Espen PA Lervaag

Espen PA Lervaag: – Jeg har fått masse kjeft fordi jeg fortsatt drikker alkohol

Mange har latt seg provosere av den konfliktsky komikeren fordi han som tidligere rusavhengig ikke har kuttet ut alkoholen. – Jeg har null anstrengt forhold til det, sier Espen PA Lervaag til Her og Nå.

<b>ESPEN PA LERVAAG:</b> – Åpenheten om rusavhengigheten har vært bra for meg. Det var noe jeg ikke gikk ut med i veldig lang tid. Det handlet om at jeg måtte få alle brikkene til å falle på plass, og at jeg hadde landet trygt, før jeg følte at det var noen vits i å dele det, sier Espen.
ESPEN PA LERVAAG: – Åpenheten om rusavhengigheten har vært bra for meg. Det var noe jeg ikke gikk ut med i veldig lang tid. Det handlet om at jeg måtte få alle brikkene til å falle på plass, og at jeg hadde landet trygt, før jeg følte at det var noen vits i å dele det, sier Espen. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

– Jeg er dårlig på å si nei, ler Espen PA Lervaag (45) mens barna Amy (5) og Edwin (7) er på vei bort til kjøkkenskapet for å forsyne seg med godteri.

Det er tidlig lørdag morgen hjemme i rekkehuset på Sørumsand, og komikeren klarer ikke å stå etter for presset.

– Pappalivet er hektisk! Nå er vi forbi småbarnsfasen og over i en ny fase, som består av fritidsaktiviteter og kompiser. Det er veldig ålreit, men det er en kabal hver eneste uke.

– Man skal være glad for at man må hente ungene sine, kjøre dem til venner og sånt. Man kan ikke ta det for gitt, så det er jeg bare takknemlig for, smiler tobarnsfaren.

<b>TRAVEL HVERDAG:</b> – Pappalivet er hektisk! Nå er vi forbi småbarnsfasen og over i en ny fase, som består av fritidsaktiviteter og kompiser. Det er veldig ålreit, men det er klart det er hektisk – med alt annet som skal skje. Det er en kabal hver eneste uke, sier Espen.
TRAVEL HVERDAG: – Pappalivet er hektisk! Nå er vi forbi småbarnsfasen og over i en ny fase, som består av fritidsaktiviteter og kompiser. Det er veldig ålreit, men det er klart det er hektisk – med alt annet som skal skje. Det er en kabal hver eneste uke, sier Espen. Foto: Morten Bendiksen

Kona Caroline Lervaag

Under innspillingen av både «Kompani Lauritzen» og «Farmen kjendis» var det kona Caroline (36) som måtte ta seg av logistikken på hjemmebane.

Navn: Espen Petrus Andersen Lervaag

Født: 10. juli 1977

Alder: 45 år

Yrke: Manusforfatter, skuespiller og komiker

Ektefelle: Caroline Petrine Lervaag

Barn: Amy og Edwin

Se mer

– Det vanskeligste med TV-innspilling er å være borte fra familien, spesielt når barna er så små som de er. Da tenker jeg på belastningen for Caroline, som sitter igjen hjemme med alt. Det føler jeg på.

– Noen ganger kan jeg tenke: «Hva er det for en 45 år gammel idiot som prøver å realisere seg selv ute i skauen?». Da kjenner jeg på skammen over at jeg fortsatt driver og leker, mens familien må klare seg uten meg hjemme. Men jeg forestiller meg nok at det er verre for dem at jeg er borte enn det egentlig er, sier han.

Les også: Sossen Krohg lot mannen ligge med andre kvinner

<b>KOMPANI LAURITZEN:</b> I fjor kunne vi se Espen i det militære regimet i nok en TV 2-suksess. – Jeg rer ikke opp sengen hver morgen. Det la jeg fra meg umiddelbart etter «Kompani Lauritzen», sier Espen.
KOMPANI LAURITZEN: I fjor kunne vi se Espen i det militære regimet i nok en TV 2-suksess. – Jeg rer ikke opp sengen hver morgen. Det la jeg fra meg umiddelbart etter «Kompani Lauritzen», sier Espen. Foto: TV 2

TV 2-programmet «Sofa»

Denne vinteren slipper Espen å reise bort for å lage underholdning. Et TV-team kommer nemlig inn i stua på Sørumsand hver uke for å filme familien til TV 2-programmet «Sofa».

– Det er gøy at vi får laget TV her hjemme. Jeg liker godt «Sofa»-konseptet – jeg mener mye om TV i det daglige også, sier Espen.

45-åringen har jobbet med TV i en årrekke – både som serieskaper, tekstforfatter, regissør og skuespiller. Han kan dermed mer om fjernsynsmediet enn de fleste, og vet godt hvordan TV-produksjonen tenker under innspillinger.

<b>LAGER TV I STUA:</b> Espen, kona Caroline og barna Amy og Edwin er denne vinteren med i TV 2-programmet «Sofa». Istedenfor å reise fra familien på TV-innspilling, kommer kameraene nå hjem til dem.
LAGER TV I STUA: Espen, kona Caroline og barna Amy og Edwin er denne vinteren med i TV 2-programmet «Sofa». Istedenfor å reise fra familien på TV-innspilling, kommer kameraene nå hjem til dem. Foto: TV 2

Les også: (+) Da Ingrid så Jakob, sa det «pang»: – Problemet var bare at jeg var opptatt

Røk ut av «Farmen kjendis»

I årets sesong av «Farmen kjendis» valgte han derfor å spille med helt åpne kort overfor de andre deltagerne. Espen ville unngå taktikk og konflikter for ikke å framstå negativt på skjermen.

<b>FARMEN KJENDIS:</b> – Det er et privilegium å få være med på noe der det blir laget en verden som ikke finnes, og at de putter oss idiotene inn der for at vi skal holde på, sier Espen om «Farmen kjendis». Her med programleder Tiril Sjåstad Christiansen.
FARMEN KJENDIS: – Det er et privilegium å få være med på noe der det blir laget en verden som ikke finnes, og at de putter oss idiotene inn der for at vi skal holde på, sier Espen om «Farmen kjendis». Her med programleder Tiril Sjåstad Christiansen. Foto: TV 2

– Det var viktig for meg at jeg kunne se meg selv i speilet etterpå. Jeg har to små unger som skal se dette på TV. Da kan jeg ikke drive og lure og lyve til folk. Det følte jeg at hadde blitt helt feil. Så det var ikke noe bitterhet over at jeg røk ut av «Farmen kjendis» allerede etter den første uka, mener han.

<b>FØRSTEMANN UT:</b> I «Farmen kjendis» ble Espen slått ut av Aleksander Sæterstøl allerede i den første uken. – Aleksander er en ung og topptrent gutt, men å tape mot han var ikke noe stress. Jeg unnet ham å gå videre. Han hadde en tøff start inne på gården. Vi fant tonen veldig godt, smiler Espen.
FØRSTEMANN UT: I «Farmen kjendis» ble Espen slått ut av Aleksander Sæterstøl allerede i den første uken. – Aleksander er en ung og topptrent gutt, men å tape mot han var ikke noe stress. Jeg unnet ham å gå videre. Han hadde en tøff start inne på gården. Vi fant tonen veldig godt, smiler Espen. Foto: Svein Brimi

Tror du at du hadde kommet lenger i «Farmen kjendis» om du var mer taktisk?

– Ja, for jeg kunne vært en mer utspekulert realitydeltager. Men jeg ser hvordan folk jeg kjenner blir de verste menneskene du kan tenke deg på TV, og jeg ville ikke at det skulle være en mulighet for at jeg skulle framstå sånn. Jeg er 45 år og legger ikke verdien min i å være en god realitydeltager. Hvis jeg hadde blitt værende lenger hadde jeg også måttet ta stilling til alle konfliktene der inne. Det var deilig å slippe det dramaet, medgir han.

Les også: Dette er Farmen kjendis-delta­kerne 2023

<b>SULTEN:</b> – Med en gang jeg kom ut av gården, spiste jeg en hel pizza og en 250 grams hamburger – uten stopp. Aller først var det å få i seg mat, og så var det å komme hjem og slappe av. For man er ganske gåen i huet etter det opplegget der, sier Espen om «Farmen kjendis».
SULTEN: – Med en gang jeg kom ut av gården, spiste jeg en hel pizza og en 250 grams hamburger – uten stopp. Aller først var det å få i seg mat, og så var det å komme hjem og slappe av. For man er ganske gåen i huet etter det opplegget der, sier Espen om «Farmen kjendis». Foto: Svein Brimi

Tidligere rusavhengig

Privat har Espens liv vært langt fra fritt for drama. Både i Her og Nå og andre medier har han tidligere fortalt om årene som rusavhengig. Etter morens død i 2002, eskalerte drikkingen.

Espen drakk på jobb, havnet i økonomisk knipe, mistet leiligheten og kjørte seg stadig lengre ned i grøften – før faren hans i 2006 sørget for å få sønnen inn på rehab i 10 måneder.

– Åpenheten om min tid som rusavhengig, har vært bra for meg. Det var noe jeg ikke gikk ut med i veldig lang tid. Det handlet om at jeg måtte få alle brikkene til å falle på plass, og at jeg hadde landet trygt, før jeg følte at det var noen vits i å dele det, sier han.

Espen kom seg ut av rusmisbruket, møtte kona Caroline og tok utdannelse som tekstforfatter på Westerdals. Eksamensoppgaven ble etter hvert til TV 2-serien «Maniac», som igjen ble laget i ny versjon i Hollywood med superstjernen Emma Stone i hovedrollen. Historien til Espen viser at det finnes veier ut av rusen.

– Jeg har blitt kontaktet av mange etter at jeg har valgt å være åpen om min historie. Det setter jeg pris på, men for meg er det er skummelt å gi råd. Det pleier jeg å presisere.

– Folk kan godt bli inspirert, men når det gjelder hvordan de skal komme seg ut av det, så er det nesten umulig for meg å guide dem. Men jeg setter pris på at jeg kan være til inspirasjon for at folk kan se at det er mulig å komme seg ut av rusmisbruk, smiler han.

Les også: Kristines bestefar ble dypt preget av det som skjedde med ham under krigen: – Jeg følte at det var meningen at jeg skulle få hovedrollen

<b>NYTER FORSTADSLIVET:</b> – Det er deilig for hodet mitt å bo her på Sørumsand. Når jeg setter meg på toget fra byen, klarer jeg å legge igjen jobben på en annen måte. Før, da jeg bodde midt i Oslo, hadde jeg fem minutter til kontoret. Du kunne legge unger og så drar tilbake på jobb. Da jobbet jeg mye mer, men nå klarer jeg i større grad å legge jobben vekk og nyte forstadslivet, sier Espen.
NYTER FORSTADSLIVET: – Det er deilig for hodet mitt å bo her på Sørumsand. Når jeg setter meg på toget fra byen, klarer jeg å legge igjen jobben på en annen måte. Før, da jeg bodde midt i Oslo, hadde jeg fem minutter til kontoret. Du kunne legge unger og så drar tilbake på jobb. Da jobbet jeg mye mer, men nå klarer jeg i større grad å legge jobben vekk og nyte forstadslivet, sier Espen. Foto: Morten Bendiksen

Drikker alkohol

Espen får derimot ikke bare ros.

– Jeg har fått masse kjeft fordi jeg fortsatt drikker alkohol. Jeg drikker ikke hver dag, men jeg kan ta meg en fest. Jeg har null anstrengt forhold til det, og det er provoserende for ganske mange. Det får jeg mye pepper for. Noen må slutte å drikke og kan aldri drikke en dråpe alkohol igjen, men det har ikke vært måten å gjøre det på for meg. De som har kuttet all alkohol, får jeg mye kjeft av. De tenker at jeg ikke er frisk, men jeg tenker litt den andre veien, sier han.

– Hvordan tenker du på det?

– Jeg tror det er få alkoholikere som drikker fordi de må ha alkoholen i kroppen. Min erfaring er at det heller ligger noe bak som må stikkes hull på. Når du har stukket hull på det problemet, tror jeg ingen våkner hver dag og tenker: «Nå må jeg ha meg en øl» – hvis alt er bra. Da er ikke det behovet der, og da kan man kanskje få et normalt forhold til det å drikke igjen.

– Hele min motivasjon var å føle meg normal, som vennene mine. Få seg et rekkehus, unger – å bare være normal. Da er en del av den normalen også å dra sammen med de vennene og ta seg en fest – uten å våkne dagen etter og være redd for at du skal fortsette. Veien dit var ganske lang, men det gikk for meg, forklarer han.

Les også: (+) Lille Eva Ragde plukket flasker klokken fem om morgenen, men det var ingen som reagerte

«Innebandykrigerne»

I mars kommer Espens nye humorserie «Innebandykrigerne» på TV 2, der han både har skrevet manus og spiller en av hovedrollene.

<b>NY SERIE:</b> I mars er det premiere på Espens nye humorserie «Innebandykrigerne» på TV 2. Her med skuespillerne Bjørn Myrene, Nicolay Cleve Broch, Erik Follestad, Iben Akerlie og Amir Ashgharnedjad.
NY SERIE: I mars er det premiere på Espens nye humorserie «Innebandykrigerne» på TV 2. Her med skuespillerne Bjørn Myrene, Nicolay Cleve Broch, Erik Follestad, Iben Akerlie og Amir Ashgharnedjad. Foto: Espen Solli

Han går ikke lenger rundt og håper på at Hollywood vil oppdage sin neste serie, men drømmer om å få lage sin egen spillefilm. Og etter både «Kompani Lauritzen» og «Farmen kjendis», utelukker han ikke at vi får se ham konkurrere på TV nok en gang.

– Døra er vid åpen for mer reality. Nå kan vi bare kjøre runden. Akkurat «Skal vi danse» sitter langt inne, men jeg er takknemlig så lenge folk gidder å ha meg med på noe – så jeg er klar for mer, smiler Espen.

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2023.

Les også