- Det er vanskeligere for meg enn for menn

Vi har pratet med tre kvinnelige regissører. Liv Ullmann mener bransjen er annerledes for kvinner enn for menn.

Liv Ullmann vil ikke behandles annerledes fordi hun er kvinne.
Liv Ullmann vil ikke behandles annerledes fordi hun er kvinne. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

Haugesund (SIDE2): Det er mye fokus på å hente inn flere kvinner til norsk filmbransje. Men hvordan er det egentlig å være kvinnelig regissør i Norge?

Vanskeligere for kvinner

Liv Ullmann, Norges fremste filmpersonlighet og snart premiereklar med «Frøken Julie», mener at det helt klart er en forskjell mellom kjønnene.

- Det er vanskeligere for meg enn for menn, hvis jeg skal være helt ærlig, sier hun.

Hun mener at folk ofte møter kvinner med en annen holdning enn når de møter menn.

- Jeg får utfordringer som menn ikke får. Jeg må passe meg for menn - og kvinner - i ledende stillinger i filmbransjen, som tror de kan håndtere kvinner på en annen måte. Men ikke meg. Jeg blir sint, sier hun.

Før hun blir sint, merker hun derimot at hun motvillig lar seg behandle annerledes.

- I begynnelsen er jeg som Nora og danser med, sier hun.

Eskil Vogt (t.v.) og Erik Poppe (t.h.) satt i panelet sammen med Ullmann. Diskusjonen ble ledet av Per Haddal (i midten). Ullmann mener at mennene hadde en annen ro enn hun selv hadde.
Eskil Vogt (t.v.) og Erik Poppe (t.h.) satt i panelet sammen med Ullmann. Diskusjonen ble ledet av Per Haddal (i midten). Ullmann mener at mennene hadde en annen ro enn hun selv hadde. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Kan bli sint

Søndag deltok Ullmann på et seminar om idéfilmens skjebne på kino under Den norske filmfestivalen i Haugesund. Her satt hun i panelet sammen med regissørene Erik Poppe og Eskil Vogt. Ullmann forteller at hun også i en slik sammenheng merker at hun er kvinne.

- Jeg kan kjenne det når jeg sitter der - de andre har en mannlig ro, de er vant til å være autoriteter. Jeg har vokst opp med at kvinner skal behage og glede. Det har jeg fått høre helt siden jeg var liten jente, sier hun.

Under seminaret fortalte hun om noen av opplevelsene sine under innspillingen av «Frøken Julie». Blant annet hadde hun en regiassistent med andre ideer enn henne. Da hun følte at han begynte å ta litt overhånd, samlet hun filmstaben og sa fra.

- Jeg er ikke så flink til å si fra, men når jeg sier fra, blir jeg sint, sa hun under seminaret.

Blir mindre sjenerte overfor henne

Hun mener at det også finnes fordeler ved å være kvinnelig regissør.

- Det hender skuespillerne blir mindre sjenerte, fordi jeg er kvinne. De sammenligner meg litt med mammaen sin og åpner seg for meg, smiler hun.

Hun påpeker at kjønnet ikke er den eneste utfordringen hun møter som regissør.

- Den andre er min alder. Den tredje er at jeg også er skuespiller. Da sier mange: «Ååå, er du skuespiller, ja, nå skal du høre», sier hun oppgitt.

Unni Straume.
Unni Straume. Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Samler kvinner i gruppe

Unni Straume, regissør av «Thranes metode», «Musikk for bryllup og begravelser» og premiereklare «remake.me», synes det er vanskelig å si noe om hvordan det er å være kvinnelig regissør.

- Jeg vet ikke hvordan det er å være noe annet, sier hun.

Hun mener at kvinner lettere blir kategorisert i grupper.

- Du spør ikke en mannlig regissør om hvordan det er å være mannlig regissør ... Det er lett å samle kvinner i en gruppe. Jeg er bare regissør, sier hun.

- Man er for gammel hvis man blir klok

Hun skulle imidlertid gjerne sett flere kvinner i filmbransjen.

- Jeg tror film i Norge hadde hatt godt av flere kvinner. Jeg tror kvinner har andre temaer å komme med, sier hun.

Det samme gjelder mer erfarne regissører.

- I Norge er man veldig ungdomsopphengt, man er mestere på debutanter. Mange er redde for livsvisdom, det er nesten en ulempe - man er for gammel hvis man blir klok, ler hun.

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

- Et annet blikk

Iram Haq, regissør av kritikerroste «Jeg er din», fokuserer heller ikke på at hun er kvinne når hun lager film.

- Jeg tenker ikke på det som regissør. Jeg legger bort alt sånn, sier hun.

Hun tror likevel hun kan ha noen fordeler av å være kvinne.

- Som historieforteller har jeg muligens et annet blikk, som kvinne. Kanskje har jeg et innblikk i ting på en annen måte. På denne måten kan jeg være med å fortelle historier fra mitt perspektiv, sier hun.

- Kommer flere og flere kvinner

Hun håper det vil komme enda flere kvinnelige regissører, men ser en utvikling.

- Jeg har vært mye ute og reist med «Jeg er din» på filmfestivaler, og jeg treffer dessverre få kvinnelige regissører i utlandet. Jeg har på følelsen av at det er flere her i Norge. Det er et mannsdominert yrke, men bransjen er i utvikling og det kommer flere og flere kvinner. Det er positivt, Jeg tror på å finne en balanse, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2014.

Les også