«Farmen kjendis»-programleder Dorthe Skappel

– Vondt å snakke med jentene mine om det

Dorthe Skappel har gjennom halve livet vært fast inventar i TV-ruten. Denne vinteren har hun vendt tilbake i beste sendetid som programleder for TV 2s populære «Farmen kjendis».

<b>NÆRE BÅND:</b> Dorthe har et svært nært forhold til sine to døtre, Maria og Marthe. Hun forteller at det har vært krevende å se hvordan de har biltt påvirket de gangene moren har stått i motgang.
NÆRE BÅND: Dorthe har et svært nært forhold til sine to døtre, Maria og Marthe. Hun forteller at det har vært krevende å se hvordan de har biltt påvirket de gangene moren har stått i motgang. Foto: Ida Bjørvik
Sist oppdatert

Med sine 180 cm på strømpelesten, er flotte Dorthe Skappel (61) en du legger merke til. Det gjorde også TV 2 da de valgte å satse på Oslo-jenta i den ny-
etablerte TV-kanalen på midten av 90-tallet.

Den tidligere modellen ble ansiktet utad for TV 2s glamorøse flaggskip «God kveld Norge» og ledet programmet uavbrutt frem til 2022. Et privilegium hun aldri tok for gitt.

– Gjennom hele min karriere, har jeg alltid vært forberedt på at jeg ikke skulle gjøre det mer – fordi TV er veldig forgjengelig. Det er litt bruk-og-kast-mentalitet. Så gjennom alle årene som programleder for «God kveld Norge», var jeg forberedt på å bli byttet ut. Med det i bakhodet, gikk jeg sakte, men sikkert over til å tenke at «det går bra», erkjenner Dorthe, som abdiserte som ubestridt glamourdronning i 2022.

– Da kjente jeg på en lettelse, fordi jeg fikk en så «smooth» overgang som jeg fikk. Det var også deilig å tenke på at jeg slipper å være på hver eneste fredag, at jeg kunne slappe av og bruke tiden på andre ting. For jeg har tusen andre ting å holde på med. Jeg kjente også på en sorg. Når du har hatt et program under huden i så mange år, er det ikke bare å knipse og så er det borte.

<b>NY JOBB</b>: – Jeg føler meg beæret som har fått denne muligheten. Det har vært veldig annerledes å være her som programleder enn som deltager. Og det er nok en fordel for meg at det ikke er så lenge siden jeg selv deltok, tror Dorthe Skappel.
NY JOBB: – Jeg føler meg beæret som har fått denne muligheten. Det har vært veldig annerledes å være her som programleder enn som deltager. Og det er nok en fordel for meg at det ikke er så lenge siden jeg selv deltok, tror Dorthe Skappel. Foto: Svein Brimi

Noen måneder etter kameraene var skrudd av, ringte imidlertid telefonen.

– Jeg trodde at da jeg gikk av i «God kveld Norge», var min TV-tid over. Det var jeg helt innforstått med og rolig på. Jeg ble derfor kjempeoverrasket da jeg fikk jobben, den så jeg ikke komme i det hele tatt. Nå føler jeg meg lettet og takknemlig. Jeg håper og tror det kan bli noen fine sluttår.

Les også: Programleder Linn Wiik åpner opp: Derfor slutter hun i TV 2

Sluttpakke i TV 2

Samme år som alle over 60 ble tilbudt sluttpakker i TV 2, opplevde Dorthe i en alder av 61 år å få tilliten til å lede en av kanalens største reality-satsinger.

– Det er trist på så mange måter, at de på 60+ blir tilbudt sluttpakker. Det er jo ikke dermed sagt at du har gått ut på dato! Det er vondt å se at så mange går av med pensjon, gjerne uten å ville det.

– Samtidig skjønner jeg at den tiden vi lever i er rask og man må ha nye folk på banen. Men jeg håper alle disse nye ansiktene får hjelp, slik at de er rustet for det som kommer. For det kan være en påkjenning på mange måter, å være et TV-ansikt som jeg har vært gjennom alle disse årene. Jeg er veldig glad jeg ikke er i 30-årene nå, understreker Dorthe.

<b>NYE ERFARINGER: </b>– Min rolle som programleder er egentlig veldig liten i forhold til hva produksjonen er. Så det har også handlet om at jeg ikke kan få alt fokus, men at jeg må finne meg i å spille andre, tredje, fjerde eller femte fiolin – som har vært både lærerikt og spennende!
NYE ERFARINGER: – Min rolle som programleder er egentlig veldig liten i forhold til hva produksjonen er. Så det har også handlet om at jeg ikke kan få alt fokus, men at jeg må finne meg i å spille andre, tredje, fjerde eller femte fiolin – som har vært både lærerikt og spennende! Foto: Svein Brimi

Hun var forberedt på konsekvensene av å stikke nesa frem i rampelyset. Derfor har hun også bevisst skjermet seg selv og sine nærmeste så godt det har latt seg gjøre. Det som kom overraskende på henne, var hvor stor innvirkning jobben ville ha på hennes nærmeste.

– Det er litt det samme som når man skader seg. Min smerte kan jeg tåle, men å se mine nærmeste ha det vondt føles ikke bra. For barna mine og mannen min, spesielt, har det vært veldig tøft å se meg i situasjoner hvor jeg ikke har hatt det bra. Det har vært det vanskeligste, erkjenner Dorthe med dempet stemme.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg har en familie som alltid har vært beskyttende og nær meg. På samme tid er det vondt å snakke med jentene mine som er voksne nå, om hvordan de opplevde det den gangen. De har jo tatt det veldig innover seg og vært lei seg på mine vegne. De har ikke visst hvordan de skal hjelpe. Det snakkes mye om mammabjørner, men de småbjørnene passer godt på mammaen sin også, skal jeg love deg, forteller Dorthe med varme i stemmen.

Les også: (+) Gro Hammerseng-Edin: – Jeg elsket å være mamma, men jeg kjente også litt på misunnelsen

<b>INTENS OPPLEVELSE:</b> For noen år tilbake, var Dorthe Skappel selv deltager i «Farmen kjendis». – Jeg sa med en gang jeg var ferdig med innspillingen, at jeg aldri ville gjort det igjen. Men det ville jeg antageligvis gjort, ler Dorthe hjertelig. 
INTENS OPPLEVELSE: For noen år tilbake, var Dorthe Skappel selv deltager i «Farmen kjendis». – Jeg sa med en gang jeg var ferdig med innspillingen, at jeg aldri ville gjort det igjen. Men det ville jeg antageligvis gjort, ler Dorthe hjertelig.  Foto: TV 2

Hvitt pulver i posten

Programlederen bedyrer at hun har sluppet unna de verste opplevelsene. Men det har vært situasjoner hun har opplevd som ubehagelige. Om det har vært trusselbrev, stalkere eller opplevelsen av å bli hengt ut i pressen, så har Dorthe bevisst ikke nøret opp under forholdene – i håp om at det skulle blåse fort over.

– Det var en periode jeg fikk sånn hvitt pulver i posten og ingen visste hva det var. Politiet måtte åpne det for å undersøke og barna fikk beskjed om å ikke åpne min post. Det var en del sånne ting som ikke var noe gøy, innrømmer 61-åringen.

Nærmere 30 års TV-erfaring har i all hovedsak budt på fine og lærerike opplevelser. Det understreker Dorthe.

Gjennom karrieren har hun følt seg både sett og ivaretatt av det norske folk. Når hun nå nok en gang opplever å havne midt i rampelyset, er det noe som har endret seg i henne.

– Fra å tenke selvsentrert på hvordan jeg fremstår, har jeg blitt mye mer opptatt av andre. Jeg føler jeg har gått fra å være en typisk «pen dame på TV» til at jo eldre og mer erfaren jeg ble, så vippet det over til at jeg ønsket at de menneskene jeg intervjuet skulle komme frem best mulig. Hvilket jeg føler jeg etter hvert fikk et godt grep på.

– Da jeg gikk inn i rollen som «Farmen»-programleder, var det med samme utgangspunkt, forteller 61-åringen.

<b>GLAMOUR-DRONNING:</b> Dorthe ble ansatt i TV 2 på midten av 90-tallet, og har siden den gangen ledet både «God kveld Norge» og «Gullruten».
GLAMOUR-DRONNING: Dorthe ble ansatt i TV 2 på midten av 90-tallet, og har siden den gangen ledet både «God kveld Norge» og «Gullruten». Foto: NTB

Og den dagen et endelig punktum settes for Dorthes programlederkarriere, den frykter hun ikke. Det lever hun et altfor rikt liv til å bruke energi på.

– I dag er det familien, barnebarna og vår lille strikkebedrift som er mine viktigste prioriteringer. Skappel-strikk er eventyr som ble helt fantastisk. Jeg har et liv som er helt fantastisk og jeg kunne virkelig ikke bedt om noe bedre.

– Jeg lever på livets grønne gren og har det superbra – heldigvis. Jeg tenker noen ganger: «Vi har fått litt som fortjent, har vi ikke?» ler den dedikerte programlederen Dorthe hjertelig.

«Farmen kjendis» sendes på TV 2 tirsdag, onsdag og søndag kl. 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2024, og sist oppdatert 15/02 2024.

Les også