Emily Ratajkowski

Supermodell får kritikk for klesvalg: - Gjør hva jeg vil med kroppen min

Emily Ratajkowski ble arrestert under demonstrasjon, men det er ikke det folk reagerer på.

Sist oppdatert

Modell og skuespiller Emily Ratajkowski er kjent for å gjøre som hun selv vil.

5. oktober var Ratajkowski én av mange som valgte å demonstrere mot innsettelsen av dommer Brett Kavanaughs som høysterettsdommer i den amerikanske hovedstaden Washington DC. Kavanaughs har som kjent vært mye i nyhetene i USA den siste tiden som følge av en rekke anklager om seksuelle overgrep. Anklagene til tross, Kavanaugh ble i oktober godkjent av senatet som ny høyesterettsdommer.

Det var vanskelig å svelge for mange og en rekke personer ble arrestert under demonstrasjonen som ble avholdt i den amerikanske hovedstaden. Blant dem som deltok og ble lagt i jern, var komiker Amy Schumer og nevnte Emily Ratajkowski. Men i etterkant av demonstrasjonen er det ikke det faktum at Ratajkowski valgte å protestere eller at hun ble arrestert som er den store snakkisen på sosiale medier.

Modellen, som var ikledd jeans, en hvit topp og solbriller under demonstrasjonen, delte et bilde av seg selv på Instagram og Twitter fra demonstrasjonen. Det kan man selvfølgelig ikke gjøre upåaktet hen. I kommentarfeltet er det flere som reagerer på at modellen valgte å stille på demonstrasjonen uten BH, skriver Yahoo.

«Kom igjen, kom deg hjem. Det er bortkastet tid unge barn. Og ta på deg en BH», «hvorfor ingen BH?» og «noe sier meg at du kler deg kun for å få oppmerksomheten fra menn» var blant kommentarene.

Ratajkowski, som ofte deler lettkledde bilder av seg selv på sosiale medier, svarte på kritikken med en twitter-melding:

«Slutt å fortell meg hvordan jeg skal kle meg eller hva jeg skal gjøre med kroppen min, takk. Som @naomirwolf sier, I har på meg hva enn jeg vil i forbindelse med VÅR revolusjon».

Komiker og «partner in crime», Amy Schumer, publiserte et lengre innlegg på sin Instagram-konto der hun forsvarer venninnen. Komikeren kan blant annet opplyse om at ei heller hun hadde på seg BH. I tillegg var det ekstremt varmt og klamt i Washinghton i helgen, med temperaturer opp mot 30 varmegrader og 75 prosent luftfuktighet.

Krangel med Piers Morgan

Ratajokwski har ofte fått kritikk for at hun titt og ofte stiller lettkledd - enten det er i reklameoppdrag, film eller bilder hun deler på sosiale medier. Mye av kritikken er knyttet opp til det faktum at modellen anser seg selv som feminist, noe mange føler ikke er forenlig med nakenhet.

I 2017 havnet modellen blant annet i en krangel med TV-personlighet Piers Morgan.

Den gangen på grunn av en noe pikant spaghettivideo i regi av LOVEs julekalender.

Den frittalende programlederen langet ut på «Good Morning Britain» hvor han hevdet at modellen misbruker sin status og begrepet «feminisme» til å fremme sin egen karriere.

Han omtalte henne også som en «global bimbo».

På Twitter la Morgan ut følgende melding:

Det skal ikke være selve den sexy videoen som provoserer Morgan, men at Ratajkowski synes å mene at den er et uttrykk for feminisme.

Emily Ratajkowski sitter på sin side ikke stille i båten.

I en uttalelse i forbindelse med videoen sa hun at en sexy fotoserie ikke utfordrer hennes feminisme, men ikke at videoen i seg selv var en feministisk handling.

Hun reagerer derimot på at folk skal fortelle henne hva hun kan og ikke kan gjøre.

- Jeg har aldri sagt at Love-videoen var en feministisk uttalelse. Men nå er det verdt å nevne at å fortelle kvinner hva de kan gjøre med sin kropp og seksualitet er klassisk sexisme. Jeg kan ha meninger om feminisme og samtidig ta sexy bilder, skriver hun på Twitter.

Det er verken første gang Ratajkowski krangler med Piers Morgan eller forsvarer sin rett til å både spille på kropp og være feminist.

Da Morgan kritiserte Ratajkowski for å posere naken for Harper’s Bazaar, tvitret han «Vil du at jeg skal kjøpe noen klær til deg?», men fikk til svar «Takk, men jeg trenger ikke klær like mye som du trenger presseoppslag».

«Min kropp, mitt valg»

Som en ung kvinne som stadig publiserer lettkledde bilder av seg selv på Instagram, er Ratajkowski vant til kritikk. Hun bøyer ikke lett av av den grunn.

Da Kim Kardashian ble kritisert for å poste en naken selfie, tok Ratajkowski henne i forsvar og deretter postet de et bilde hvor de poserte nakne sammen, for å fortelle kritikerne at de ikke lar seg stoppe.

«Vi er mer enn bare våre kropper, men det betyr ikke at vi er nødt til å skamme oss over dem eller vår seksualitet», skrev de med bildet.

I en kronikk for Glamour i begynnelsen av september 2016 tok modellen et oppgjør med sine kritikere, som ofte stempler henne som en «oppmerksomhetshore».

Foto: Splash/amore & Sorvete (Splash News)

Temaet for kronikken er at hun mener at det eksisterer en dobbeltmoral som tillater menn å gjøre eller si ting som kvinner ikke kan gjøre eller si uten å få nedsettende kommentarer som respons.

- Jeg innså etterpå at jeg hadde blitt kalt oppmerksomhetshore så ofte at jeg nesten hadde blitt vant til det. Vår kultur har en dobbeltmoral som sitter så dypt at mange kvinner har bygd opp et automatisk forsvar – å forsøke å ligge et skritt foran kritikerne ved å sørge for at vi har «ekte» grunner for alt vi sier eller gjør, skriver Ratajkowski.

Hun mener at denne kjønnsdiskriminerende dobbeltmoralen som oftest serveres fra menn, men påpeker at også kvinner bidrar på dette feltet.

- Tenk over hvor mange ganger du har hørt en kvinne si om en annen kvinne «Å, hun gjør det bare for å få oppmerksomhet», poengterer den londonfødte 25-åringen.

Denne saken ble første gang publisert 08/10 2018, og sist oppdatert 08/10 2018.

Les også