Dronning Silvia hadde en helt spesiell venn

Men omtaler kong Carl Gustaf som sin store kjærlighet.

Foto: (Getty Images)
Publisert

(SIDE2): Mandag 23. desember fyller svenske dronning Silvia 70 år, og i anledning det forestående jubileet har det svenske hoffet lagt ut et videointervju, hvor dronningen svarer på spørsmål fra publikum

Alicia fra Huddinge lurer på om dronningen hadde noen husdyr i sin barndom, og det er her dronning Silvia deler historien om sin helt spesielle venn, apekatten Mickey.

- Mickey var min store trøst, min store venn og min lekekamerat. Og det var veldig viktig – jeg hadde jo tre brødre som var eldre og kunne allting. Det var ikke så enkelt for meg med disse fantastiske brødrene, så Mickey hjalp meg veldig mye, forteller dronningen.

Bestevenner i fire år
- Han kunne lytte, han kunne trøste. Han var kun, han var veldig morsom. Veldig ofte undret jeg: Er han egentlig et menneske eller er han en ape?

I et intervju med Kamratposten for noen år siden fortalte dronning Silvia at familien fikk Mickey av en misjonær da hun var ni år gammel, og at hun og apekatten forble bestevenner i fire år:

- Han var veldig nysgjerrig og ødela ofte mye hjemme. Noen ganger rømte han, og en gang klatret han opp på naboens tak og ødela tv-antennen. En annen gang stjal han frukt fra dem. Han var veldig vilter, fortalte dronningen.

- Artig å være mormor
I videointervjuet forteller dronningen åpenhjertig at hun gjerne skulle hatt mer tid til å være sammen med venner, og med sin lille datterdatter Estelle.

- Jeg forsøker selvsagt å få tid til å være med venner, men det skjer dessverre ikke ofte nok, siden vi har et travelt program. Men jeg skal forsøke å «chille» mer med mine venner, sier Silvia i intervjuet. Dronningen innrømmer også at hun gjerne skulle sett mer til lille prinsesse Estelle (snart to år).

- Men jeg har skjønt at det er enklere for meg å ta meg en halvtime her og der og besøke henne. Det er veldig fint å kunne holde kontakt, og se hvordan hun har det, hvordan hun utvikler seg, den lille skapningen, hvordan hun begynner å tenke og trekke sine egne konklusjoner. Det er veldig artig å være mormor, men det er klart jeg skulle ønske at jeg hadde mer tid til henne.

- Har et brasiliansk hjerte
Til intervjuet har tilfeldige personer på sentralstasjonen i Stockholm fått stille dronning Silvia spørsmål. Brasilianeren Marlos lurer på om Silvias brasilianske arv har hjulpet henne i rollen som svensk dronning.

- Jeg har både brasiliansk og tysk bakgrunn, og de pleier å si at jeg har et brasiliansk hjerte, tysk hode og svensk sjel. Jeg tror det er en bra mix. Jeg har spontaniteten fra Brasil og ordenssansen fra Tyskland og Sverige.

- Angrer ikke på at jeg giftet meg
Den daværende Silvia Sommerlath ble svensk dronning da hun 32 år gammel giftet seg med drøyt to år yngre kong Carl XVI Gustaf sommeren 1976. De to traff hverandre da hun jobbet som vertinne under sommer-OL i München 1972.

I intervjuet svarer dronningen også på om hun noensinne har angret på at hun ble dronning i stedet for å kunne leve et vanlig liv utenfor rampelyset:

- Nei, jeg angrer ikke på at jeg giftet meg med kongen, at jeg giftet meg med den personen jeg elsker.

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2013.

Les også