Er du redd for det under sengen?

Menn og kvinners opplevelse av skrekkfilm er forskjellig.

Foto: UIP
Publisert

(SIDE2:) Halloween er over oss, og selv om det for mange forbindes kanskje først og fremst med barn, så er det også tiden for frislipp av skrekkfilm på kino. Og mange jenter opplever at gutta foreslår dette som første datefilm.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Forutser ubehaget

Men er det sånn at kvinner lar seg skremme mer av skrekkfilm enn menn? Ja, mener forskere. Årsaken er at kvinner og menn er ulike i hvordan de forutser en ubehagelig følelsemessig opplevelse, skriver The Telegraph.

Samtidig påvirker dette hvordan opplevelsen blir lagret i hukommelsen.

Forskerne mener at kvinner blir mer skremt fordi de er mer tilbøyelige for å ta de ubehagelige scenene som kommer på forskudd.

Forventningen om at de skulle se noe ondt og farlig, førte til en høyere hjerneaktivitet hos kvinner enn hos menn. Menn reagerte først når de kom til selve skrekkscenen.

Å bli høy

Glenn Sparks, professor ved Brian Lamb School of Communication ved Purdue Universityi USA, skiller ikke mellom menn og kvinner, men mener at ønsket om å se skrekkfilm har like mye med hvordan du føler deg etterpå enn under selve tittingen.

Foto: Scanbox

Når du ser noe som skremmer deg, så øker både blodtrykket, hjertefrekvensen og pusten. Dette gjør deg rett og slett litt «høy». Alle positive opplevelser du har etterpå, vil derfor være enda mer intenst positive. Og det er det er disse følelsene du faktisk husker og derfor vil du se mer skrekkfilm.

Om du derimot har en negativ opplevelse av å se skrekkfilm, så vil også alt du gjør etterpå, selv positive ting som å gjøre noe gøy med venner, være farget av at du opplevde dine reaksjoner som negative

Mange gutter og menn foreslår skrekkfilmer som datefilmer.

- Til en viss grad handler det nok om hvorvidt man ønsker å la seg skremme, og om man velger å vise det, i en setting hvor det er noen ulikt definerte roller for kjønnene, sier filmviter og Side2 og Side3s filmanmelder Aleksander Huser.

Å holde dama i hånden

- Det er noen tradisjonelle kjønnsroller som slår inn, hvor guttene er forventet å være tøffe og ikke bli så redde, mens jentene i større grad lar seg skremme - og viser det ved å hyle, gjemme ansiktet i hendene og så videre. På den måte kan gutta vise at de kan kan være beskyttende ovenfor dem. Dette er ikke så ulikt samme følelse som når man tar berg og dal-bane, som jo i likhet med skrekkfilm handler om å la seg skremme i en trygg setting - og hvor jeg også vil anta at gutter ikke lar seg skremme fullt så mye som jenter, sier Huser.

Han før støtte av den amerikanske professoren Joanne Cantor som viser til en studie der gutter og menn oppgir at de faktisk likte skrekkfilm bedre når de så dem sammen med en redd kvinne enn når de så dem alene.

Individer av begge kjønn som er høyst empatiske har en tendens til ikke å like skrekkfilm.

Men den danske førsteamanuensisen Rikke Schubart, ved medievidenskab på Institut for Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet, er ikke enig. Hun har blant annet forsket sammen med vår egen filmprofessor Anne Gjelsvik ved NTNU.

Om menn for menn

Schubart, som selv både elsker og forsker på skrekkfilm, sier hun mener det ikke nødvendgvis er slik at kvinner liker skrekk mindre enn menn. Men det finnes mange ulike typer skrekkfilm, og svært mange av dem er laget av menn og de appellerer ikke alltid til kvinner.

Foto: FOX

Hun viser blant annet til ehn film som Darren Aronofskys «Black Swan».

- Det er mange grunner til at kvinner bør se skrekkfilm. Én av dem er at de reflekterer kvinners liv, skriver hun i blogginnlegget «Black Swan: Tøsefilm med cutter-tematik» på bloggsiden til Videnskab.dk

Schubart mener at det i de senere år er kommet flere grøssere som er veldig interessante for kvinner. For eksempel er Natalie Portmans rollefigur Nina i «Black Swan» en selvskader.

- Skrekkfilmen serverer mørke følelser, frykt, avsky, uhygge, skrekk, grøss, redsel, smerke, sjokk. Men den blander disse med mange flere følelser som lyst, håp, opphisselse, spenning og tillit. Og så kan den stille vanskelige spørsmål ; Gjør dette vondt? Er dette farlig? Hvordan ser kroppen ut inni, Hvordan smaker jeg? Hvordan kommer jeg ut av torturkammeret og kan man elske en vampyr? Er det unaturlig for kvinner å se skrekk. Det har jeg vanskelig for å se for meg, skriver Schubart i «Blodig Weekend: Er kvinder til blod, vold og gys?»

Denne saken ble første gang publisert 30/10 2013.

Les også