Derfor blir du hekta på Game of Thrones

Serien benytter seg av disse fire knepene.

TROLLBINDER OSS: Daenerys er en populær karakter i Game of Thrones. 
TROLLBINDER OSS: Daenerys er en populær karakter i Game of Thrones.  Foto: HBO
Publisert

(SIDE2): Game of Thrones-fansen har ventet i over ett år på sesong seks av den populære serien og i slutten av april var det endelig sesongpremiere (OBS SPOILER!).

Det siste året har den store GOT-snakkisen vært hva som skjedde med Jon Snow og nylig ble dette Jon Snow-klippet publisert (OBS SPOILER!).

Men hva er det egentlig med Game of Thrones som gjør TV-seere over hele verden så hekta på akkurat denne serien?

Ifølge Rikke Schubart, medieforsker på Syddansk Universitet, så bruker Game of Thrones en rekke triks for å få oss til å se mer og trekker frem særlig fire faktorer.

1) Bryter spillereglene

Game of Thrones er kjent for sine overraskelser og uforutsigbarhet. Schubart mener blant annet at serien bryter tabuer, men også seernes forventninger.

- Det skjer mange ting i serien, hvor man virkelig trodde noe helt annet skulle skje, sier hun til Videnskab.dk.

- Det at HBO tør å bryte med det seerne tror er spillereglene, er det som gjør serien så kul, forklarer medieforskeren.

2) Byr på sex og vold

Game of Thrones er kjent for å by på både ualminnelig mye vold og en god del sex i kombinasjon med nakne kropper. Ifølge Rikke Schubart er det ikke tilfeldig at både nakenheten og voldsscenene har økt sesong for sesong, men at produsentene bevisst stadig setter det hele litt mer på spissen.

ARYA STARK er blitt blind i sesong 6.
ARYA STARK er blitt blind i sesong 6. Foto: HBO

3) Karakterene

For å holde på interessen hos seerne er det naturligvis helt avgjørende å ha en gode, kompliserte handlingsforløp og komplekse karakterer.

Ifølge Schubart er dette noe Game of Thrones lever opp til i høy grad.

- Geroge R.R. Martin skaper noen karakterer som han er flink til å utvide. Den komplekse TV-serien jobber nemlig med at karakterene kan utvikle seg, og dette gjør folk hekta, mener medieforskeren.

4) Det fantastiske tar utgangtpunkt i virkeligheten

Alle kjenner til «den amerikanske drømmen», og dette gjelder også i Westeros. Til tross for at Westeros voldelige verden virker fjern fra våres, så kan samfunnsstrukturen på mange måter sammenlignes med det samfunnet som George R.R. Martin selv kommer fra, hevder Rikke Schubart.

- Westeros er en verden med en amerikansk liberal tankegang, hvor man er sin egen lykkes smed. Det er en slags «American dream» på Game of Thrones-vis, forklarer medieeksperten og mener serien viser oss at man ikke skal la seg knekke av litt motgang.

- Man kan overføre konfliktene til den virkelige verden. Derfor tror jeg serien er blitt så populær; man heier på karakterene, og samtidig kan serien brukes i det virkelige liv.

Screen9v2

Denne saken ble første gang publisert 04/05 2016.

Les også