Emil Iversen om «Forræder»:

Fikk «realitysjokk»: – Jeg fikk en mental kollaps

Langrennsløperen Emil Iversen takket ja til «Forræder» for å pause litt og tenke på noe annet enn langrenn. Det gikk IKKE som forventet.

<b>EMIL IVERSEN:</b> Deltagelsen i «Forræder – iblant oss» ble ikke slik Emil Iversen hadde sett for seg. – Det er noe av det verste jeg har opplevd, fortalte han til Her og Nå.
EMIL IVERSEN: Deltagelsen i «Forræder – iblant oss» ble ikke slik Emil Iversen hadde sett for seg. – Det er noe av det verste jeg har opplevd, fortalte han til Her og Nå. Foto: Jørn Grønlund
Sist oppdatert

For enkelte kan det å delta i et uskyldig TV-program komme som et kjærkomment avbrekk fra det livet de lever til daglig.

Men for langrennsløperen Emil Iversen (31) ble deltagelsen i TV 2-programmet «Forræder – iblant oss» alt annet enn et behagelig pusterom fra det hardkjøret han opplever som toppidrettsutøver.

– Det er noe av det verste jeg har opplevd. Jeg var ikke forberedt i det hele tatt på at det skulle bli så ille. Jeg møtte rett og slett veggen. Underveis fikk jeg en mental kollaps og klarte ikke å sove på flere dager, forteller Emil åpenhjertig til Her og Nå.

Les også: Dette er deltakerne i «For­ræ­der 2022»

<b>FORRÆDER:</b> Til tross for at det var tøft, angrer ikke Emil på deltagelsen. – Du får stille meg det samme spørsmålet når jeg har sett episodene, sier han og ler. Her sammen med medspillerne Anne B. Ragde, Jørn Lier Horst og Cengiz Al.
FORRÆDER: Til tross for at det var tøft, angrer ikke Emil på deltagelsen. – Du får stille meg det samme spørsmålet når jeg har sett episodene, sier han og ler. Her sammen med medspillerne Anne B. Ragde, Jørn Lier Horst og Cengiz Al. Foto: TV 2

Deltok i «Forræder»

Født: 12. august 1991

Alder: 31 år

Yrke: Langrennsløper

Høyde: 1,86 m

Se mer

Langrennsesset er en utpreget sosial person og har tidligere vært åpen om at koronapandemiens restriksjoner og bruddet med kjæresten gjennom to år i 2020 førte til en tøff periode på privaten.

– Det er klart det er kjedelig. Det er ikke noe artig. 2020 har vært et middels år. På flere fronter. Jeg ble singel og så har jeg levd i et slags eksil siden. Vi lever jo sære liv i utgangspunktet, og så kom koronaviruset … Og så var jeg alene i Meråker. Det var tungt og ikke hver dag som var like rå, uttalte han til NRK i starten av fjoråret.

Under «Forræder»-innspillingen måtte Emil nok en gang avfinne seg med å være mye alene.

Etter at innspillingsdagene var ferdig, satt han isolert på hotellrommet uten noen å snakke med. Når han var sammen med de andre deltagerne, var det ikke stort bedre.

Forræder sendes på TV 2 på fredager kl. 20.00.

Programmet kan også ses på TV 2 Play.

Se mer

Å hele tiden kjenne på at det ikke fantes noen man kunne stole på, ble utfordrende for langrenns-esset fra Meråker i Trøndelag.

– Det er mye lureri, og det er så vanskelig å forholde seg til at du ikke kan stole på noen. Du vet ikke hvem som snakker sant. Det ble såpass intenst at jeg tror det er vanskelig for andre å sette seg inn i det. For oss som var med, ble det etter hvert nesten uholdbart, forteller trønderen og ler oppgitt.

Selv da Emil fant allierte i huset han følte han kunne stole på, var det ikke uten bismak.

– Problemet var at selv om du var 99,9 prosent sikker på at du kan stole på noen, så kunne du aldri være 100 prosent sikker, sier han med en oppgitt mine.

Les også: Hallvard Flatland: – Sjokket og vantroen i ansiktet hennes gjorde det verdt det

<b>LANDSKAMPEN: </b>Emil ble overrasket over at det kan gå så mentalt på skakke på så kort tid og trivdes bedre i en setting som «Landskampen» hvor idrettsprestasjoner var det bærende elementet. Her med Petter Northug, Therese Johaug og Tiril Eckhoff.
LANDSKAMPEN: Emil ble overrasket over at det kan gå så mentalt på skakke på så kort tid og trivdes bedre i en setting som «Landskampen» hvor idrettsprestasjoner var det bærende elementet. Her med Petter Northug, Therese Johaug og Tiril Eckhoff. Foto: TV 2

Hverdagen som toppidrettsutøver

<b>LANGRENNSLØPER:</b> Emil takket ja til å delta i TV-programmet for å tenke på noe annet enn langrenn. – Det målet nådde jeg, men som spiller i «Forræder» egnet jeg meg ikke, sier Emil til Her og Nå.
LANGRENNSLØPER: Emil takket ja til å delta i TV-programmet for å tenke på noe annet enn langrenn. – Det målet nådde jeg, men som spiller i «Forræder» egnet jeg meg ikke, sier Emil til Her og Nå. Foto: Instagram

Emils hverdag som toppidrettsutøver er bygd opp rundt det å yte sitt beste, mens i «Forræder» var hovedformålet å være mest mulig utspekulert. De egenskapene man trenger for å hevde seg i en sånn setting, følte ikke Emil at han innehar.

– Jeg var en veldig dårlig spiller. Jeg skjønte tidlig at her har jeg ikke noe å gjøre. Jeg takket i utgangspunktet ja til å bli med for å tenke på noe annet enn langrenn – og tenke på noe annet fikk jeg virkelig gjort, sier Emil og ler.

Selv om Emil ville ha en pause fra langrenn, hadde han bestemt seg for å opprettholde formen under innspillingsperioden. Men med den ekstreme påkjenningen den populære Meråkergutten opplevde, ble også det utfordrende.

– Til å begynne med fikk jeg trent grytidlig på morgenen, men etter hvert trengte jeg søvn mer enn selve treningen.

I ettertid er Emil overrasket over hvordan han klarte å leve seg inn i reality-virkeligheten i den grad han gjorde.

– Det var også intenst å kjenne at det kan gå mentalt på skakke på så kort tid, mener han.

Denne saken ble første gang publisert 14/10 2022, og sist oppdatert 14/10 2022.

Les også