- De hadde blodige fingre av å ta inn drakten hver uke

Fotballfrue er ikke den første kjente personen som er blitt kritisert for å fokusere på kropp etter fødselen.

Foto: ¨Getty Images/All Over Press
Publisert

(SIDE2:) Caroline Berg Eriksen la ut et bilde av sin svært slanke muskuløse kropp bare fire dager etter fødselen.

En annen side av glansbildet

Det har vakt kritikk fra flere hold. Bloggeren og programlederen i TVVest, Veronica Fjeld, sa til Side2 at hun ikke nødvendigvis ville kritisere Fotballfrue, men at hun mente at hun hadde et ansvar for kroppsbildet hun projiserer.

Samtidig ga hun seg selv ansvaret med å vise verden at andre kvinner på ingen måte ser slik ut etter en fødsel, selv ikke fem år etter.

- Denne debatten skal vi ta

Å smette tilbake i toppform på rekordtid som et ideal tilskrives gjerne Heidi Klum, som i 2007 sjokkerte alle ved å gå Victoria’ Secret-show to måneder etter at hun fikk sønnen Johan. Stuntet fikk så mye omtale at veien til å pensjonere seg og starte en TV-karriere lå åpen for Klum, som lenge ledet «Project Runway».

Supermodellen Alessandro Ambrosio sjokkerte mange da hun i løpet av svært kort tid kom tilbake på catwalken etter å ha fått barn. Victoria Beckham var sitt vanlige tynne jeg bare uker etter at hun fikk datteren Harper.

For kvinnelige stjerner i toppsjiktet har det alltid vært enormt press på å komme i form så fort som mulig etter fødselen, og helst i superform.

Lar seg ikke fotografere

Med Instagram har imidlertid trenden med å legge ut bilder av seg selv til en hver tid fått et nytt løft. De færreste kjendiskvinnene er så kjappe i avtrekkeren. Men mange av dem lar seg heller ikke avfotografere før det har gått en tid. Nettopp fordi de ikke vil omtales som «feite», «fremdeles med gravidkiloene på» og liknende.

Nylig fikk Kim Kardashian passet påskrevet da hun la ut et relativt avkledd bilde av seg selv på Instagram der hun viste hvordan hun hadde smettet tilbake til normale mål etter at datteren Flynn ble født.

- Burde du ikke være opptatt av andre ting? Var spørsmålet Kim fikk.

LES OGSÅ:Ikke ras ned i vekt etter fødselen

SLIK TRENTE EKSPERTEN: 12 kilo på fem måneder

Disse kjendiskvinnene får ofte kritikk når de legger på seg offentlig, men gjerne like mye når de går fort ned.

Men mest av alt har de raskt syltynne damene fått kritikk for at de setter en helt utenomjordisk standard for de fleste av sine normale medsøstre.

LES OGSÅ: Slik ser de virkelig ut etter fødselen

Tar tiden til hjelp

Og det finnes kjente kvinner som har motstått presset. En av dem er Jennifer Garner, trebarnsmor og gift med Ben Affleck, tok tiden til hjelp da hun fikk parets første barn, datteren Violet. Men hun har sagt at hun følte seg ganske alene om det.

Hun har fått følge av Busy Phillips fra «Cougar Town», for øvrig en av de få «store» skuespillerne i Hollywood. Og ikke minst Uma Thurman. Men for Thurman var det ikke alltid slik.

Uma Thurman har beskrevet tiden da hun skulle spille i «Kill Bill 2» i 2002 som «for jævlig». Quentin Tarantino ville ikke ha andre enn Thurman i rollen, og ventet dermed til hun hadde født. Men det betydde at Thurman gjorde noe som ikke anbefales norske kvinner.

Foto: Nordisk Film

- En samurai med kjempediger rumpe

Hun lå i hardtrening fra dag én. Her hjemme anbefales det at man venter seks uker før man opptar forsiktig trening.

- Presset var intenst. Det var tre måneder med trening. Første gangen jeg tok på meg drakta, var jeg ikke i nærheten av å være en som klarte noen. Hele avdelingen hadde blodige fingre fra å ta inn drakten fordi jeg sakte, men sikkert krympet for hver uke. Det var sånn «vil hun klare det, eller vil Quentin få denne morsomme samuraien med kjempediger rumpe i fanget», sa hun til BBC Films.

Thurman har de siste gangene hun har vært gravid, vært mindre opptatt av å gå ned i vekt raskest mulig, men så velger hun da også sine roller med omhu og er ikke så ofte å se på lerretet lenger.

- Det tar litt tid å få tilbake den normale magen . Det avhenger av utgangspunktet, men er man normalvektig og normalt trent, vil det ta seks til tolv uker, sa jordmor Ingeborg Lagergren ved Slemdal Private Jordmortjenest til Side2.

Dersom man har en god bukmuskulatur før svangerskapet, vil man komme fortere tilbake til normalen enn hvis man er utrent og overvektig.

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2013.

Les også