Eli Kari Gjengedal 50 år

– Jeg er kjempestolt

Den blide værdamen mener at hun står med en fot i graven, og lever som om hver dag var hennes siste. – Jeg er en vimsete person som har surret i vei og holdt på, ler 50-årsjubilanten Eli Kari Gjengedal.

ELSKER BURSDAGER: 24. mars fylte Eli Kari
50 år. Den store bursdagsfesten hun hadde planlagt, måtte avlyses på grunn av korona, men den blide værdamen har sørget for
å feire likevel – med hele mars som bursdagsmåned.
ELSKER BURSDAGER: 24. mars fylte Eli Kari 50 år. Den store bursdagsfesten hun hadde planlagt, måtte avlyses på grunn av korona, men den blide værdamen har sørget for å feire likevel – med hele mars som bursdagsmåned.
Sist oppdatert

Vi går gjennom trange smug av gamle, skjeve trehus i Bergens gater og kommer til et lite brosteinstorg. I et toetasjes hus på 98 kvadratmeter står en nydusjet Eli Kari Gjengedal (50) i døråpningen og ønsker velkommen inn i det sjarmerende hjemmet, som ble oppført på 1600-tallet.

– Så bra at dere kunne komme tidlig, for jeg har glemt at jeg skulle i et viktig møte i dag. Og beklager at jeg ikke har kaffen klar. Jeg står nemlig aldri opp før halv ti om morgenen, ler TV 2s blide værdame – som er kjent for å stråle som en sol, i all slags vær.

Bursdagsfeiring med stil

Den 24. mars fylte Eli Kari 50 år. Jubilanten ser på livet som en fest, og hun nøyer seg ikke med kun å feire selve bursdagen. For noen år siden innførte hun bursdagsmåned, og dermed er det blitt opptil flere kaker med tente lys i ukene som har gått.

– At jeg skulle bli 50 år og har klart meg såpass bra, er rett og slett bare et under. Jeg er en vimsete person som har surret i vei og holdt på. Jeg er ekstremt glad i livet, og det beste jeg vet er bare å sitte og prate piss. Tull, tøys, fanteri, stupe kråke, fortelle en vits, sier hun og forklarer:

<b>VIMSETE:</b> TV 2-profilen er en selverklært vimsekopp, som aldri står opp før 09.30 om morgenen, og som sjelden klarer å holde fokus lenger enn minuttene det tar å melde været.
VIMSETE: TV 2-profilen er en selverklært vimsekopp, som aldri står opp før 09.30 om morgenen, og som sjelden klarer å holde fokus lenger enn minuttene det tar å melde været.

– Det er sånne ting som kan ta fokuset litt vekk hvis du skal gjøre noe seriøst her i livet. Jeg kunne aldri ha blitt jurist eller lege, for jeg evner ikke å holde fokus over særlig lang tid. Det er sikkert derfor jeg er værmelder, for da har jeg maks tre og et halvt minutt til å klare å holde fokus på. Hvis moren min hadde hørt meg nå, hadde hun sittet og nikket, ler hun.

<b>ELSKER GJENBRUK:</b> Eli Kari har innredet sitt lille hus med fargerike gjenstander og møbler. Med unntak av noen få ting, er alt i hjemmet hennes gjenbruk. 
ELSKER GJENBRUK: Eli Kari har innredet sitt lille hus med fargerike gjenstander og møbler. Med unntak av noen få ting, er alt i hjemmet hennes gjenbruk. 

Eli Kari dekker bordet med kake, kaffe, gammelt porselen og små norske flagg. I det lille trehuset på Nordnes bor hun sammen med sønnen Nikolai (15), eller «Nikken» som hun kaller ham, annenhver uke. Resten av tiden tilbringer hun gjerne hjemme hos ektemannen Tom Saxegaard (51) i Drammen.

<b>BERGENS-IDYLL:</b> I åtte år har Eli Kari bodd i dette sjarmerende huset. Annenhver uke bor sønnen Nikolai her, mens ektemannen Tom bor i sitt eget hus i Drammen.
BERGENS-IDYLL: I åtte år har Eli Kari bodd i dette sjarmerende huset. Annenhver uke bor sønnen Nikolai her, mens ektemannen Tom bor i sitt eget hus i Drammen.

– Jeg er dritstolt av at jeg er 50 år, at jeg bor i Norge, ikke har mistet jobben, er frisk, er mamma til en flott sønn, har en mann som jeg er kjempeforelsket i – jeg kunne jo vært drittlei av ham. Jeg er kjempestolt over alt sammen. Jeg kunne ha vært født i steinalderen, og da hadde jeg vært død i 20 år allerede, oppsummerer den livsglade TV 2-profilen.

– Samtidig står jeg vel med en fot i grava. Jeg er helt sikker på at jeg bare blir 79 år. Det har jeg alltid sagt. Så jeg har jo ikke så lenge igjen. Derfor må jeg leve mens jeg kan. Sønnen min Nikken sier også det: «Mamma, i dag lever vi som om det ikke var noen morgendag.» Da svarer jeg: «Ja, ja, det gjør vi.» Han har fått det inn med morsmelka, ler hun.

Les også: Ekteparet Kjos viser frem hytta

Nervøs før premieren

Noen storslagen 50-årsfest ble det ikke. Det har koronapandemien satt en stopper for.

I en tid med sosial distanse, har Eli Kari heller kost seg med å gjenoppleve gode minner via TV-skjermen – fra da hun bodde tett på 11 andre forpaktere på Lundereid gård, under fjorårets innspilling av «Farmen kjendis».

– Jeg synes alle var skjønne, og vi var en veldig fin gjeng. Mange tenker at det var mye drama der inne. Ja, det var litt diskusjoner og krangling, men vi var der inne lenge, og vi hadde det stort sett bare fint. Alle var sugne på å lære og bidra. Vi hadde det gøy om kveldene, og det var ikke like mye styr som man kanskje kunne få inntrykk av på TV, forteller hun.

KOM LANGT: I vinter har Eli Kari vært å se som forpakter på Lundereid gård, i TV 2s «Farmen kjendis» – der hun kom seg hele veien til finaleuken.
KOM LANGT: I vinter har Eli Kari vært å se som forpakter på Lundereid gård, i TV 2s «Farmen kjendis» – der hun kom seg hele veien til finaleuken.

Frem til TV-innspillingen var avsluttet i fjor sommer til «Farmen kjendis» ble sendt på TV 2 i vinter, rakk værmelderen likevel å bygge opp en nervøsitet for hvordan hun ville bli fremstilt i programmet.

– Når det går syv–åtte måneder fra en intens innspilling til det skal komme på TV, blir du stresset på hva de kommer til å fokusere på. Jeg vet at jeg ikke har pokerfjes; man kan lese hele fjeset mitt som en åpen bok. Jeg klarer ikke å skjule hverken glede eller skuffelse. Det kommer bare ut sånn som det er inni meg. Jeg er stort sett positiv og blid, i 99 prosent av tilfellene i livet mitt. Når jeg ser noe som jeg opplever at ikke er greit, da blir jeg sint og frustrert. Det kom frem i «Farmen» mot slutten, forklarer hun.

Les også: En dag åpner lille Gerd den forbudte skuffen. Da faller alle brikkene på plass

Fikk hatbrev

Eli Kari kom helt til finaleuka, og hun er fornøyd med at hun fikk vist sitt gode humør. Men med økt oppmerksomhet er det gjerne mange som har behov for å ha meninger om deltagerne i det populære TV 2-programmet. Eli Kari har personlig mottatt to hatbrev, og har fått med seg at nettroll har vært ute i kommentarfeltene og kritisert henne for å være for blid.

– Folk har sagt: «Hun er falsk.» Det går innpå meg, og jeg blir veldig lei meg. Jeg ville aldri sittet og kommentert sånn selv. Jeg har vært på TV i 20 år, og det er ikke bare lovord jeg har hørt om meg selv opp gjennom årene. Jeg har fått høre at jeg har stygg dialekt, enerverende stemme, stygge klær og alt mulig. Men det er en liten promille av alt det andre som du får, der folk synes at du er kjempeflink og skjønn. Det er det du må fokusere på. Samtidig er det sånn at når du stikker hodet ditt frem, får folk meninger om deg. Du kan ikke gjøre alle til lags, medgir hun.

I kjølvannet av «Farmen kjendis» har Eli Kari fått hjelp til ikke å henge seg for mye opp i de negative aspektene ved oppmerksomheten.

– Jeg har snakket mye med min psykolog-venninne som bor like rundt hjørnet her. Vi har hatt sånne faste møter en gang i uka hvor vi pratet om episodene, hvordan hun synes at jeg har kommet frem, om relasjonene oss deltagerne imellom og alt mulig. Det har vært veldig fint for selvtilliten og hjertet mitt, smiler hun.

OPPGITT: Den massive oppmerksomheten rundt «Farmen kjendis» førte til at enkelte kritiserte Eli Kari i kommentarfelt i sosiale medier. 50-åringen har stort sett bare opplevd positive tilbakemeldinger, men blir likevel lei seg av nettrollenes oppførsel.
OPPGITT: Den massive oppmerksomheten rundt «Farmen kjendis» førte til at enkelte kritiserte Eli Kari i kommentarfelt i sosiale medier. 50-åringen har stort sett bare opplevd positive tilbakemeldinger, men blir likevel lei seg av nettrollenes oppførsel.

Eli Kari takker Her og Nå for besøket før hun må haste videre. 50-åringen har flere prosjekter på gang, som podkasten med bestevenninnen Ingeborg Myhre (47) og utgivelsen av sin femte bok til høsten. Dermed blir det ikke mye tid til å slappe av hjemme i det hvite trehuset.

– Det skjer noe hele tiden, og jeg sitter ikke så ofte stille her hjemme. Jeg synes jeg har det mest sjarmerende huset på hele Nordnes, men det er en livsstil å bo her. Det er jo bare en plankehaug fra 1600-tallet, som jeg bruker å si. Med unntak av noen få ting, er alt i huset gjenbruk – og helst i så mange farger som mulig, smiler Eli Kari.

<b>LYKKELIG BARNDOM:</b> Eli Kari på sitt aller første besøk hos fotografen. – <span style=font-family:Calibri, sans-serif;font-size:12pt;>Jeg tenker tilbake på de ti første årene mine som fullstendig lykke, sier Leikanger-jenta.</span>
LYKKELIG BARNDOM: Eli Kari på sitt aller første besøk hos fotografen. – Jeg tenker tilbake på de ti første årene mine som fullstendig lykke, sier Leikanger-jenta.

50 år med Eli Kari

0–10 år

(1971–1981):

– Jeg tenker tilbake på de ti første årene som fullstendig lykke. Jeg vokste opp som yngstemann i en søskenflokk på tre og hadde en kjempefin relasjon til familien min. Vi bodde på Leikanger, og foreldrene mine hadde også en gård oppe i Nordfjord. Vi måtte opp dit og jobbe nesten alle helger og i alle ferier. Jeg har bare gode minner derfra.

10–20 år

(1981–1991):

– Som 12-åring fikk jeg min første jobb, i oppvasken på fjordhotellet i bygda. Jeg likte tidlig å tjene egne penger, og jeg jobbet i flere år på matbutikken i Leikanger. Dermed visste Eli Kari hva alle i bygda hadde til middag, og det engasjerte hun seg voldsomt i.

– Jeg drev med mange aktiviteter. Spilte valthorn i korps, og fiolin i musikkorkester. Det ble også mange bygdefester rundt omkring. Jeg var veldig aktiv i friidrett. Min gren var 800 meter. Hadde jeg bare fortsatt med det, kunne jeg kanskje hatt en idrettskarriere. Men det var litt mer gøy å reise på korpsturer enn å trene friidrett.

Hun ville også bli tannlege og var utplassert hos tannlegen i bygda.

– Det var ikke bare det at jeg visste hva folk åt til middag. Jeg visste hvordan tennene deres så ut også. På det tidspunktet valgte jeg språklinja, som lå lettest for meg. Derfor ble det ikke noe tannlegekarriere.

Les også: (+) Julie Ege - sexsymbol, skuespiller og sykepleier

20–30 år

(1991–2001):

Eli Kari dro til Bergen for å bo nærmere familien og tok en ingeniørutdannelse. – Jeg ler meg i hjel når jeg ser på bilder av meg selv fra den tiden. Jeg gikk i fast «uniform» bestående av Dr. Martens-boots, trange jeans, heavyrock-T-skjorte og lusekofte – som er den samme lusekoften som jeg hadde på «Farmen». I Bergen begynte hun å jobbe på «Banco Rotto» – som den gangen var byens storstue.

<b>FLITTIG STUDENT:</b> Etter videregående flyttet Eli Kari til Bergen for å utdanne seg til å bli ingeniør. – <span style=font-family:Calibri, sans-serif;font-size:12pt;>Jeg ler meg i hjel når jeg ser på bilder av meg selv fra den tiden, sier hun.</span>
FLITTIG STUDENT: Etter videregående flyttet Eli Kari til Bergen for å utdanne seg til å bli ingeniør. – Jeg ler meg i hjel når jeg ser på bilder av meg selv fra den tiden, sier hun.

– Målet mitt var å bli en av bartenderne der, som gikk i tversoversløyfe og var kule. Jeg besto bartenderprøven, og vips fikk jeg også stå bak bardisken – og jeg deltok i NM i cocktailmiksing. Jeg elsket det! Du var litt kjendis i Bergen når du sto i baren der. Derfor var det ikke så mange flere som hilste på meg da jeg begynte på værmeldingen i TV 2.

Her begynte Eli Kari i år 2000, da hun var 29 år.

– Jeg fikk jobb som værmelder ved siden av å være med å bygge opp et «quality management system» for olje og gass i Nordsjøen. I min første sending som værdame var jeg dritnervøs og sa til meg selv: «Hva har du gjort?» Etter at jeg begynte å bli mer komfortabel med sendingene etter et halvt års tid, skjønte jeg hvor mye energi jeg hadde brukt på å håndtere nervøsiteten som hadde bygd seg opp.

<b>LIVET ER EN FEST:</b> Den sprudlende værmelderen har en fortid som bartender, har deltatt i NM i cocktailmiksing og har også gitt ut en bok med sine beste drinkoppskrifter.
LIVET ER EN FEST: Den sprudlende værmelderen har en fortid som bartender, har deltatt i NM i cocktailmiksing og har også gitt ut en bok med sine beste drinkoppskrifter.

30–40 år

(2001–2011):

I alle disse årene jobbet hun i TV 2, og hun er utrolig takknemlig for hvor snille folk har vært – og tilliten de har gitt.

– Som 34-åring ble jeg mamma til «Nikken». Det var selvfølgelig helt fantastisk å få barn, men han var overhodet ikke planlagt. Han hadde kolikk i syv måneder. Folk hadde sagt at det var tøft å ha et lite spedbarn, og da forestilte jeg meg oppe i hodet mitt at: «Dette er rene helvetet».

– Det var det, men jeg tror nok jeg hadde det tøffere enn det «helvetet» andre småbarnsmødre beskrev for meg. På barselgruppe så jeg at det faktisk fantes babyer som kunne ligge litt i vogna og sove. Etter syv måneder roet han seg, som om en bryter ble slått på. Det har bare vært fantastisk kjekt å bli mamma til «Nikken».

HIMMEL OG HELVETE: Som 34-åring ble Eli Kari mamma til sønnen Nikolai. – Det var selvfølgelig helt fantastisk å få barn, men han hadde kolikk i syv måneder. Det var et helvete før han plutselig ble rolig. Det har vært fantastisk kjekt å bli mamma til «Nikken», smiler hun.
HIMMEL OG HELVETE: Som 34-åring ble Eli Kari mamma til sønnen Nikolai. – Det var selvfølgelig helt fantastisk å få barn, men han hadde kolikk i syv måneder. Det var et helvete før han plutselig ble rolig. Det har vært fantastisk kjekt å bli mamma til «Nikken», smiler hun.

Da hun var i mammapermisjon, måtte hun skrive en barnebok.

– Jeg kan jo ikke gjøre noe uten å gjøre noe ekstra ut av det. Da jeg begynte i værmeldingen, måtte jeg skrive en bok om været. Jeg har gitt ut fem bøker, og nå jobber jeg med en ny bok som kommer ut til høsten. For jeg kan jo ikke bli 50 år uten å gjøre noe ekstra ut av det. Nå skriver jeg en humoristisk bok om det å ha en fot i graven.

Les også: (+) Sakte, men sikkert ble snarveien en dødsfelle

NYTT MÅL: Eli Kari har stadig nye prosjekter på gang. Da Norge stengte ned i fjor, bestemte hun seg for å lære å spille gitar.
NYTT MÅL: Eli Kari har stadig nye prosjekter på gang. Da Norge stengte ned i fjor, bestemte hun seg for å lære å spille gitar.

40–50 år

(2011– 2021):

– Kjetil og jeg gikk fra hverandre da jeg var 41, i 2012. Det er klart at det er vanskelig å gå ifra kjæresten sin når vi hadde et barn sammen. Men det har gått kjempefint. Vi har et så fint samarbeid om «Nikken», og jeg er veldig glad i Kjetil. Vi er gode venner, ringer til hverandre hvis vi trenger hjelp, og ordner og styrer. Jeg må le, for vi er fremdeles like forskjellige som da vi var sammen. Det var et lykkelig brudd, og jeg tror «Nikken» er helt ok med at mamma og pappa har forskjellige liv.

– Så møtte jeg Tom i 2013, selv om vi møttes første gang på messe i Las Vegas i 2002 – og derfor kjente hverandre veldig godt fra før. Vi ble kjærester og jeg sa: «Hvis jeg skal gifte meg, skal jeg være stormende forelsket.» Så fridde han, og vi giftet oss cirka ett år etter at vi ble kjærester. Vi valgte å gjøre det i Las Vegas, og til sammen var vi 47 stykker i bryllupet der. Det var supervellykket.

– Jeg var innom NRK i et par år – fra 2012 til 2014. Der reiste vi rundt med «Værbitt»-serien. Det var fantastisk. Jeg har fått sett hele Norge, hver eneste krik og krok. Etter siste sending skrev jeg på Instagram at jeg var arbeidsledig. Så ringte en av TV 2-sjefene og sa: «Nå må du komme hjem.» Da ble jeg programleder for «Norges hagemester», og så fikk jeg værjobben tilbake og ble værsjef i TV 2.

Denne saken ble første gang publisert 16/04 2021, og sist oppdatert 16/04 2021.

Les også