Ebays skjulte skatter

Kjøpte filmrull for 5 dollar. Gjett hvor mye den er verdt i dag?

Foto: (Thinkstockphotos.com)
Publisert

De fleste blir lurt, men det er fullt mulig å gjøre kupp på nettet også. Bare spør antikkhandleren Morace Park.

Han kjøpte en gammel filmrull på nettauksjonen eBay for fem dollar. På rullen befant det seg en 7 minutter lang film med Charlie Chaplin kalt «Zepped». Filmen ble i sin tid klippet sammen uten Chaplins samtykke. I dag er det anslått at filmen er verdt 60.000 dollar. Grei investering.

Her er flere skatter folk har ervervet seg via eBay:

En brukt Blackberry

Kent Devey jobber til daglig i et forsikringsselskap, og trengte en dag en ny telefon. Istedenfor å bruke tusenvis av kroner, kjøpte han en brukt Blackberry for 25 dollar på nettauksjonen. Det viste seg at telefonen hadde tilhørt en produsent i filmselskapet Working Title Films, og han hadde glemt å slette kontaktlisten sin. Devey fikk med andre ord numre, bosted og e-postadresser til kjendiser som Jude Law, Natalie Portman og Kevin Spacey.

Foto av Emily Dickinson

Den amerikanske litteraturprosessoren Philip Gura kjøpte bildet for 481 dollar. Han visste antakelig at bildet kunne være verdifullt - det er det andre fotografiet av Emiliy Dickinson som eksisterer. Det diskuteres hvor vidt bildet er ekte, men i så fall vil det være uvurderlig.

Et innsekt

Insektforskeren Richard Harrington kjøpte et fossilt innsekt for 30 dollar for så å oppdage at denne typen bladlus fram til da var helt ukjent. Harrington skrev seg med andre ord inn i historien for lommepenger. Arten ble oppkalt etter ham: Mindarus harringtoni.

Et par olabukser

Foto: (crestock)

Maria Aziz jobbet som sykesøster i New Jersey. Hun var singel, hadde ikke mye penger å rutte med og ville ha en olabukse på hun hadde funnet på eBay - bare i en annen størrelse. Hun sendte en e-post til selgeren, og de falt for hverandre. Paret har nå vært gift i syv år.

Det er med andre ord mulig å finne kjærligheten på eBay...

Kilde: Novembernummeret av Mental Floss.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2010.

Les også