Dette er ut

Færre sigaretter på film resulterer i at røyking blir mindre populært blant ungdom.

Foto: (Getty Images)
Publisert

(SIDE2:) Siden 2005 har antall filmscener med skuespillere som røyker gått ned 70 prosent, viser en fersk rapport fra USA.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Suksess uten røykescener
595 ganger dukket tobakk opp i en gruppe store amerikanske filmer som var med i undersøkelsen, en nedgang på litt over 70 prosent siden 2005, ifølge den amerikanske rapporten «Centers of Disease Control og Prevention» (CDC), utgitt av organisasjonen Breathe California.

Ifølge undersøkelsen har færre sigaretter på film resultert i at røyking er blitt mindre populært blant ungdommer i USA, skriver NRK.no

Filmselskapene Time Warner, Disney og Comcast forbyr røyking i sine filmproduksjoner rettet mot ungdom. Litt over halvparten av filmene som hadde suksess i USA i fjor hadde ingen scener som inneholdt bruk av tobakk, sammenlignet med en tredjedel av storfilmene i 2005.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Påvirker
Nå går debatten om også filmhelter her hjemme skal la røyken ligge.

- Vi vet at film påvirker unge som debuterer med røyk i en større grad enn det miljøet, familie, og venner gjør, sier Tone Bergli Joner til NRK.

Hun er forfatter av boken «Århundrets bedrag». I boken går hun blant annet inn på hvordan røyking på lerretet påvirker barn og ungdom.

- Jeg synes det er noe av det slemmeste man gjør mot barna og foreldrene deres, fordi det er så effektivt, utdyper Joner.

I Norge røykes det støtt og stadig på film, og til høsten vil Statens institutt for rusmiddelforskning utføre en lignende undersøkelse på bruk av røyk i norsk film.

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2011.

Les også