Drikk øl med god samvittighet!

Tisset ditt kan faktisk brukes til noe nyttig.

Foto: Zeppelin/LightMediation (Zeppelin/LightMediation)
Publisert

(SIDE2): Side2 elsker Øyafestivalen og Øyafestivalen elsker miljøet. Derfor måtte vi ta et lite dypdykk (!!) inn i hva det er som egentlig foregår når «Øya» fronter med at selv alt det 85 000 festivalgjengerne slipper ut av slusene sine i løpet av festivalen på de mangfoldige toalettene som er satt opp blir brukt til noe nyttig. I 2010 la festivalgjengerne igjen svimlende 95 000 liter kloakk. Hvordan da? Jo all avføringen og tisset fra Øyafestivalen blir daglig levert til kloakksystemet i Oslo og der bruker Hafslund kloakken til å lage varme og varmtvann for Oslos befolkning.

Vi spurte Truls Jemtland Informasjonssjef for Hafslund Varme om han kunne belyse temaet for oss som ikke helt klarer å få grep om hvordan det vi drar ned i do blir brukt til noe fornuftig. Han tar oss med ut på Skøyen der Hafslund har en varmesentral i fjernvarmenettet. Midt i et boligstrøk og rundt en sving og 200 meter inn i fjellet ligger det altså et underjordisk anlegg hvor alt du slipper ut i do kommer flytende inn gjennom enorme rør under bakken.

Hafslund har blant annet vært Øyafestivalens hovedsamarbeidspartner siden 2010.

- Dette høres jo helt utrolig ekkelt ut og jeg må bare spørre, er det vår egen menneskelige kroppsvarme som brukes til å lage varme?

- Ja, faktisk og det er ikke så ekkelt. Egentlig det er ganske genialt. Det er fornybar energi som er nøkkelordet. Kloakken som renner i systemet under Oslo holder en temperatur på ca. 10 grader. Det vi gjør er at vi trekker ut 3-5 grader varme fra kloakken og gjennom en varmepumpe øker temperaturen slik at vi kan bruke varmen i byens fjernvarmeanlegg.

Så det du legger igjen på toalettet på Øya bidrar til varme og varmtvann til Oslos befolkning.

Varmesentralen på Skøyen er bare en av flere anlegg vi har for å produsere fornybar varme til Oslo. Enkelt fortalt er et fjernvarmeanlegg et sentralvarmeanlegg som forsyner bygninger eller bydeler med varmt vann til oppvarming og varmt tappevann.

- Vi gjør Oslo-lufta rett og slett bedre å puste i ved blant annet å bruke kloakken til noe fornuftig, sier Jemtland til Side2.

- Så alle utedoene på Øya tømmes, varmen fra alle festivaldeltakerne som må tisse og gud vet ikke hva annet tømmes i byen kloakkanlegg og der får varmen nytt liv rett og slett. Det høres helt vilt ut. Hvem var det som fant på dette her?

- Det var nok noen karer som hadde en genial idè, sier Jemtland med et smil.

Foto: Suzanne Aabel (Suzanne Aabel)

– Men er vannet jeg dusjer i da varmet opp av? Andres bæsj?

– Dersom du er tilknyttet fjernvarmesystemet kan varmtvannet du dusjer i være oppvarmet med blant annet kloakk. MEN, det er viktig å understreke at vannet du får i dusjen aldri har vært i kontakt med vannet i fjernvarmesystemet eller kloakken. I produksjonen av fjernvarme benyttes ulike energikilder. En av hovedkildene er avfallsforbrenning. Alt det avfallet du ikke kan resirkulere som glass, metall, papir og plast energigjenvinnes ved Energigjenvinningsetatens forbrenningsanlegg og ender opp som varme og varmtvann hjemme hos deg. Med andre ord; ressurser som ellers ville blitt sett på som avfall, forteller Jemtland.

Han forteller også at fjernvarme er et av flere viktige grep for å bidra til Oslo kommunes uttalte mål om å fjerne alle oljefyrer innen 2020. Dette reduserer byens klimagassutslipp og reduserer lokal luftforurensing.

Av: Suzanne Aabel

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2012.

Les også