Dette er den perfekte vaffeloppskriften

Det er to magiske ingredienser i den perfekte vaffeloppskriften.

Foto: (Frukt.no)
Publisert

(SIDE2): I dag 25.mars feires vaffeldagen over hele verden. 

Mange vaffelvarianter

Ifølge Opplysningskontoret for brød og korn så er den offisielle forklaringen på vaffeldagen at vi i middelalderen feiret Vår frue (jomfru Maria) 25. mars. Det var dagen da jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesus-barnet. Og sjekker du i kalenderen, vil du se at det er temmelig nøyaktig ni måneder igjen til jul. I Norge og Sverige ble denne dagen feiret med kake. Etterhvert ble det vanlig å spise vafler.

Vi spiser vafler både til hverdags og fest, og i dag finnes det mange varianter av vaffeloppskrifter. 

Mesterkokk og matskribent Christopher Sjuve har oppskriften på det han mener gir deg «perfekte vafler» og i oppskriften er det to ingredienser som kanskje vil overraske deg, nemlig natron og skummet kulturmelk. Dette er ikke tilfeldig, ifølge Sjuve.

Når natron og skummet melk får opptre i samme oppskrift blir vaflene sprø og deilige.

Den perfekte vaffeloppskriften

Til 4 porsjoner, 10-12 plater:
2 stk egg
1,5 dl sukker
3 dl kulturmelk, skummet
3,5 dl helmelk
350 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
150 g smør, smeltet

Foto: (Thinkstock.com)

Fremgangsmåte:
Knekk eggene i en bolle. Ha i skummet kulturmelk og melk. Sikt inn melet og har i resten av ingredinsene og bland godt. La det stå 5-10 minutter. Pensle vaffeljernet godt med smør. Stek vaflene til de er gylne. Server gjerne med rømme og syltetøy eller ost og eventuelt smør.

Tradisjonelle vafler

Til 4 porsjoner
4 dl hvetemel
4 ss sukker
1,5 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
0,5 ts salt
6 dl melk
100 g smør, smeltet
3 stk egg

Fremgangsmåte:
Bland sammen det tørre. Visp inn melken til en glatt røre. Tilsett smeltet smør og sammenpisket egg. Blir røren litt for tynn tilsett mer hvetemel.

Havregrynsvafler

Du kan også prøve deg på en enda mer sunn variant, nemlig havregrynsvafler.

Til 10-12 personer
3 dl havregryn
2 dl hvetemel
4-5 ss sukker
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
2 ts kardemomme/vaniljesukker
6 dl melk, søt/syrnet
2 egg
4-5 ss flytende margarin eller olje

Fremgangsmåte:
Bland sammen havregryn, hvetemel, sukker, bakepulver, salt og kardemomme eller vaniljesukker. Rør inn melken og rør til det blir en klumpfri røre. Bland inn sammenpisket egg og margarin eller olje. La røren stå og svelle i minst 15 minutter før du steker vaflene.

Havregryn gir vaflene god smak og konsistens. De inneholder også mye av det sunne umettede fettet. Bruk gjerne også olje eller flytende margarin, eventuelt smeltet plantemargarin

Oppskriftene er hentet fra klikk.no

Eplevafler

Til 4 porsjoner
4 stk egg
4 dl lettmelk
2 ss sukker
1 ts bakepulver
1 dl soyaolje
150 g sammalt hvete, fin
200 g hvetemel
2 stk eple
saften av ½ stk sitron
1 ts malt kanel

Foto: (Frukt.no)

Fremgangsmåte:
Bland alle de andre ingrediensene til en glatt røre. La røren svelle i minst 20 minutter. Riv eple på rivjern og bland inn i røren rett før du steker vaflene. Stek vaflene i smurt vaffeljern til de er gylne. Server vaflene med is og friske bringebær eller eplemos og en liten skje med krem. Dryss gjerne litt ekstra kanel over før servering.

Oppskriften er hentet fra frukt.no

Sjokoladevafler

5 dl melk
4 stk egg
50 g sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
200 g smeltet smør
350 g hvetemel
200 g hakket mørk kokesjokolade
50 g revet hvit kokesjokolade

Fremgangsmåte:
Bland alt til en jevn røre uten klumper og la den svelle i 30 minutter. Hell cirka 3-4 ss røre i vaffeljernet og stek små porsjonsvafler og avkjøl på rist. Server vaflene med vaniljeis, varme kirsebær og eggelikør. Dryss grovhakket sjokolade over.

Oppskriften er hentet fra matprat.no

Denne saken ble første gang publisert 25/03 2014.

Les også