Else Kåss Furuseth

Else Kåss Furuseth om beskjeden fra gynekologen: – Alle fikk sjokk

Brudekjolen er klar og hun har invitert 7 200 gjester til bryllupet. Nå mangler hun bare en å gifte seg med. Det skorter ikke på røde flagg når Else Kåss Furuseth (43) skal finne drømmemannen.

<b>TAR ANSVAR:</b> Else er opptatt av at folk skal ha det hyggelig og strekker seg langt for at stemningen skal være god.
TAR ANSVAR: Else er opptatt av at folk skal ha det hyggelig og strekker seg langt for at stemningen skal være god. Foto: Astrid Waller
Publisert

– Jeg vil jo gjerne at du skal bli gift, Else, men om jeg har trua?

Taxisjåføren drar på det.

– På en skala fra 0 til 10, havner jeg nok midt på.

Else Kåss Furuseth (43) står med støvlene plantet i slapset utenfor ishockeyhallen Furuset Forum i Oslo, med en diger, lavendelfarget ballkjole under armen.

Det har vært en lang vei hit, på flere måter. Vi har sendt hverandre 38 tekstmeldinger for å lande intervjuavtalen, og en av de siste ble signert med «Else – armer og ben».

I taxituren hit mistenkte jeg at hun skulle A) sovne og/eller B) le seg i hjel. Else fremstår som en kombinasjon av overtrøtt, sulten og suuuper-energisk.

– Om jeg har trua? Akkurat nå er det som en rollercoaster. Jeg har ofte trua på morgenen. Da lever jeg som en supermodell, som spiser sunt og tenker at alt kommer til å gå bra.

– Utover dagen går det litt opp og ned, og så får jeg en skikkelig dupp ved 17-tiden da jeg tror alt går til helvete. Så får jeg trua igjen utpå kvelden. Men nei, jeg har jo ikke møtt noen som synes at dette er en god idé.

Talkshowet «Else!»

I november i fjor annonserte Else Kåss Furuseth at hun skulle i gang med det nye talkshowet «Else!» på TVNorge. En ikke uviktig post i programmet – imellom intervjuer med kjente mennesker om stort og smått – er at Else skal date, og forhåpentligvis gifte seg i april.

Kjolen er klar, Oslo Spektrum er klar for å ta imot 7 200 bryllupsgjester, men noen mann å gifte seg med, har hun ikke.

<b>NESTEN KLART: </b>Kjolen er klar. Bryllupssangeren er klar. Lokalet er klart, men finner Else en passende mann i tide?Styling: Skjørt Cecilie Melli, topp KappAhl, kjede fra Pearl Octopuss.y
NESTEN KLART: Kjolen er klar. Bryllupssangeren er klar. Lokalet er klart, men finner Else en passende mann i tide?Styling: Skjørt Cecilie Melli, topp KappAhl, kjede fra Pearl Octopuss.y Foto: Astrid Waller

Nå som klokka er ganske nøyaktig 17, har vi nådd et kritisk punkt. Else analyserer hva taxisjåføren egentlig mente og kommer frem til at han mente at jakten på ektefelle burde ha foregått i omvendt rekkefølge. Faren til Else mener også det.

Han har foreslått at Else kan stå ved grønnsaksdisken på Rema 1000 og vente. Drømmemannen kommer dit brokkolien er, sier han. Else har ventet. Og ventet.

– Nå gjør jeg det motsatt – er det så farlig? Det kan jo hende at jeg finner en som tenker likt som meg? Selv om jeg ikke har hatt noen scrapbook med brudekjoler og bordpynt, har jeg jo alltid tenkt at jeg skal gifte meg.

– Jeg så ikke for meg at jeg skulle gifte meg i Oslo Spektrum, kanskje heller å ha fest i et partytelt i hagen. Kanskje grille en sånn gris som man snurrer rundt og rundt, muligens litt limbo. Men jeg liker jo å gjøre det veldig vanskelig for meg selv. Det er morsomst når det står mye på spill.

– Hvordan kom du på dette? Hvor mye var klokka da du fikk ideen? Hadde du spist? Drukket?

– Jeg vet ikke, sier Else og ler sånn som man ler dagen etter en skikkelig fest.

– Jeg dør ikke om jeg ikke blir gift, men jeg har ikke noen plan B, heller. Jeg hadde en avtale med en kompis om at hvis ingen var gift da vi var 90, så skulle vi gifte oss. Nå er jeg nede på 70 år. Når man er 70 så er det noen gode år igjen, er det ikke?

– En gang ringte jeg min venn Jonas Bergland og spurte ham hvor gammel han trodde jeg kom til å bli. Jonas er komiker og fastlege, og den kombinasjonen gjør at han ikke er min fastlege. Nei da, men uansett. Han tulla og mente at jeg kom til å dø av at jeg snublet i en av puffene hjemme i leiligheten min og ble spist opp av mine egne katter da jeg var rundt 60.

Les også: Else Kåss Furuseth: − Jeg har fått tilgivelse fra familien

<b>INGEN PLAN B:</b> Det er ikke krise for Else om det ikke blir bryllup. Hun trives også godt i eget selskap.
INGEN PLAN B: Det er ikke krise for Else om det ikke blir bryllup. Hun trives også godt i eget selskap. Foto: Astrid Waller

To egg og en cyste

Else vokste opp på Jessheim utenfor Oslo med mamma, pappa, lillesøster og storebror. Nå er det bare pappa, lillesøster og Else igjen. Hun har tidligere snakket om de to familietragediene som rammet henne i barndommen og ungdommen, om morens og brorens selvmord.

Da Else var 11 år gammel, tok moren hennes livet av seg etter lang tids depresjon. 17 år senere mistet hun også broren sin, Lars Kristian, til samme skjebne. Dette har hun snakket om i showene «Kondolerer» og «Gratulerer».

Hun har fått en drøss med ulike priser, blant annet Åpenhetsprisen i 2018.

Nettopp åpenhet har vært Elses følgesvenn siden hun dukket opp på skjermen for første gang på begynnelsen av 2000-tallet. Vi har sett henne som standupkomiker, reporter og programleder for en haug av programmer på TV og radio.

<b>LITEN OG LYS:</b> Else vokste opp på Jessheim utenfor Oslo i en familie på fem. Nå er det bare Else, lillesøster og pappa igjen. 
LITEN OG LYS: Else vokste opp på Jessheim utenfor Oslo i en familie på fem. Nå er det bare Else, lillesøster og pappa igjen.  Foto: Privat

Vi har sett henne naken, vi har sett henne i hold in-strømper og push-up-bh og snart skal vi altså få se henne i brudekjole. Forhåpentligvis. Datene får vi være med på hver uke.

Morten (snart 28) fikk seg en date han sent vil glemme da han ble med Else både på visning av hus og (nesten) underliv da hun dro til gynekologen for å sjekke hvor mange egg det var igjen i «kurven» i andre episode. Gynekologen kunne fortelle at beholdningen var like beskjeden som den var overraskende.

– To egg og en cyste, sier Else.

– Har du sjekket cysten?!

– Det var endometriose. Der står det en gjeng unge menn, med kameraer og mikrofoner, og en stakkar på date mens jeg ligger på undersøkelsesbenken hos gynekologen. Alle fikk sjokk, mens jeg fikk latterkrampe.

– Er det ikke rart at du ikke har merket at du har endometriose før?

– Det sa gynekologen også. Jeg trodde vel at livet skulle være litt hardt, at det skulle være sånn. Men ja, det har jo vært litt vondt.

– Hva tenker du om å få barn etter turen til gynekologen?

– Jeg tenker at det begynner å bli litt knapt med tid, men at livet blir bra uansett.

Les også: Emilie (20) fikk diagnose som tenåring: – Jeg trodde dette var normalt for jenter

Hårsykdommen Alopecia

Under dette intervjuet er det en del som skjer. Vi forflytter oss hit og dit, og akkurat nå sitter Else i et lite kontor i Furuset Forum.

Kontoret med bilder av gamle hockeylegender, får en dæsj av glam når Else tar på seg ballkjolen. Bak på ryggen skimtes en tatovering av feen Smørkrem. Den lille uskyldige feen bor i Alveland, og er en av bøkene som Else husker best fra barndommen.

For Smørkrem er det dessverre slik at jo mer hun ler, jo tykkere blir hun. Denne boka har en litt underlig moral, fordi feen Smørkrem stort sett elsker å være i godt humør, og stadig vekk finner på nye ting som hun kan le av. Til slutt sprekker hun.

I boka «Else går til psykolog» påstår Else selv at hun ikke identifiserer seg med Smørkrem, men nå er altså hovedpersonen tatovert på ryggen hennes. Smørkrem titter opp fra ballkjolen mens stylisten berømmer det fine håret hennes.

– Håret ditt er så fint, så blankt og tjukt, sier hun.

– Håret er tjukt fordi jeg har litt løshår. Nå har jeg jo delt én diagnose allerede, og jeg tenker at det holder, men jeg har altså Alopecia diffusa også, forteller Else.

Alopecia er en hårsykdom, og Alopecia diffusa, diffust hårtap, kan blant annet skyldes langvarig psykisk stress.

– Da mamma døde, falt plutselig masse hår av. For å trøste meg sa pappa sa: Det går bra! Fra å ha det frisøren omtalte som Jessheims tjukkeste hår, ble håret mitt bare tynnere. Som 11-åring opplevdes det som en ny, liten krise. Da broren min døde i 2009, var det reprise og jeg mistet masse hår igjen.

<b>MED MAMMA:</b> Her er et av de få bildene Else har sammen med moren sin. Moren tok livet sitt da Else var 11 år.
MED MAMMA: Her er et av de få bildene Else har sammen med moren sin. Moren tok livet sitt da Else var 11 år. Foto: Privat

– Jeg er ikke så intellektuelt nysgjerrig og har ikke lett mye etter svar, men kroppen gikk vel i sjokk. En venn og frisør tipset meg om at det er lov å jukse litt. Hår er ikke så farlig, men dette har gitt meg en bekymring mindre og gjort hverdagen min mye bedre, forteller Else og sukker.

– Nå begynner det å bli vanskelig å selge denne bruktbilen her, altså.

Les også: Cathrine Fossums datter fikk diagnosen alopecia areata: – Jeg følte på en hjelpeløshet og leste alt jeg kom over om denne sykdommen

«Else gifter seg»

Else bekymrer seg for at hun ikke har nappet øyenbrynene. Hun er redd for at stylisten synes kjolen hennes er stygg og for hva hockeygutta som venter på henne på isen, synes om at en 43 år gammel dame i ballkjole spolerer treningen deres.

I bilen på vei til leiligheten hennes på Bislett, advarer hun om at leiligheten er bomba, at hun ikke har noe å by på, at det er kaldt på gulvet. Hun vil at folk skal ha det hyggelig og strekker seg langt for at det skal være god stemning.

Hun byr på seg og sitt, og snakker skamløst om tabubelagte temaer som blant annet psykisk helse og overvekt. I livsstilsserien «Helsekost Furuseth» fulgte vi Else og fem andre på vei til å endre livsstil. I talkshowet «Else!» får hun kjente mennesker til å lette hjertet og åpne tårekanalene, samtidig som hun prøver å finne en å gifte seg med. Seerne og anmelderne elsker henne.

– Alt du tar i blir bra, Else?

Else nøler litt.

– Jeg håper temaene jeg tar opp er viktige for folk. Jeg prøver å snakke om ting på en ordentlig måte i et håp om at det blir mindre farlig. Det er motivasjonen min.

– «Else gifter seg» er et prosjekt som blir veldig satt på spissen. Det handler jo egentlig om: Hvordan kan man tørre å si at man vil bli elsket når man egentlig tenker at det er en umulighet? Det er å gjøre det aller skumleste, og å gjøre det stort. Poenget er å tørre, men jeg håper alle vet at det går an å ha det bra alene også.

DATINGLIV: «Hvis jeg finner kjærligheten, vil jeg ha dere med på feiringen. Og hvis jeg ikke finner den, trenger jeg dere enda mer. Kom!» skriver Else på Instagram om sitt kommende bryllup.
DATINGLIV: «Hvis jeg finner kjærligheten, vil jeg ha dere med på feiringen. Og hvis jeg ikke finner den, trenger jeg dere enda mer. Kom!» skriver Else på Instagram om sitt kommende bryllup. Foto: Astrid Waller

– Gruer du deg noen ganger til å gjøre disse tingene du bestemmer deg for?

– Ja, hele tiden.

– Hvorfor gjør du det da?

– Du kjenner at du lever, da. Det er ikke kjedelig. «Ikke kjedelig» – dét er det beste.

– Hva er det som driver deg?

– Det er vel lettest å tenke at man drives av positive følelser, men noen ganger blir man kanskje drevet av redsel også? Frykten for ikke å bli begeistra, driver meg. Jeg blir bekymret hvis det ikke er noe å glede seg til. Men jeg angrer jo veldig mye på alle prosjektene – alltid. Dette var en dum idé, tenker jeg da.

– Sånn som med denne bryllupsideen. Dette er det prosjektet som har møtt mest motstand. Alle synes det er det er helt idiotisk. Men tenk om!? Hva er det verste som kan skje? Det verste som kan skje er at dette går til helvete, selvfølgelig, sier Else og humrer.

– Da blir det jo en bekreftelse på den verste frykten: At ingen vil ha meg. At det ikke blir noe bryllup. Så sier folk at jeg har sikret meg fordi jeg har pakket det inn i tull. Men jeg liker jo å blande tull og alvor. Jeg liker alt som er grenseoverskridende.

– Føler du at du ofte tar en for laget?

– Nja … Det er jo egoistisk også. Jeg blander korta. Jeg tror det var fatter’n som sa om bryllupsideen: «Dette er jo misbruk av det offentlige rom, Else.» Det er jo det!

Les også: Else Kåss Furuseth: – I dag kjenner jeg ikke på hverken edder, galle eller gruff mot NRK

<b>DRIVES AV FRYKT:</b> Else liker å kaste seg ut i prosjekter hun egentlig er redd for.
DRIVES AV FRYKT: Else liker å kaste seg ut i prosjekter hun egentlig er redd for. Foto: Astrid Waller

Else på date

Vi suser ut på E6 i en Mercedes Geländewagen. Stylisten tråkker klampen i bånn, vi blir sugd inn i baksetene og det høres ut som at vi letter med et fly. Det går så fort at Else mener at det rister i cysta.

Else begynner å bli bekymret for at stylisten er sulten, og foreslår at vi skal bestille mat ved første anledning. Hun kikker på mobilen og konstaterer at det koker i What’s App-gruppa som kollegene i Else! kommuniserer via. Det spilles inn to show i uka, og det dates hardt for å finne en passende mann.

– Hvordan er du på date?

– Det kan komme litt mange spørsmål fra meg, og noen ganger kommer det kanskje et nytt spørsmål før de har rukket å svare på det første. Og så forteller jeg om alle uvanene mine. Det er en uvane jeg har – en dårlig taktikk. Det går unna om dagen, og nå dater jeg mye.

– Hva gjør du når du skal slappe skikkelig av?

– Da går jeg og legger meg. Eller så går jeg bare ut igjen, og er sammen med venner. Det er ikke ofte det ikke skjer noe i livet mitt. Enten er jeg på jobb eller så er jeg med venner. Eller hos søsteren min på Røa. Det er det beste jeg vet. Å sitte i sofaen hennes og se på TV, da har jeg det har bra. Dette er koselig, sier jeg til henne. Koser du deg? Har du det bra, spør jeg. Jeg har et bekreftelsesbehov. Det kan nok bli litt mye.

– Synes du det er ålreit å stå opp hver dag?

– Ja, hvis jeg ikke synes det er ålreit å stå opp, blir jeg bekymret. I januar våknet jeg noen morgener og gledet meg mest til å legge meg, men det gikk heldigvis over.

– Hva er en bra dag for deg?

– Det beste er hvis det er noe jeg gruer meg til som går bra. Så en god dag er hvis noe jeg gruer meg til går bra, at jeg møter noen hyggelige folk og ikke skaper traumer for dem rundt meg. Å gå gjennom sentrum uten å si unnskyld til så mange, er et mål.

– Hva er det beste ved å være kjendis?

– Jeg føler at folk underkommuniserer hvor hyggelig det er. Man kommer lett i prat med mennesker, så hvis du liker å skravle er det skikkelig bra. Hvis ikke kan det nok være et privat helvete.

Les også: (+) NRKs Gry Blekastad Almås lever drømmelivet: – Det hender jeg må klype meg i armen

Else i eventyrland

Å gå inn i leiligheten til Else Kåss Furuseth er som å entre en nattklubb. Det første gjestene ser, er et bilde av skrittet til en dame der Donald Trump titter ut av rumpehullet. Det henger gull-girlander i døråpningene, i den ene stua er det en portal av ballonger og blomster og i den andre er det en sånn maskin der du kan vinne en bamse om du får kloa i den.

Det er som gå rundt i Alice i eventyrland, fullt av kitsch, farger og overskudd – den ultimate party-kåken. Else forteller at hun hadde en fest her for ett år siden, men at hun ikke har turt å ha fest etter det.

– Vi hadde allsang ved pianoet og det var topp stemning. Plutselig så jeg at det masse politi utenfor, og en mann som ropte: FURUSETH! Jeg gikk ned på gata og fikk beskjed om at det hadde kommet syv naboklager.

– Hva sa du da?

– Jeg fikk overtenning, sa jeg, og etter det har jeg ikke fest.

<b>FAMILIEMINNER:</b> Elses leilighet er fargerik, og i vinduskarmene er det flust av nips. På den knallblå kommoden har hun samlet mange bilder av familie og venner.
FAMILIEMINNER: Elses leilighet er fargerik, og i vinduskarmene er det flust av nips. På den knallblå kommoden har hun samlet mange bilder av familie og venner. Foto: Astrid Waller

På bordet står det tre blomstervaser med buketter som er litt som Else selv: En overtrøtt, en sulten og en energisk. I den ene vindusposten står det flere titalls porselenshunder.

– Det var en dame som lurte på om noen ville kjøpe 72 porselenshunder en gang, og det klarte jeg ikke å si nei til, så en dag sto hun på døra med en pose med hunder. Nå gir jeg gjerne en hund til de som er på besøk. Dates også. Det er en fyr som har vært på flere dater her, og han har fått flere hunder også. Orker du en puddel til, spør jeg. Enda en puddel? Det er jo en test.

– Vil du at han skal si ja eller nei til disse hundene?

– Jeg vet ikke … Det er ikke vanskelig å finne røde flagg her, sier hun og ser seg rundt i leiligheten.

– Har du møtt hun dama med endometriose, løshår og 72 hunder? Hun i 40-åra som vil gifte seg i Oslo Spektrum?

Inderlig og køddent

Else synes det er veldig vanskelig å se for seg hva slags kone hun vil bli, og hva slags ekteskap hun vil ha – hvis hun finner en å gifte seg med.

Første gang hun fikk spørsmålet, ved 17-tiden, svarte hun at hun trodde det kom til å bli koselig. Andre gang mente hun at det burde være magisk. Og nå, når hun har spist sushi og klokka nærmer seg 20, ser hun for seg at det må være inderlig og køddent.

– Har du sett «How to lose a guy in 10 days?» Det er en veldig fin kjærlighetshistorie, sier hun og setter på låta «Somebody like you» fra filmen.

– Jeg har vært inne i hjørnene på Netflix i mange år. Jeg ser de samme filmene om og om igjen. «Holiday» er jo en klassiker, og jeg har gjerne på en av Bridget Jones-filmene i bakgrunnen når jeg er hjemme. Selv er jeg en dårlig skuespiller. Jeg hadde en rolle i «Lilyhammer», men jeg ble klippet bort. Jeg klarer bare å være meg selv.

– Hva har du lyst til å gjøre fremover?

– Jeg har lyst til å bidra på et vis, komme meg ut av min egen ræv.

– Hva skal du gjøre utenfor den ræva?

– Jeg håper jeg kan få fortsette med talkshow, og så liker jeg de dokumentariske prosjektene der jeg kan stille spørsmål, snakke med mennesker og kanskje utfordrere politikere eller andre, sånn som jeg gjorde i Helsekost Furuseth. Psykisk helsevern er en hjertesak og et tema som er viktig for meg, for alle, sier Else og tar en bit med sushi.

– Jeg vet ikke hvor mye det hjelper, men jeg tror det hjelper å snakke om det.

Denne saken ble første gang publisert 21/03 2024.

Les også