Det er du som er trafikkidioten

Vi forteller deg hvorfor.

Foto: Thinkstockphotos
Publisert

Det er få ting som irriterer oss så ofte i hverdagen som trafikken. Køer og andre forferdeligheter kan få selv den mest balanserte ut i åpent irritasjonshav.

Problemet er at du ikke er løsningen, mest sannsynlig er du en del av problemet.

Her er grunnene:

1. Du bruker ikke begge felt

Situasjonen er kjent: Det har blitt kø der det er to felt i samme kjøreretning. Det ene feltet fylles opp, mens det andre er relativt tomt. Som sjåfør legger du deg bak alle de andre bilene i det ene feltet slik at du ikke sniker i køen. Vel, vi kan gjøre denne forklaringen enkel: Det er en grunn til at det er to felt. Meningen er å få flest mulig biler framover. Når man så kommer til en eventuell innsnevring så bruker man glidelåsprinsippet for å få avviklet trafikken.

Faktisk kan det jo hende at du er den største idioten av dem alle: Den som legger seg midt mellom feltene for å sperre for de som prøver å avvikle trafikken bak seg slik at de eventuelt kan kjøre andre steder enn akkurat der køen er.

2. Du tror blinklyset er laget for pynt

Du vet den fine oransje blinkingen? Ja, den er ikke laget for å gå i rytme med musikken på P4. Den er laget for å vise andre trafikanter hvordan du har tenkt å kjøre. Ut av innkjøringen, når du skal kjøre av veien - eller hvis du vil inn på en vei. Ved å faktisk vise hvordan du har tenkt å kjøre så kan andre bilister forholde seg til det. Merkelige greier, ikke sant?

3. Du må ha copiloten på øret

Rallysjåfører har en kartleser ved siden av seg for å kunne kjøre fortest mulig på smale og relativt uoversiktelige veier. Du som sjåfør har nødvendigvis ikke det samme behovet. Faktisk er det ulovlig også det vi snakker om: Å holde telefonen på øret mens du kjører. Den ene grunnen er selvfølgelig at du bruker en av hendene til å holde telefonen, men vi vil gjerne også komme med en liten grunn til: Hvis du konsentrerer deg mer om å kjefte på mannen din fordi han ikke la ned dolokket på morgenen istedenfor å følge med i trafikken så er du en idiot. En skikkelig, skikkelig trafikkidiot.

4. Du overholder 30-sekundersregelen i kø

Nei, vi har ikke skrevet feil. I vanlig trafikk er det noe som heter 3-sekundersregelen. Det betyr at du skal holde en viss avstand til bilen foran. Vi vet ikke om du strøk i matte på barneskolen, men vi kan fortelle deg at den avstanden som du må holde blir noe mindre hvis det er en saktegående kø. Husk: Det er ikke sikkert at alle skal samme sted som deg, noen bak deg skal kanskje svinge av for eksempel. Så følg på køen du.

5. Du eier veien

Det er ikke mange veier du eier, sånn egentlig. Du eier muligens veien utenfor huset ditt, i hvert fall fram til en annen vei. I tillegg eier du jo, sammen med alle andre, veiene som stat og kommune bygger. Det er faktisk ikke bare du som skal fram eller bare du som har dårlig tid.

6. Du følger trafikkreglene etter boka

Selvfølgelig skal du følge de fleste trafikkregler hele tiden, men som en kjent UP-sjef en gang sa: Det er lov å være smart også. Hvis du er på en vei med kø som har forkjørsrett for en annen vei som har vikeplikt kan det være greit å slippe noen inn i køen. Du kan kanskje tape noen dyrebare sekunder, men hvis du for eksempel ser litt mindre Paradise Hotel så får du de sekundene tilbake.

7. Du er syklist

Vi beklager, syklister. Dere skulle hatt flere sykkelveier og muligheter til å komme fram. Det er ingenting som er mer sikkert enn det, men for både fotgjengere og bilister er dere noen forferdelige trafikkbøller. Her er noen enkle regler: Hvis du sykler på fortauet hvor det ikke er opptegnet sykkelsti skal du ta hensyn til de gående - og følge deres fart. Skal du over veien på et fotgjengerfelt så må du gå av sykkelen, eller så har du vikeplikt for biler. Sykkelen skal ha lys, og - nei - du har faktisk ikke lov til å sykle på rødt lys.

Greit, det mindretallet av syklister som faktisk følger trafikkreglene får ha oss unnskyldt.

8. Du er fotgjenger

Verden kaller! Det er vanskelig for både syklister og bilister, samt andre fotgjengere, å være inne i ditt hode for å gjette hvor du skal gå. At du snur på femøringen for å småtrippe over veien er sikkert helt naturlig for deg mens du hører på den siste remiksen av Justin Bieber på dine hodetelefoner. Dessverre er det ikke slik at de andre der ute i trafikken kanskje helt er med på det.

Vi bør vel også nevne foreldre med barnevogner som gjerne bruker disse som rambukk ut i veien. Hvis du ikke er veldig glad i barnet ditt så bør du heller vurdere å adoptere det bort enn å prøve å få noen til å kjøre over barnevognen.

En siste ting: I Norge er det slik at det er ganske mørkt i store deler av året. En ganske genial oppfinnelse har blitt laget for at fotgjengere skal synes: Refleks. Prøv den.

9. Du kjører mopedbil

Enten det er noen av de tullebilene med elektrisk minimotor, eller de som går på ett eller annet drivstoff: Hvis bilen din ikke kjører fortere enn 50 km/t så har du ingenting på en motorvei å gjøre. Og, traktorer. Trenger vi å forklare?

10. Du er på kaffeslabras

Du tror kanskje vi kun mener kvinner her? Nei, menn er også syndere her. Selvfølgelig kan man ha det sosialt i bilen, men i bilen skal du være så uhøflig som sjåfør at du ikke ser alle som snakker i øynene. Du skal faktisk følge med på veien, ikke ansiktsuttrykkene til venninna eller kameraten.

Hvis du lurer på det så kan vi gjerne innrømme at vi sikkert bryter alle 10 over, omtrent på daglig basis, vi også.

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2013.

Les også