E-bok ble dyrere

Ken Folletts nyeste saga var dyrere i e-bok enn i innbundet papirutgave.

Foto: AP/Scanpix
Publisert

(SIDE2:) Her hjemme raser forlagene mot at Finansdepartementet har signalisert at det blir 25 prosent moms på norske e-bøker.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Momsen kommer
Bøker, som i dag er unntatt moms, vil derfor bli dyrere enn utenlandske bøker når de legges ut i det digitale formatet.

Samtidig varslet regjeringen under årets statsbudsjett at de vil ha 25 prosent moms på alle elektroniske tjenester, inkludert kjøp av film, musikk og andre tjenester via nettet.

Nå kommer det moms på Spotify

Dermed vil utenlandske bøker også bli belagt med moms om du oppgir at du er fra Norge når du kjøper.

Raste mot Amazon
Men i USA har det oppstått en helt annen diskusjon. For nå forsøker forlagene å ta en del av pengene de mister ved å gå over fra papir til digital tilbake.

Det vil si nylig priset Amazon.com Ken Folletts nye bok «Fall of the Giants» og James Pattersons «Don't Blink» til en utsalgspris på henholdsvis 19.99 dollar og 14.99 dollar. Mens den innbundne papirutgaven koster 19.39 dollar eller 14 dollar, skriver New York Times.

Det førte til et raseriutbrudd hos trofaste kunder hos Amazon.

- Virkelig, James Patterson, hvordan er det mulig at en bok som lastes ned digitalt skal koste mer enn en bok som man har brukt papirkostnader og trykkekostnader på.

Ny avtale
Årsaken til prisingen er en ny avtale forlagene har inngått med Amazon som gir dem rett til selv å fastlegge priser på elektroniske utgaver. Når det gjelder innbundne bøker og pocketbøker, er det Amazon selv som i stor grad kan bestemme utsalgsprisen.

Avtalen gir forlagene et ekstra kort å spille på for å holde inntjeningen oppe.

Vanlig e-bokpris på Amazon om du bruker Kindle-brett er gjennomsnittlig 9.99 dollar.

Mens forlagene la skylda på Amazon og Amazon skylden på forlagene, ga de til slutt kunden rett. Onsdag var prisen senket til 11.99 dollar. Det samme var prisen på James Pattersons «Don't Blink».

Det er fremdeles langt under det norske forlag ser for seg at norske e-bøker skal koste.

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2010.

Les også