Derfor er det så viktig for Eurovision-byen Wien å være homovennlige

- Det er hyggelig å se at de tar dette ansvaret på alvor.

PYNTER BYEN: Wien legger ikke skjul på at Eurovision-sirkuset har inntatt byen. Flere av trafikklysene i byen har blant annet blitt byttet ut med homo-vennlige varianter. Foto: Katinka Sletten / Nettavisen
PYNTER BYEN: Wien legger ikke skjul på at Eurovision-sirkuset har inntatt byen. Flere av trafikklysene i byen har blant annet blitt byttet ut med homo-vennlige varianter. Foto: Katinka Sletten / Nettavisen
Publisert

(SIDE2): Stadthalle i Wien er full av folk, de ordinære trafikklysene er byttet ut med grønne menn og damer av samme kjønn, mennene går pyntet i paljetter og superhelt-kapper. Det er duket for årets Eurovision i Wien i Østerrike.

I den forbindelse har hovedstaden benyttet anledningen til å legge til rette for publikum, og pyntet hovedstaden med homovennlige dekorasjoner.

- De har pyntet på denne måten nettopp fordi de kjenner sitt publikum. Det er ikke en ukjent sak at publikum under Eurovision av en eller annen grunn er overrepresentert av homofile menn, som trykker denne konkurransen tett til sitt bryst, sier Bård Nylund, leder for landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile- og transpersoner (LLH) til Side2.

Les også: - Er ikke du hun dama med skjegg?

En politisk markering

I 2012 ble Eurovision-finalen holdt i en mindre homovennlig hovedstad, Baku i Aserbajdsjan. Til tross for at homofili ble avkriminalisert i god tid før finalen, gikk MGP-presidenten, Morten Thomassen, ut for å advare homofile om å dra ned for å se finalen.

Samme år ble den offisielle nettsiden ESCtoday.com hacket av homo-motstandere, og siden fikk påskriften «Det er ikke plass i samfunnet vårt for umoralske homser».

SAMME KJØNN: De originale trafikklysene i byen er byttet ut med egne Eurovision-versjoner, hvor det er par i samme kjønn som krysser gata.
SAMME KJØNN: De originale trafikklysene i byen er byttet ut med egne Eurovision-versjoner, hvor det er par i samme kjønn som krysser gata. Foto: Foto: Katinka Sletten / Nettavisen

Bård Nylund tror nå at denne homovennlige markeringen i Wien har en sammenheng med det politiske spillet mellom Øst- og Vest-Europa.

- Vi snakker stadig om at Eurovision skal konsentrere seg om musikk og ikke politikk, men det ligger nok en liten politisk markering i dette. Deltakere fra Øst- og Vest-Europa er veldig delte i homospørsmålene, og på denne måten får Wien markert sitt ståsted i spørsmålet, sier Nylund.

Synlig for resten av Europa

Han synes også det er flott å se at Østerrike tar vertsrollen sin på alvor. Med den rollen kommer stor opperksomhet, og hele Europas øyne vil på lørdag være rettet mot Østerrike og finalen i Wien. Da kan trafikklysene og flaggene få en stor effekt.

PYNTET PARK: Parken er pyntet med sangere av samme kjønn.
PYNTET PARK: Parken er pyntet med sangere av samme kjønn. Foto: Foto: Katinka Sletten / Nettavisen

- Det var ikke pyntet med trafikklys og flagg i Aserbajdsjan i 2012. De landene med sine progressive og positive innstillinger rundt seksuelle minoriteter har et ansvar, og det er hyggelig at de tar dette ansvaret på alvor, sier Nylund, før han legger til:

- Det er flere i Øst-Europa som har homonegative holdninger, og som får med seg det som skjer i Wien. Derfor har trafikklysene en annen funksjon enn å være morsomme og underholdende.

Han tror også at de homovennlige dekorasjonene vil bidra til at en stor del av publikum vil føle seg mer som hjemme. Det er ikke bare byen i seg selv som er pyntet, også mange butikker og kafeer har lagt til rette for Eurovision-fansen.

- Når det kommer velstående barnløse homofile menn til Wien, vil byen sørge for å ønske dem hjertelig velkommen, sier Nylund.

Lik oss på Facebook for å holde deg oppdatert på det siste fra Eurovision!
HOMOFLAGG: Pride-flagget i regnbuens farger henger godt synlig på katedralen rett ovenfor Eurovision-landsbyen i Wien.
HOMOFLAGG: Pride-flagget i regnbuens farger henger godt synlig på katedralen rett ovenfor Eurovision-landsbyen i Wien. Foto: Foto: Katinka Sletten / Nettavisen
Foto: Foto: Katinka Sletten / Nettavisen
Foto: Foto: Katinka Sletten / Nettavisen
MANGFOLDIG PYNT: Det er selvfølgelig ikke bare de homofile som står i fokus. Også parkene og grøntområdene i byen får skryt.
MANGFOLDIG PYNT: Det er selvfølgelig ikke bare de homofile som står i fokus. Også parkene og grøntområdene i byen får skryt. Foto: Foto: Katinka Sletten / Nettavisen

Denne saken ble første gang publisert 22/05 2015.

Les også