveits gjort et byks og tatt en ledelse med 24 prosent vinnersjanse (se listen per 18. april i faktaboksen nednefor – saken fortsetter under boksen).

Eurovision 2024: Dette er favorittene på oddsen

  1. Sveits (Nemo - "The Code") - 24 % (vinnersjanse)
  2. Kroatia (Baby Lasagna - "Rim Tim Tagi Dim") - 18 %
  3. Italia (Angelina Mango - "La noia") - 12 %
  4. Nederland (Joost Klein - "Europapa") - 9 %
  5. Ukraina (alyona alyona & Jerry Heil - "Teresa & Maria") - 8 %
  6. Frankrike (Slimane - "Mon amour") 3 %
  7. Hellas (Marina Satti - "Zari") 3 %
  8. Israel (Eden Golan - "Hurricane")- 3 %
  9. Belgia (Mustii - "Before the Party's Over") 3 %
  10. Sverige (Marcus & Martinus - "Unforgettable") - 2 %

--

13. Norge (Gåte - Ulveham) 1 %

Tallene er hentet ut 18. april, 2024 - de endrer seg kontinuerlig. For oppdaterte odds og liste, sjekk eurovisionworld.com

Favoritten Sveits stiller med «norsk låt»

Dette er også gledelig sett med norske øyne, ettersom Sveits og artisten Nemos låt «The Code» er skrevet av de norske låtskriverne Linda Dale (45) og Lasse Midtsian Nymann (30). Dahle var også låtskriver på Alessandras norske finalebidrag «Queen of Kings» i 2023.

– Vi ble veldig overrasket og glade (over favorittstempelet), har Nymann sagt til VG.

Nemo Mettler (24), som er hens fulle navn, kan historisk som den første ikke-binære vinneren av Eurovision noensinne. Ikke-binær beskriver en transperson med en kjønnsidentitet som ikke er utelukkende kvinne eller mann, og låten handler om denne tematikken.

Låten skiller seg definitivt ut i mengden og kan nok være litt vanskelig å få «tak på» når man hører den første gang. Likevel har Pedersen tro på at den kan gjøre det meget skarpt.

<b>FAVORITT:</b> Sveitsiske Nemo har seilt opp som den kanskje største favoritten en snau måned før det braker løs i Malmö.
FAVORITT: Sveitsiske Nemo har seilt opp som den kanskje største favoritten en snau måned før det braker løs i Malmö. Foto: TT News Agency/Fredrik Sandberg/via REUTERS

– Hvorfor er Sveits' bidrag utpekt som favoritt per nå?

– «The Code» er en litt kompleks låt, men den er fengende. Favorittstempelet skyldes en enormt god vokal, og hen – som en av tre ikke-binære artister i år – har levert svært godt på ulike «pre-partys» rundt i Europa. Låten er godt produsert, Nemo leverer energisk fra scenen og har stålkontroll på stemmebruken, sier Pedersen

– Bidraget er annerledes og veldig spennende, og særlig avslutningen der den blir litt James Bond-aktig, er veldig sterk. Dersom de løser dette bra fra scenen, så kan den helt klart forsvare favorittstempelet, tror eksperten.

– Kan bli en thriller

Det sagt, så tror Pedersen mener at årets konkurranse kan bli en skikkelig thriller og han legger ikke skjul på at det er uvanlig vanskelig å peke ut en klar vinner.

Ikke nødvendigvis er fordi nivået i år er høyt, men fordi det ikke er så stor nivåforskjell fra beste til verste låt.

– Det er en uvanlig vanskelig år å plukke en klar vinnerkandidat. Flere av de siste årene har man nokså tidlig visst hvem det skulle handle om, men i år er det mange «jevne» bidrag i samme sjanger, nemlig crazy/party-sjangeren inspirert av Finland (2. plass) i fjor.

– Både Kroatias låt «Rim Tim Tagi Dim» (Baby Lasagna) og Nederlands «Europapa» (Joost Klein) som begge er i favorittsjiktet, er i denne kategorien. Det er veldig fengende låter og hvis det er dette Europa vil ha 11 . mai, så kan en slik låt vinne. Men faren er at alle disse litt «rare» låtene kan slå hverandre litt i hjel. Man kan jo ikke stemme på alle – så hvilken havner øverst? spør Pedersen retorisk.

Ekspertens vinnertips

Derfor heller han i skrivende stund mot at en man kan få en litt mindre heseblesende låt som vinner.

<b>TROR HUN VINNER:</b> Eurovision-kjenner Jim Ø. Pedersen holder Italia og Angelina Mango, som sin favoritt til å vinne Eurovision, 2024. Her er hun avbildet under en opptreden under et Eurovision-party i Barcelona, 6. april.
TROR HUN VINNER: Eurovision-kjenner Jim Ø. Pedersen holder Italia og Angelina Mango, som sin favoritt til å vinne Eurovision, 2024. Her er hun avbildet under en opptreden under et Eurovision-party i Barcelona, 6. april. Foto: Mario Wurzburger/Getty Images

– Hvis du setter en pistol mot hodet mitt i dag og ber meg plukke en vinner, så svarer jeg Angelina Mango og Italia, sier han, og utdyper:

– Hun er veldig flink og har en egen evne til å skinne igjennom skjermen samtidig som at låten «La noia» er umiddelbar og fengende. Italia har dessuten veldig gode resultater i Eurovision historisk og har havnet topp ti og topp fem en rekke ganger de siste årene. Hun kan nok plukke mange syvere, åttere og tiere og vinne hele sulamitten. Det kan fort være et slikt år at de som plukker poeng jevnt og trutt vinner, lik det som skjedde da Duncan Lawrence vant for Nederland i 2019.

Angelina Mango (23) er en av mange «etniske» bidrag (der landets identitet kommer frem gjennom låten) og bidrag på morsmål i årets konkurranse. Flere låter kjører dessuten en blanding av morsmål og engelsk

– I år er at det 17 eller 18 ulike språk representert i låtene. Dermed kan det hende at en av de sterkeste låtene på originalspråk vinner, men det er som sagt vanskelig å si hva som er årets vinnerformel, sier Pedersen.

Les også: (+) Vi har rett og slett fått «naboen fra helvete»

Fransk åpning for seier?

Låtene til seiersgrossist Ukraina og Frankrike er i denne kategorien. Pedersen utelukker ikke at de kan hevde seg i toppen, og mener særlig Frankrikes bidrag kan være en mulig joker.

– Ukraina kvalifiserer seg alltid til finalen, og i år blir intet unntak. Låten deres kan ha vinnersjanse om det skulle være sånn at Europa vil at en slik låt skal vinne. Men jeg personlig har ikke troen på at den går helt til topps. Jeg synes ikke rap-delen i låten fungerer bra nok. Det er heller ikke så lenge siden de vant med en litt lignende, men bedre, låt, mener Pedersen.

<b>FRANSK FLØTEPUS: </b>Kynikere vil kanskje hevde at Slimane og hans låtskrivere har forsøkt å trykke flest mulig franske ord som folk kan, inn i en kjærlighetsballade. Men Slimane kan overraske i finalen, mener MGP-ekspert. Her er han avbildet i november, 2023.
FRANSK FLØTEPUS: Kynikere vil kanskje hevde at Slimane og hans låtskrivere har forsøkt å trykke flest mulig franske ord som folk kan, inn i en kjærlighetsballade. Men Slimane kan overraske i finalen, mener MGP-ekspert. Her er han avbildet i november, 2023. Foto: Photo by Valery HACHE / AFP

Frankrike er derimot et bidrag som Pedersen har lagt sin elsk på, og som han tror fort kan overraske.

«Mon Amour» er en særdeles kraftfull kjærlighetsballade, fremført av artisten Slimane, som ble kjent da han vant franske The Voice i 2016. Han er 34 år gammel og hans fulle navn er Slimane Nebchi.

– Frankrikes låt kommer virkelig til å skille seg ut og den kan fort bli en favoritt blant juryene, samtidig som den vil samle seerstemmer. Den er litt klisjé, men måten han leverer på, er helt utrolig. Så dersom man vil tippe vinner på oddsen, så kan nok Frankrike ha verdi slik de er plassert på bettinglistene nå, sier Pedersen.

Kroatia leder nett-avstemning

Eurovisionworld.com har også en avstemning på sin nettside der lesere fra hele verden kan stemme på hvem de tror vinner.

FAVORITT: Marko Purisic, kjent som Baby Lasagna skal representere Kroatia i Eurovision 2024. Bidraget, som kan minne om Finlands bidrag i 2023, regnes som en av de store forhåndsfavorittene.
FAVORITT: Marko Purisic, kjent som Baby Lasagna skal representere Kroatia i Eurovision 2024. Bidraget, som kan minne om Finlands bidrag i 2023, regnes som en av de store forhåndsfavorittene. Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL URN via NTB

I skrivende stund (18. april) har det kommet inn over 115.000 stemmer og favoritten er Kroatia med 14 prosent av stemmene foran Italia og Sveits med 11 prosent hver.

Denne avstemningen kan være verdt å følge med på, da den tidligere år gitt en ganske bra pekepinn på hvordan seerstemmene vil fordele seg.

Romania trakk seg, Luxembourg gjør comeback

Årvåkne tv-seere vil nok oppdage at Romania ikke er med i årets konkurranse. Landets kringkaster har oppgitt økonomiske utfordringer som begrunnelse for denne avgjørelsen.

Samtidig er et land tilbake i konkurransen: Luxembourg deltar for første gang på tre tiår (ja det er tre tiår siden 1993).

Det er den kvinnelige artisten TALI (23) som representerer mini-nasjonen med låten «Fighter».

– Jeg tror det blir et positivt gjensyn. De havner ikke nødvendigvis helt i toppen, men jeg er ganske trygg på at de vil komme til finalen, mye fordi mange vil stemme på dem fordi man er glade for at de er tilbake i konkurransen, sier Pedersen om comebacket.

Luxembourg (1972 og 73) er ett av tre land har klart kunststykket å vinne Eurovision to år på rad: De to andre landene som har klart dette er Spania i 1968 og 69 og Israel i 1978 og 79.

Totalt har Luxembourg hele fem førsteplasser. Bare Sverige og Irland har flere med syv. Frankrike, Luxembourg, Storbritannia og Nederland har også fem seirer gjennom historien.

Hvordan stemmer man, og hvordan avgjøres vinneren?

Du kan stemme på dine favoritter gjennom å laste ned og benytte Eurovision-appen.

Du kan også stemme ved å sende SMS til telefonnummeret som dukker opp på skjermen under konkurransene. Man kan ikke stemme på sitt eget land.

Stemmene fra TV-seere og fagjuryer i hvert land teller 50 % hver, opplyser NRK.

Hvem er programlederne i Eurovision 2024?

Det er Hollywood-stjernen Malin Åkerman (45) og skuespiller Petra Mede (53) som har fått jobben som programledere i Malmö.

<b>LEDET SAMMEN: </b>Petra var programleder for «Eurovision Song Contest» i Stockholm i 2016 sammen med Måns Zelmerlöw, som vant konkurransen for Sverige året før med «Heroes».
LEDET SAMMEN: Petra var programleder for «Eurovision Song Contest» i Stockholm i 2016 sammen med Måns Zelmerlöw, som vant konkurransen for Sverige året før med «Heroes». Foto: Getty Images

– Kombinasjonen Malin Åkerman og Petra Mede er intet mindre enn en drømmeduo. Malin, en vidunderlig personlighet og en av våre mest talentfulle skuespillere i Hollywood. Petra, et ikon i Eurovision-sammenheng som også har blitt stemt frem som den beste Eurovision-programlederen noensinne, forteller Ebba Adielsson, som er executive producer for årets «Eurovision Song Contest», til SVT.

MALIN ÅKERMAN: Malin Åkerman har skapt seg en solid karriere i Hollywood gjennom de siste 15 årene. Nå er hun klar for en helt ny utfordring i Sverige. Foto: Getty Images
MALIN ÅKERMAN: Malin Åkerman har skapt seg en solid karriere i Hollywood gjennom de siste 15 årene. Nå er hun klar for en helt ny utfordring i Sverige. Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Det er tredje gang at Petra Mede skal lede «Eurovision Song Contest» fra Sverige. I 2013 ledet hun finalen for første gang etter at Loreen hadde vunnet året før med «Euphoria».

Bare tre år senere gjentok hun bedriften etter at Måns Zelmerlöw (37) vant i 2015 med låten «Heroes». I 2016 var også Måns med som programleder.

Og apropos odds, så er det nok ganske lave odds på at Zelmerlöw vil dukke opp i løpet av sendingene i Malmö.

– Det er nesten litt komisk hvor ofte han har dukket opp i Eurovision-sammenheng etter at han vant, humrer Pedersen.

Hvem kommenterer Eurovision for NRK?

Nok en gang er det Marte Stokstad (45) som kommenterer finalen på NRK. I denne saken kan du lese om hennes MGP-favoritter gjennom tidene.

Der forteller hun også om noe annet som googles hyppig: Hvordan det har seg at hun ble stesøster med Anne Rimmen, og at begge to endte som NRK-programledere.

<b>KOMMENTATOR:</b> Marte Stokstad skal nok en gang lede NRKs seere gjennom Eurovison sendingene. Her er hun avbildet før 2023-finalen i Liverpool.
KOMMENTATOR: Marte Stokstad skal nok en gang lede NRKs seere gjennom Eurovison sendingene. Her er hun avbildet før 2023-finalen i Liverpool. Foto: Heiko Junge / NTB

Hvorfor er Australia med i Eurovision?

De siste årene har mange undret seg over hvorfor Australia er med i den europeiske sangkonkurransen Eurovision.

Landet ble invitert til å delta i jubileumsutgaven av Eurovision i 2015. En viktig årsak til dette er at interessen for Eurovision er svært stor i landet.

- Australia er et land med mange europeiske immigranter, og nettopp derfor er interessen for Eurovision så enorm. Vi synes dette er det beste underholdningsprogrammet i hele verden, sa Paul Clarke, leder for den australske delegasjonen i 2015.

Hele 20 prosent av den australske befolkningen er født i utlandet, og mange heier derfor på det landet som forfedrene opprinnelig kom fra. I Australia følger så mange som tre millioner tv-seere på Eurovision.

Og det er på grunn av den enorme interessen, samt landets historiske tilknytning til Europa, at Australia ble invitert til å delta. Siden har de vært fast inventar, men avtalen med EBU gikk egentlig ut i 2023. Likevel ble det bekreftet at kenguru-landet også får være med i 2024.

De stiller denne gang med elektronikaduoen Electric Fields og låten «One Milkali (One Blood)». Låten levnes ikke de store sjansene av bookmakerne og er plassert helt nede på 26. plass (av totalt 37 deltakernasjoner) på bettinglisten.

Hvem er «Martin Østerdal» og hva har skjedd med Jon Ola Sand?

Mange nordmenn ble overrasket da Jon Ola Sand plutselig ikke dukket opp og proklamerte «Take it away» før poengene ble delt ut i Eurovision 2021.

I stedet var det en svenske ved navn Martin Österdahl som tok denne jobben.

Navnet har vært et av de mest brukte søkeordene Eurovision de siste årene og det er den svenske tv-produsenten Martin Österdahl som har tatt over etter Sand som leder for Eurovision Song Contest i EBU (Den europeiske kringkastingsunionen).

Österdahl har jobbet som programdirektør for underholdning og sport i svenske SVT, og har hatt ansvaret for flere store direktesendinger i både Sverige og Europa. Han var også excecutive producer for Eurovision-finalene i Malmö i 2013 og Stockholm i 2016. Österdahl er også forfatter og har skrevet fagbøker om ledelse og prosjektledelse, skriver Aussie Vision.

MARTIN ÖSTERDAHL: Konkurransesjef Martin Österdahl under finalen i Eurovision Song Contest i Torino i 2022. Foto: Heiko Junge / NTB
MARTIN ÖSTERDAHL: Konkurransesjef Martin Österdahl under finalen i Eurovision Song Contest i Torino i 2022. Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg har jobbet sammen med Martin Österdahl i mange år. Først på Eurovision Song Contest i 2013 og deretter igjen i 2016, men også i ESC Reference Group hvor Martin var et verdsatt medlem i 7 år. Jeg er sikker på at fremtiden til Eurovision Song Contest er i veldig dyktige hender, og at Martin er den rette personen til å ta dette utrolige showet til neste nivå, sa Jon Ola Sand da arvtakeren ble klar, ifølge esc Norge.

Österdahls nye catchphrase er «You’re good to go!».

Og med det setter vi punktum for denne saken. Håper du føler du er «good to go» for Eurovision 2024!

Denne saken ble første gang publisert 18/04 2024, og sist oppdatert 19/04 2024.

Les også