En konjakk som utfordrer smaksløkene

Konjakkuniversets svar på single malt.

Foto: (Paul Weaver/Mediehuset Nettavisen)
Publisert

Mens mange konjakkprodusenter fremstiller sine produkter ved å blande druer fra Grande og Petite Champagne, finnes det også dem som rendyrker smaken.

Den mest kjente av disse på det norske markedet er produsenten Brillet, som utelukkende leverer single cru, og som heller ikke benytter tilsetningsstoffer for å endre farge eller smak på produktet.

Dette gjør konjakken fra Brillet til et unikt produkt, som utfordrer smaksløkene til alle som er vant til at konjakk skal være tilsatt sukker og karamell for å runde av smaken, eller eikespon for å gi inntrykk av at de gylne dråpene har vært lagret lenger enn den faktisk har vært.

Aperitiff eller avec
Brillet Très Vieille Réserve X.O. er ifølge produsenten laget av 100 prosent Ugni Blanc-druer fra Grande Champagne og destillatene modnes i 20 år på eikefat fra Limousin.

Resultatet er en konjakk med gyllen, mørk brun farge. Eikefatene kjennes i smaken, som også inneholder toner av tørket frukt, sitrus, vanilje og karamell. Konjakken kan oppleves som skarp, på grensen til syrlig, men er fyldig og har lang og fast ettersmak.

Brillet XO anbefales servert bar, enten som en aperitiff eller som avec.

Har laget konjakk i 300 år
Konjakkhuset Brillet ble etablert av Guy Brillet (født 1656) og gjennom 300 år og ti generasjoner har etterkommerne drevet Maison Brillet. Helt frem til sjette generasjon ble produksjonen solgt i fat og inngikk i cognacblandinger sammen med andre produsenter, men i 1850 ble det bestemt å etablere eget merke.

Fra 1985 bestemte Jean-Louis Brillet, som er 10. generasjon, å markedsføre Brillet cognac under eget navn. I norske polutsalg er det mulig å kjøpe fem ulike produkter fra denne produsenten, deriblant et par spesialutgaver. I tillegg er det Brillet som står bak produksjonen av konjakkene som markedsføres under navnet Amundsen (V.S., V.S.O.P. og X.O.)

Nordmenn ligger for øvrig på verdenstoppen i forbruk av konjakk per hode. Målt i volum ligger vi på 8. plass på verdensstatistikken. Konsumet er størst i Midt-Norge, fulgt av landets tre nordligste fylker.

Fakta:
Brillet Très Vieille Réserve X.O
Utvalg: Basisutvalg, kategori 4
Varenummer: 3202101
Volum: 70 cl
Alkoholinnhold: 40 %
Pris: 649,90 NOK

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2013.

Les også