Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik

En dag hadde noen hengt opp en lapp på døra til Helsesista: – Det var vondt, rett og slett

Tobarnsmoren Tale Maria «Helsesista» Krohn Engvik (43) gikk på en smell etter at hun ble skilt i 2015.

<b>HELSESISTA</b>: Tale Maria Krohn Engvik jobber som helsesykepleier, og er kjent som «Helsesista» på Snapchat
HELSESISTA: Tale Maria Krohn Engvik jobber som helsesykepleier, og er kjent som «Helsesista» på Snapchat Foto: Story House Egmont
Publisert

– Noen dager måtte jeg bare låse døra. Jeg var svimmel da jeg gikk fra jobb, og husket ikke hva jeg skulle handle. Jeg hadde mistet korttidshukommelsen, sier Tale Maria.

I perioden etter at hun ble skilt i 2015, gikk 43-åringen på en smell, og ble utbrent. Tobarnsmoren klarte bare å gjøre det hun måtte, som å levere barna i barnehagen og lage middag til dem.

– Etter at vi flyttet, sto eskene med tingene våre i et hjørne i tre måneder før jeg klarte å pakke ut en eske om dagen, forteller hun i podkasten Summa summarum.

I en lengre periode hadde hun flakset mellom fire videregående skoler i løpet av en uke. En dag hadde noen hengt opp en lapp på døra hennes, der det sto at «helsesøster er her mellom hver gang det er fullmåne og rektor halter».

– Det var vondt, rett og slett. Jeg tenkte at nå har noen vært her og banket på, og så jeg var ikke her. Noen synes jeg gjør en dårlig jobb.

Les også: (+) Meldingene fra barnehage og skole ble stadig mer bekymringsfulle. Til slutt fant vi endelig ut hva som var galt

<b>SUMMA SUMMARUM: </b>Tale Maria "Helsesista" sammen med programleder Jannecke Weeden og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten Summa Summarum.
SUMMA SUMMARUM: Tale Maria "Helsesista" sammen med programleder Jannecke Weeden og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten Summa Summarum. Foto: Story House Egmont

Startet snapkonto

Det var ikke Tale Maria selv om bestemte hvor ofte hun skulle være på de ulike skolene, men det plagde henne allikevel. Det var da hun kom på idéen om å kommunisere med ungdommene er på Snapchat, for å informere om hvilke dager hun befant seg på de forskjellige skolene.

Født: 25 juli 1979

Alder: 43 år

Fra: Ålesund

Barn: To barn

Yrke: Helsesykepleier, kjent som «Helsesista» på Snapchat

Kjent fra: Har skrevet bøkene «Våg å være» og «Helsesista: Våg å være voksen»

Priser: Har blitt nominert til Gullruten for tv-serien «Helsesista gjør en forskjell»

Se mer

– Valget med å starte en snapkonto var ikke så komplisert, men det å slutte i jobben som jeg gjorde et halvt år senere, det var et vanskelig valg. Jeg var hundre prosent fast ansatt i en jobb som jeg var kjempeglad i, og som jeg kunne ha til jeg ble pensjonist.

– Jeg var alenemor for to barn, så det var ikke bare lett å slutte i jobben og ikke vite om hvordan inntekten ble. Det er nok det meste vågale jeg har gjort, sier hun til gjesteprogramleder Jannecke Weeden og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

I 2016 ble Tale Maria hele Norges Helsesista i sosiale medier, har skrevet to bøker og holdt foredrag om psykisk helse og digital kommunikasjon.

– Det ga meg energi og skapte mening i livet, forteller hun.

Les også: Maria Østhassel Abrahamsen (29) om bruddet: – Jeg gjorde alt for å slippe å kjenne på smerten

«Helsesista gjør en forskjell»

Men det var også noen tøffe år. I 2018 jobbet hun «helt ekstremt mye», hun holdt hundre foredrag på ett år og deltok i flere paneldebatter.

Ikke minst spilte hun inn tv-serien «Helsesista gjør en forskjell», på tre måneder.

– Kalenderen var så fullbooket at hvis noen ringte en mandag og ville ha et intervju, så kunne jeg si at ja på torsdag har jeg 20 minutter når jeg sitter i bilen. Det var som å stå på en surfebølge som aldri sluttet.

I 2010 ble Tale mamma for første gang, noe som var en stor overgang. Det tok henne tre år å «komme ut i verden igjen», og i 2013 fikk hun sitt andre barn. Samtidig begynte ekteskapet å bli vanskelig.

– Jeg var veldig alene egentlig med ansvar for begge barna. Jeg ammet kanskje annenhver time på natta, og måtte stå opp med begge to, stelle dem og levere dattera mi i barnehagen. Jeg var egentlig veldig sliten, forteller 43-åringen.

Med det første barnet kunne hun «sulle rundt», gå på trilletur og kafe. Med barn nummer to måtte alt planlegges rundt barn nummer én som skulle leveres og hentes i barnehagen, og det måtte planlegges middag.

– Jeg hadde vasket klærne, men klarte ikke å legge det på plass i skapet. Så det lå der som et fjell, nesten helt opp til taket. Det var dit jeg gikk for å hente klær. Jeg var også mer sliten og trengte å sove mer. Det var helt annerledes med nummer to. Det var en tøff tid og jeg følte meg veldig alene. I tillegg hadde jeg dårlig råd.

NB: Klikk.no og Egmont People som produserer podcasten Summa Summarum, er begge eid av Story House Egmont.

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2022.

Les også