Hanne Sørvaag har opplevd mye sorg

– Det er ekstra sårt at jeg ikke fikk være der da pappa døde. At han døde alene

I vår mistet Hanne Sørvaag (42) pappaen sin plutselig. I sorgen var det godt å ha en trygg skulder å lene seg på. Det var ingen selvfølge. Artisten var over 40 før hun møtte den store kjærligheten.

Pluss ikon
<b>HANNE SØRVAAG:</b> De siste årene har Hanne Sørvaag mistet både bestevenninnen Vibeke og pappaen sin. Hun finner trøst og glede i musikken – og i naturen, som har blitt stadig viktigere for henne.
HANNE SØRVAAG: De siste årene har Hanne Sørvaag mistet både bestevenninnen Vibeke og pappaen sin. Hun finner trøst og glede i musikken – og i naturen, som har blitt stadig viktigere for henne. Foto: Mona Nordøy
Sist oppdatert

Torsdag 24. mars 2022:

Dagen starter så bra for Hanne. Hun er hjemme hos kjæresten på Fevik utenfor Grimstad. Har vært opptatt med å gjøre huset hans klart for salg. For snart skal de kjøpe hus sammen – bli samboere.

Hun har ikke hørt telefonen som ligger i et annet rom. Anrop på anrop fra flere familiemedlemmer har gått til taleboksen.

Med skjelvende hender og bange anelser ringer hun opp storesøster Christine og mottar det triste budskapet. Pappaen deres har falt om på gårdsplassen hjemme på Sørvaag. Borte, bare 71 år gammel.

To uker senere står Hanne med tårefylte øyne i kapellet på Vår Frelsers gravlund i Haugesund og synger visen faren så ofte nynnet på, Bakvendtvisa.

<b>PAPPA HELGE:</b> Å miste faren så plutselig var tungt for Hanne, som hadde et nært forhold til pappa Helge.
PAPPA HELGE: Å miste faren så plutselig var tungt for Hanne, som hadde et nært forhold til pappa Helge. Foto: Privat

«Se ilden lyse»

Født: 27. desember 1979

Alder: 42 år

Fra: Stavanger

Yrke: Artist og låtskriver

Kjæreste: Thomas Sørbø (40)

Se mer

– Det var en stor, stor sorg, og det er det ennå, sier Hanne.

Det er ikke første gang den folkekjære artisten synger for en som sto henne veldig nær. Bare et par år tidligere hadde hun mistet en av sine aller beste venninner.

På TV 2-opptaket kan man se Hanne med blanke øyne mens hun fremfører Se ilden lyse i Vibeke Skofteruds begravelse. De to var så nære venninner at det på et tidspunkt ble spekulert i sosiale medier om at de «hadde funnet hverandre».

Det hadde de for så vidt, men ikke som kjærester. Så døde den tidligere langrennsstjernen brått – altfor ung.

<b>VIBEKE SKOFTERUD:</b> Vibeke Skofterud og Hanne Sørvaag var like både i sinn og skinn og ble bestevenninner etter at de traff hverandre på et skiarrangement på Geilo der Hanne opptrådte.
VIBEKE SKOFTERUD: Vibeke Skofterud og Hanne Sørvaag var like både i sinn og skinn og ble bestevenninner etter at de traff hverandre på et skiarrangement på Geilo der Hanne opptrådte. Foto: Privat

– Trøsten er at Vibeke levde fullt, helt og intenst, sier Hanne og lar øynene hvile mot havutsikten. Blir litt fjern et øyeblikk før hun fortsetter:

– Å måle sorg er vanskelig. Men å miste en pappa så uventet er noe av det tøffeste. Han ble bare 71 år. Døden kom brått, selv om han led av en arvelig hjertesykdom.

Hannes farfar, som hadde samme hjertelidelsen, ble en gammel mann.

Les også: (+) Ektemannens brå og mystiske død var et sjokk. For alle unntatt Alfhild

Sårt at han døde alene

– Det er ekstra sårt at jeg ikke fikk være der da pappa døde. At han døde alene, sier Hanne, som synes det er krevende å venne seg til en tilværelse uten faren.

Hun holder litt ekstra hardt rundt tekoppen og skuer ut de store vinduene – på naturen som omgir huset. Hun sitter i stolen som hun har arvet fra pappaen. Stolen som rommer barndomsminner og gir rom for ettertanke.

– Jeg har ikke erfart en verden uten ham. Han har alltid vært der. Foreldrene mine skilte seg da jeg var fire år. Den første tiden etter skilsmissen bodde jeg hos ham. Det var han som laget middag. Han som hentet i barnehagen.

– Senere ble det pendling mellom mor og far to ganger i uken. Jeg var den eneste i klassen på barneskolen som hadde skilte foreldre.

«Selv om du e et aent sted, så e du alltid her hos oss», sto det i dødsannonsen til Helge Magnus Sørvaag.

Hanne føler nærværet av pappa – tenker mye på ham. Sorgen kommer i bølger. Hun har et typisk kunstnersinn, sier hun selv, høyt oppe – langt nede.

– Det er først når du blir voksen at du ser hvor gode foreldre du har hatt. Jeg savner ham kanskje mer nå enn like etter at han døde, for nå er det lenger siden jeg har møtt ham. Hørt stemmen hans. Livet er rart og fint. Sorg og kjærlighet så tett på.

Les også: (+) Jeg mistet ikke bare min mann i skilsmissen. Jeg mistet også mine venner

<b>BODDE HOS FAR:</b> Helge Sørvaag var en moderne pappa. Tidlig på 80-tallet var det hos ham barna bodde den første tiden etter skilsmissen. Her er Hanne rundt året. Bak storesøster Christine.
BODDE HOS FAR: Helge Sørvaag var en moderne pappa. Tidlig på 80-tallet var det hos ham barna bodde den første tiden etter skilsmissen. Her er Hanne rundt året. Bak storesøster Christine. Foto: Privat

Samboer med Thomas Sørbø (40)

Det er forskalingssnekkeren Thomas Sørbø (40) som er den store kjærligheten. Det er han som hadde den trygge skulderen hun kunne lene seg på i pappaens bisettelse. Det er han som får henne til å smile gjennom stor sorg. Det er ham hun vil leve med.

Bare tre måneder etter farens bortgang blir Hanne samboer. Da har de vært kjærester et par år allerede.

Som for de fleste andre artister ble pandemien en katastrofe for Hanne Sørvaag.

Hun skulle ha spilt Dolly Parton-showet sitt for full sal i Stavanger konserthus. I stedet for 800 tilhørere i den store salen ble det konsert for 80 i konserthusets kafé.

Etter konserten går hun på byen med noen venninner og treffer forskalings­snekkeren Thomas, som er i utdrikningslag. Det er han som tar initiativet.

– Han var utrolig flott, men jeg hadde vært så lenge singel at jeg var litt redd for kjærligheten og trengte tid før jeg ble komfortabel. Men nå har jeg landet. Kjenner på den trygge kjærligheten.

– Thomas er min beste venn og min store kjærlighet, sier hun om samboeren. Og fortsetter: – Kjærlighet er ikke at to skal bli til en. To skal være to som lever – og opplever sammen.

Thomas er av den trygge, rolige sorten. Han lar seg ikke vippe av pinnen over at han har «pådratt seg» en kjendiskjæreste. Selv om den folkekjære artisten for en stund har byttet ut rød løper med skogsstier på Sørlandet, har hun – og skal hun – leve av musikken. Akkurat det har hun visst hele livet.

Les også: (+) Esben Esther og Elsa fant den store kjærligheten: – Sjokkerende at mange blir så aggressive

<b>KJÆRESTEN THOMAS:</b> – Thomas er min store kjærlighet, sier Hanne om forskalingssnekkeren fra Fevik.
KJÆRESTEN THOMAS: – Thomas er min store kjærlighet, sier Hanne om forskalingssnekkeren fra Fevik. Foto: Privat

Sang før hun snakket

Det er tidlig på 80-tallet. Oppå stuebordet sitter en liten, lyshåret jente. Rundt henne er familien samlet. Hun kan ikke snakke ennå, knapt nok gå. Men synge kan hun. Ut fra den lille munnen triller Stavanger-
hiten Tore Tang. Hanne bestemte seg tidlig for at hun skulle bli popstjerne.

– Mamma har fortalt at det var lettere å lære meg melodier og sangtekster enn det var å lære meg å snakke, sier Hanne og smiler.

Så lenge hun kan huske, har hun opptrådt. For familie. For venner. På skolen. Alle steder hun kan slippe til. Fra hårbørste-mikrofon de første årene avanserer hun raskt til en liten mic som kan kobles til stereoanlegget.

Til konfirmasjonen blir hun den lykkelige eier av et karaokeanlegg. Første gang hun står på en scene, er på Eddi Eidsvågs Bakeriteateret i Stavanger. Hanne er syv år gammel, og følelsen av å ha et «ekte» publikum er berusende.

– Jeg følte meg som en stjerne. Jeg elsket oppmerksomheten. Jeg likte både det jeg fikk gi, og det jeg fikk tilbake, minnes Hanne.

19 år gammel fikk hun platekontrakt med Sony, og det som hadde vært en drøm og hobby, ble brått alvor.

Les også: (+) Countryartist Claudia Scott (64) har ikke snakket offentlig om dette før nå: – Jeg er privat som person, men det er ingen hemmelighet

Mentor i The Voice

Etter videregående begynte Hanne på folkehøyskolen Toneheim. Medelevene var lite opptatt av pop, og hun følte de så på henne som «litt sånn blond aerobicdame som likte pop».

– Når du er blid og blond, blir du lett undervurdert. Lett å sette i bås.

Hun smiler. Det er ikke lenger noen som undervurderer henne.

De siste tyve årene har hun vandret på røde løpere, stått på utallige scener – og låtene hennes er solgt i millioner over hele kloden.

Selv om hun likte rampelyset på scenen, er det først og fremst som låtskriver hun ble kjent.

– Ja, sangene mine var nok mer kjente enn ansiktet mitt. I alle fall frem til jeg var mentor og dommer i The Voice på TV 2 i 2012, konstaterer Hanne.

<b>THE VOICE 2012: </b>I 2012 var Hanne Sørvaag dommer og mentor i sangkonkurransen The Voice.
THE VOICE 2012: I 2012 var Hanne Sørvaag dommer og mentor i sangkonkurransen The Voice.

Låtskrivingen kastet henne ut i en hektisk tilværelse verden rundt. På ett år skrev hun mer enn 380 sanger. Hennes verk var i finalen i American Idol. I finalene på Eurovision. Og her hjemme toppet Maria Arredondo listene med Brief and Beautiful.

For prisen for nomadetilværelse og suksess var kjærligheten. Det siste seriøse forholdet hennes tok slutt før hun var fylt 25. Siden var det musikken som ble hennes «livsledsager». Helt til hun hadde passert 40 og Thomas kom inn i livet hennes.

– Plutselig var jeg der i livet at dette var riktig, sier Hanne, som siden starten har brukt egne erfaringer i låtskrivingen.

– Det er ikke alltid det går som vi vil i kjærligheten, men det er herlig å få oppleve den. Jeg bruker alltid meg selv og mine erfaringer når jeg skriver tekster. Det blir best sånn, selv om jeg da lar hele verden se min sårbarhet og mine følelser. Det har blitt mye tapt og ulykkelig kjærlighet, sier hun lakonisk og legger til:

– Musikk prosesserer følelser og skaper stemning, om det er sorg eller glede.

<b>TILBAKE FOR FULLT: </b>På ett år skrev Hanne Sørvaag mer enn 380 sanger, men i sommer trengte hun en pause. Nå er hun tilbake for fullt.
TILBAKE FOR FULLT: På ett år skrev Hanne Sørvaag mer enn 380 sanger, men i sommer trengte hun en pause. Nå er hun tilbake for fullt. Foto: Synnøve Fosse

Tilbake på sosiale medier

I sommer delte Sørvaag at hun gikk gjennom en vanskelig periode, men er nå tilbake.

«Jeg tar en time-out! Jeg vet ikke hvor lenge, kanskje jeg er tilbake i morgen. Men jeg trenger å finne tilbake gnisten og motivasjonen. For noen ting er som en slagmark etter pandemien, og det gjør meg ikke så godt å sammenligne meg med andres høydepunkt akkurat nå», skrev artisten den gangen.

Nå har hun delt på Instagram at hun er tilbake, og at hun har det bedre.

«Hei gjengen! Noen ganger må en til bunns for å sparke fra! Nå er jeg i gang med flere nye musikalske samarbeid og har det bedre!», skriver hun og fortsetter:

«Takk for all god støtte, det varmer! Og håper ikke de som ikke har fått svar er sure, det får i så fall bare være».

Se dette innlegget på Instagram.

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2022, og sist oppdatert 01/12 2022.

Les også