Derfor er noen mer populær hos myggen enn andre

Blodtypen din er avgjørende.

PLAGSOM: Det er ingen tvil om at myggen er plagsom, men nå viser det seg altså at blodtypen din kan avgjøre hvor populær du er hos myggen. Foto: Colourbox
PLAGSOM: Det er ingen tvil om at myggen er plagsom, men nå viser det seg altså at blodtypen din kan avgjøre hvor populær du er hos myggen. Foto: Colourbox
Publisert

(SIDE2): Det er et kjent fenomen at noen av oss er mer plaget av myggen enn andre. Enkelte kan gå hjem fra sommerfesten med røde og kløende legger, mens andre rett og slett er upåvirket av det plagsomme insektet.

Det er fullt av myter. Noen mener at hva du har spist i løpet av dagen kan ha noe å si for hvor glad myggen er i deg, men nå viser det seg altså at det er blodtypen din som avgjør den store forskjellen, melder Womenshealthmag.

Vet ikke hvorfor

Det er dermatologen Elizabeth Tanzi som kommer med nyheten, men hvorfor det er slik kan hun ikke forklare.

- Vi vet fremdeles ikke hvorfor det er slik, men vi ser at det er blodtypen O som tiltrekker myggen, sier hun til magasinet.

Det er imidlertid ikke det eneste som spiller noen rolle. Selv om blodtypen din er avgjørende for om myggen tiltrekkes av deg, så er det huden din som avgjør hvor sterkt du reagerer på myggstikkene.

Saken fortsetter under avstemningen.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Følsom hud

- Om du har sensitiv hud, vil et insektsbitt frigjøre flere betennelesreaksjoner enn ved en mer hardfør hudtype. Derfor får enkelte mer hevelser, og dermed også mer kløe, sier Tanzi.

Om du er en av dem som reagerer kraftig på myggstikk kan du ty til histamin for å dempe reaksjonen.

- Begynn å bruke det noen dager før du skal til et myggutsatt område, så vil du dempe reaksjonen, avslutter Tanzi.

Norsk ekspert: Tilrekkes av kroppslukt

Avdelingsdirektør ved skadedyrkontrollen ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, forteller at det ikke er tilfeldig hvem som blir stukket.

– Myggen tiltrekkes rett og slett av ulike kroppslukter, sier Ottesen til NRK.

– På avstand fjernnavigerer myggen etter CO2 som vi puster ut, men når den nærmer seg navigerer den etter kroppslukter som melkesyre som finnes i svetten vår. Noen utskiller mer av disse stoffene, mens andre utskiller stoffer som avskrekker myggen, forklarer han.

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2015.

Les også