Reise

Bucket list-reiser: 19 steder du må besøke før du dør

Hvor drømmer du om å reise? Vi har funnet 19 magiske - men virkelige - steder, som du kan fantasere om å legge din neste ferie til.

PARIS: Sikre deg et bilde av deg selv foran Triumfbuen i Paris! Eller hva med å reise på roadtrip gjennom USA? Eller svømme med hvalhaier i Mexico?
PARIS: Sikre deg et bilde av deg selv foran Triumfbuen i Paris! Eller hva med å reise på roadtrip gjennom USA? Eller svømme med hvalhaier i Mexico? Foto: Westend61 / Getty Images
Publisert

På dager hvor hverdagen virker litt ekstra grå og det er langt mellom de minneverdige opplevelsene, er det vanskelig å ikke drømme seg vekk til fjerne destinasjoner.

Vi har samlet en liste over noen av reisemålene vi drømmer om - alt fra safari, og en reise gjennom noen av de mest uberørte områdene i veden til steder hvor du kan gjenoppdage romantikken med din kjære eller danse til det blir lyst neste morgen.

Kanskje din neste drømmereise skal gå til et av disse unike reisemålene?

Denne artikkelen er opprinnelig publisert hos Alt.dk. Sjekk ut flere artikler her!

1. Kjør hundelsede på Grønland

Få steder her i verden er så uberørte som Grønlands isete landskap.

Det skyldes kanskje at det er ganske vanskelig å komme seg dit, men til gjengjeld betyr det også at du kan få helt ekstraordinære opplevelser om du tar turen til den store øya i nord.

En av dem er en tur med hundeslede: Iført tradisjonelle skinndrakter og med en flokk hunder spent for sleden kan du nemlig komme langt ut i det uberørte landskapet, hvor du både kan få se ville dyr, store isbreer og autentisk grønlandsk liv.

2. Bestig Machu Picchu

Du vil miste pusten på flere måter hvis du reiser ut på vandretur til Machu Picchu i Peru. Til dels fordi luften er tynn i høyden, men også fordi den forhistoriske byen i Andes-fjellene er et syn som ikke ligner noe annet.

Den gamle byen er ikke spesiell bare på grunn av sin forhistoriske arkitektur og sine finurlige alpakkaer.

På grunn av destinasjonens store popularitet har peruanske myndigheter valgt å sette en grense på hvor mange mennesker daglig som får adgang til vandreruten. Det betyr at du ikke trenger å være redd for turistinvasjon hvis du er en av dem som får adgang. I stedet kan du nyte litt fred og ro sammen med den nydelige utsikten.

3. Safari i Serengeti

Det er ingenting som å se dyr i sitt naturlige habitat, og en av de beste stedene å gjøre det på, er i Tanzanias nasjonalpark Serengeti.

Parkens 15.000 kvadratmeter store sletter er nemlig hjem for både løver, leoparder, elefanter, bøfler, sjiraffer, neshorn og mange andre eksotiske dyr.

Hvis du drømmer om en afrikansk safari bør du imidlertid aldri begi deg ut på eventyr alene. Sørg alltid for å ha med en lokal guide eller slå følge med en større gruppe reisende.

4. Kjør med den transsibirske jernbane

Det er ikke stor luksus du kan forvente deg, men store opplevelser, hvis du tar en sju dager lang togtur med den transsibirske jernbane. Ruten er en over hundre år gammel jernbanestrekning som ble etablert for å lage en godstogforbindelse mellom Russlands hovedstad Moskva og landets østlige provinser.

I dag er jernbanestrekningen en ettertraktet rute for reisene som ikke bare reiser for destinasjonen sin skyld, men også for selve turen.

Toget kjører gjennom hele åtte tidssoner, og på den lange turen kan du skue ut over tørre sletter, snøkledde fjell og små russiske landsbyer, mens du varmer deg på en kopp te fra en klassisk samovar (russisk tekoker). Hvis du klarer enda flere dager på tog, har strekningen dessuten forbindelse til den kinesiske østjernbanen og den transmongolske jernbane, som tar deg hele veien til henholdsvis Midt-Østen og Kina.

5. Seiltur til Galápagosøyene

Krystallklart vann, vulkanske klippeformasjoner og et dyrerliv du ikke finner maken til andre steder på jorden. Dette er noen av tingene du kan oppleve hvis du legger turen til Galápagosøyene i det sydlige Stillehavet.

Det var her Charles Darwin på midten av 1800-tallet utviklet evolusjonsteorien - og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. På den avsidesliggende øygruppen har dyrelivet fått lov til å utvikle seg uten innblanding utenfra, og på den måten har det oppstått helt unike arter. Her kan du oppleve både skilpadder, varaner, sjøløver, knølhval og et utall fuglearter.

6. Ta et bilde foran Taj Mahal

Det er rift om plassen når det skal tas bilde på den ikoniske benken foran Taj Mahal.

Det skyldes ikke kun at det indiske mausoleumet i Agra er utrolig flott, men også at den nå avdøde britiske prinsessen Diana selv fikk tatt et bilde på den samme benken i 1992.

Det er en ganske fjern tanke å tro at du kan få et bilde hvor slottet er like forlatt som den gang Diana tok sitt bilde - for mausoleet er en meget populær destinasjon - men ikke desto mindre er det et av de flotteste bygninger i verden. Derfor er det et opplagt punkt på enhver bucketlist.

7. Ta en gondol med din kjære i Venezia

«Se Venezia og dø» sang den danske artisten Lone Kellermann i 1978. Selv om sangen beskriver et noe stereotypt bilde av den romantiske, italienske byen, er det noe med det at Venezia er en av de byene du bare se.

Det setter unektelig i gang romantikken å gli gjennom Venezias kanaler i en gondol, mens føreren synger på italiensk. Turen medfører dessverre også en stor risiko for å bli lokket rett i en dyr, kronglete og uromantisk turistfelle - og sang fra gondolføreren er ikke garantert.

Ikke desto mindre er det fullt mulig å få en hyggelig gondoltur i Venezia. Hvis du vil oppleve en (litt mer) autentisk tur, kan det være en god idé å søke vekk fra den store Grand Canale og i stedet finne en gondolfører som reiser fra en mindre trafikkert kai.

8. Fest under karnevalet i Rio

Reis til Brasils hovedstad Rio rundt påsketider og få en opplevelse for livet.

På denne tiden av året fester over to millioner mennesker under verdens største karneval - Rio Carnival - hver dag.

De kjempestore paradene som går gjennom gatene de seks dagene karnevalet avholdes, preges av sambadansing, fest og fargerig moro. Det er en fest som ikke ligner på noe annet, og som alle bør oppleve minst én gang i løpet av livet.

Med fest og moro kommer dessverre også kriminalitet, så hvis du reiser på karnevalet i Rio, bør du ta dine forholdsregler og passe utrolig godt på eiendelene dine, og ikke minst deg selv.

9. Opplev sug i magen i Grand Canyon

I Arizona i USA finner du en av verdens villeste klippeformasjoner: Grand Canyon.

Det øde ørkenlandskapet strekker seg over 5000 kvadratkilometer med både høye klipper, dype kløfter og villee elver - hvis du bare er en smule redd for høyder, kommer du garantert til å oppleve et stort sug i magen.

Den spektakulære nasjonalparken kan oppleves på så mange måter. Både via en av de mange vandrerutene, fra helikopter eller ved å seile på en av kløftens mange elver. Uansett hvordan du opplever Grand Canyon, kommer det garantert til å bli en reise for livet.

10. Dykk i Great Barrier Reef

Verdens største korallrev befinner seg nordøst for Australia og er så enormt at det faktisk kan sees fra verdensrommet.

Great Barrier Reef er med sin unike marine flora og fauna en sann drømmedestinasjon for alle som interesserer seg for undervannsliv, dykking og vill natur.

Med dykkerlappen og en lokal guide kan du bruke dagesvis med oppdagelsesferd for å se de over 600 forskjellige slags koraller, utallige fiskeslag, haier og hvaler, i tillegg til de omkringliggende paradisøyene, som ligger utenfor Queensland i Australia.

11. Road trip i USA

Skru opp musikken, pakk bilen med dine beste venner og kjør av sted i beste «Crossroads»-stil gjennom USA.

Det er en av de tingene du ikke må la deg selv gå glipp av i løpet av livet.

Enten du cruiser nedover østkysten, reiser gjennom ørkenlandskapet på vestkysten eller stopper på diners og spiser deep fried picles i midtvesten, er en road trip i USA selve definisjonen av frihet, og du kommer garantert til å ha mange ville opplevelser på reisen, uanett hvilken hovedvei du følger.

12. Sov i telt ved den kinesiske mur

Det er få syn som slår skjønnheten til en solnedgang ved den kinesiske mur. Hvis ikke man regner med stjernehimmelen over den kinesiske mur, som er noe du kan få oppleve hvis du camper ved siden av det eldgamle kinesiske byggverket.

Du kan selvfølgelig ikke bare slå et telt opp hvor som helst langs muren, men hvis du kommer deg litt vekk fra turistgruppene, finnes det flere murpassasjer som er fritt tilgjengelige, hvor du kan overnatte og få deg en opplevelse utover det vanlige.

Det er alltid en god idé å researche grundig før du slår opp teltet, fordi kinesiske myndigheter kan være strenge om du gjør det uten tillatelse.

13. Svøm med griser i Bahamas

På en strand i Bahamas blir de besøkende turistene møtt av et syn utenom det vanlige - svømmende griser.

På øyen Big Major Cay i Bahamas' Exuma-distrikt ligger det en strand som populært kalles Pig Beach, fordi den utelukkende er bebodd av omkring 20 ville griser. Ingen ved med sikkerhet hvordan grisene har kommet dit, men det menes at de er etterlatt av sjøfarere eller kan være overlevende etter et skipsforlis.

Det bor ingen mennesker på øyen, og det er derfor hverken hoteller eller flyplass der, men med en båttur fra noen av de større øyene i Bahamas kan du reise ditt og komme helt inn til kysten, hvor du kan svømme med grisene, klappe dem og i det hele tatt få oppleve den merkelige kolonien de har laget seg.

14. Opplev pyramidene i Giza

Gizas legendariske pyramider tilhører en mystisk og forførende verden.

Den gamle egyptiske kulturen er både fascinerende, unik og en smule uhyggelig hvis man tror på de gamle historiene om mumiens forbannelse.

Derfor er det et must på en hver bucket list med et besøk til den vakre oldtidsbyen, hvor du både kan se de imponerende pyramidene og den mystiske sfinksen.

15. Se gorillaer i Uganda

Det er ikke kun savannen som er et besøk verdt hvis du skal til Uganda og de omkringliggende afrikanske landene.

For i Ugandas frodige fjell, nærmest Rwanda, ligger Bwindi Forest National Park.

Parken har et rikt dyreliv og er hjem for størstedelen av verdens bestand av fjellgorillaer. Hvis du drømmer om å få oppleve disse store skapningene på nærmeste hold, tilbyr nasjonalparken såkalte trekkingturer hvor du både kan få et glimt av fjellgorillaene, men også se den flotte naturen og de mange andre ville dyrene i området.

16. Gå i stillhet på pilegrimsveien til Santiago de Compostela

Til hverdags lever de fleste av oss et liv fylt med oppgaver, stress og planleggigng. Derfor er det herlig for sjelen å få noen dager fred og ro.

Og det ultimate stedet å få nettopp fred og ro, er på den spanske El Camino de Santiago, eller pilegrimsveien til Santiago de Compostela, som har vært destinasjon for pilegrimsreisende siden middelalderen. Ruten ble grunnlagt for å føre de reisende til den helleige Santiago de Compostela-katedralen, som etter sigende skulle være bygget på apostelen Jakobs grav.

I dag går de færreste ruten for å komme nærmere Gud, men likevel betraktes turen som en spirituell reise. På Caminoen kan du gå i dagevis i dine egne tanker, mens du kikker på de storslåtte fjellene og elvene, som gir gode muligheter for refleksjon.

17. Svøm med hvalhaier i Mexico

Fra juni til august får den mexicanske kysten besøk av en ganske spesiell gjest: hvalhaien.

Hvalhaien er verdens største fisk, og den er vakker å se på med sine karakteristiske hvite prikker. I tillegg er den veldig fredelig å svømme med. På tross av sin gigantiske størrelse, lever hvalhaiene nemlig utelukkende av krill og plankton, og utgjør dermed ingen trussel for mennesker.

Hvis du drømmer om å svømme med de vakre gigantene, er det størst sannsynlighet for å støte på dem utenfor dem mexicanske øyen Isla Mujeres, hvor du kan være heldig og møte på 30-40 hvalhaier på én gang.

18. Mardi Gras i New Orleans

I disse to ukene, som følger hellige tre kongers dag, blir New Orleans i det sørøstlige USA gjort om til en eneste stor fest.

Da avholdes nemlig lokale Mardi Gras, en gammel fransk tradisjon som handler om å feire slutten på fasten med fet mat og masse festing.

Byen New Orleans er grunnlagt av franskmenn og denne høytiden er derfor sentral, for selv om festlighetene nå også har spredd seg til andre byer, er New Orleans kjent for sine store parader, gode mat, og morsomme musikkscene.

19. Fly i (eller kikk på) luftballonger i Cappadocia

I det sentrale Tyrkia ligger byen Cappadocia. Den har blitt berømt verden over fordi ørkenhimmelen ofte prydes av et nydelig syn: massevis av luftballonger.

Byen har en lang historie med luftfart, og siden 90-tallet har særlig luftballongindustrien preget Cappadocia.

Turister har begynt å valfarte dit for å fly ballong, noe som har resultert i at andre, mindre modige, turister kan nyte synet av de mange luftballongene på himmelen.

Denne artikkelen er opprinnelig publisert hos Alt.dk. Sjekk ut flere artikler her!

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2019.

Les også