«Farmen»-pastorenS dramatiske timer

Da Farmen-Erlend ble arrestert i utlandet, fikk han en «genial» idé

«Farmen»-deltageren ble arrestert i Albania mens hans forkynte det kristne budskap. Men ved hjelp av en lekemobiltelefon klarte Erlend Indergaard å slippe ut av fengselet.

<b>ERLEND INDERGAARD:</b> – Det viktigste for meg inne på gården var å være tro imot meg selv og min egen integritet, sier Erlend Indergaard. Til daglig jobber han som pastor i Betel-menigheten i Trondheim.
ERLEND INDERGAARD: – Det viktigste for meg inne på gården var å være tro imot meg selv og min egen integritet, sier Erlend Indergaard. Til daglig jobber han som pastor i Betel-menigheten i Trondheim. Foto: TV 2
Publisert

Med sitt brede smil, lune humor og store arbeidskapasitet hadde Erlend Indergaard (53) håpet å komme seg helt til topps i «Farmen».

Men da han ble gruset av Henrik Ejsink (26) i sin andre tvekamp, tok gårdseventyret brått slutt for Tingvoll-mannen.

– Jeg var skuffet over at jeg røk ut så tidlig. Det hadde jeg ikke tenkt og trodd. Samtidig hadde jeg en «mission completed»-følelse ved at jeg har fått lov til å være meg selv, og det håper jeg kom frem i TV-ruta også, sier Erlend.

Trakk seg fra «Torpet»

53-åringen er til daglig pastor ved Betel i Trondheim, og for å kunne vende tilbake til sine forpliktelser, trakk han seg etter bare én dag da han fikk muligheten til å fortsette gårdslivet inne på «Torpet».

– Jeg hadde rigget ganske mye på hjemmebane med tanke på hvor mye og stort ansvar jeg sitter med til daglig. Jeg følte at den rigginga kunne rettferdiggjøres med et opphold på «Farmen», men med «Torpet» syntes jeg at det ble en for stor pris å betale med tanke på alle som må trå til ekstra fordi jeg var inne på gården, sier han.

<b>TVEKAMP:</b> – Jeg valgte Henrik som andrekjempe, men det var likevel god stemning mellom oss. Han gruset meg, men opplevelsen var at det ikke var noe sårt imellom oss selv om vi sto mot hverandre i kamp, sier Erlend.
TVEKAMP: – Jeg valgte Henrik som andrekjempe, men det var likevel god stemning mellom oss. Han gruset meg, men opplevelsen var at det ikke var noe sårt imellom oss selv om vi sto mot hverandre i kamp, sier Erlend. Foto: TV 2

Meldt på av Vebjørn Selbekk

Pastoren ble opprinnelig meldt på til TV 2-programmet av sin gode venn Vebjørn Selbekk (53), Dagen-redaktøren som selv var å se i «Farmen kjendis» tidligere i år. De gode vennene deler den kristne troen, og Vebjørn så nok for seg at mange TV-seere ville la seg både inspirere og underholde av Erlend.

– Det har kanskje å gjøre med at jeg er atypisk som pastor. Jeg er ikke en A4-person, samtidig som jeg automatisk representerer ganske mye når jeg er pastor. Det er ikke bare du som person som er inne på gården, men troen din er der også som en naturlig del, sier han.

Erlend ville ikke presse sin tro over på andre, men snakket gladelig med de andre deltagerne om det kristne budskapet dersom det ble brakt på bane. I dag ser han tilbake på de gode samtalene som det beste med hele «Farmen»-opplevelsen.

– Jeg var der for opplevelsen, men i etterkant ser jeg at jeg kanskje burde ha tenkt mer på spillet også. Da ville jeg nok gjort en del annerledes. Jeg dro inn med en innstilling om at vi inne på gården ville være kjempeforskjellige, og at det er superspennende.

– At jeg kunne berikes ved å bli kjent med folk som er så annerledes enn meg, var det jeg gledet meg mest til – og det var også det som ble mest berikende for meg, mener han.

Les også: Dette er «Farmen»-deltakerne 2022: – Prosjektet er enormt

<b>FARMEN 2022:</b> – Det var veldig mye artig som skjedde inne på gården. Egentlig mye mer artig enn det som har kommet frem på TV. Vi er så forskjellige mennesker der inne, og likevel er det så god stemning. Det var en berikende og flott opplevelse som jeg ikke ville vært foruten, sier Erlend.
FARMEN 2022: – Det var veldig mye artig som skjedde inne på gården. Egentlig mye mer artig enn det som har kommet frem på TV. Vi er så forskjellige mennesker der inne, og likevel er det så god stemning. Det var en berikende og flott opplevelse som jeg ikke ville vært foruten, sier Erlend. Foto: TV 2

DJ og russepresident

Den sterke kristentroen kom ikke til Erlend før like etter russetiden. Han var russepresident, jobbet som DJ og festløven i gjengen da han litt tilfeldig dro på en kristenleir på Oppdal i februar 1988. Helst ville han bare stå på ski i én uke, og han fikk lurt moren til å sponse turen fordi den var i regi av den kristne tro.

En kveld gikk han likevel på en kors-samling, som skulle vise seg å treffe en nerve i ham. Utpå høsten ba han en enkel bønn hjemme på gutterommet og opplevde å bli fylt av fred. Ifølge Erlend gjorde troen også et tydelig fysisk utslag på ham.

– I barneårene hadde jeg eksem over hele kroppen. Da jeg leste at «Jesus helbreder syke», lengtet jeg nok etter å oppleve Guds kraft gjennom helbredelse. Eksemen gjorde at jeg var inn og ut av sykehus opp gjennom oppveksten. Jeg var veldig plaget av det.

– I tenårene ble jeg bedt for av en gruppe gutter. Så våknet jeg neste morgen og det var som om eksemen hadde rent av meg. Det var en sterk opplevelse, som selvfølgelig også har gjort at jeg har villet bidra til at andre kan oppleve noe av det samme, forteller han.

Les også: Flerkulturelle besteforeldre: – Det er viktig for meg at hun ikke glemmer sine røtter

<b>VARIGE VENNSKAP:</b> – Det er utrolig hvor fort man blir sterkt knyttet til folk. Man står opp sammen, spiser sammen, jobber, svetter, vasker seg og pusser tennene sammen, sier Erlend om de nye vennskapene han har fått med de andre deltagerne. 
VARIGE VENNSKAP: – Det er utrolig hvor fort man blir sterkt knyttet til folk. Man står opp sammen, spiser sammen, jobber, svetter, vasker seg og pusser tennene sammen, sier Erlend om de nye vennskapene han har fått med de andre deltagerne.  Foto: TV 2

Fengslet i Tirana

Pastoren har reist mye i utlandet for å forkynne det kristne budskap. Det har ført til uforglemmelige opplevelser. I 1994 – kort tid etter at Albania hadde begynt å åpne opp etter diktaturet – var Erlend og en gjeng i hovedstaden Tirana for å ha møter i kulturpalasset.

– Vi var ute og gikk i gatene en dag, og jeg spurte tolkene om det var lov til å stille seg opp med en gitar, samle litt folk og preke det glade budskap. De mente det var greit, så jeg stilte meg opp. Det kom rundt 140 personer til torget i Tirana, og så kom det en politibil. Fem politifolk kom gående rett mot meg.

– Jeg var fint kledd og strakk ut hånda til den første politimannen og sa: «Hello, this is Erlend Indergaard». Som om det skulle være noe spesielt! Vi ble tatt med og fengslet. Ikke slengt på celle, men to tolker, en svensk jente, en annen nordmann og jeg ble kjørt langt ut av byen og anholdt på et rom, forteller han.

Pastoren trodde politiet ikke ville slippe dem ut uten å gi dem en klekkelig bot, men plutselig fikk han en lysende idé.

<b>STOR FAMILIE:</b> Erlend med kona Annika, svigersønn Gunnleiv, datter Sylvia Louise, sønnen Paulus Oskar, datter Lisbeth Sofie og sønnen Benjamin Thomas.
STOR FAMILIE: Erlend med kona Annika, svigersønn Gunnleiv, datter Sylvia Louise, sønnen Paulus Oskar, datter Lisbeth Sofie og sønnen Benjamin Thomas. Foto: Privat

– I stresskofferten min hadde jeg en lekemobiltelefon som jeg hadde kjøpt til datteren min på flyplassen i Stockholm. Jeg tenkte: «Her i Albania har de aldri sett en mobiltelefon før». Så jeg tok frem lekemobilen og lot som om jeg ringte.

– Jeg spilte skuespill og begynte å skjenne på engelsk: «Vi er på politistasjonen, og hva i all verden er dette her?». Jeg gikk frem og tilbake, og politimannen satt frempå stolen og lurte på hva som skjedde, sier Erlend og ler godt.

Politimannen forsvant ut av rommet og kom tilbake med fire andre politimenn.

– Vi fikk beskjed om at problemet var over, og at de ville kjøre oss tilbake til byen. De trodde nok at vi var skikkelig VIP-er, slapp oss ut og vi fikk ingen bot eller noe. Det kan lønne seg å være kreativ, ler han.

Les også: (+) Bare noen hundre meter fra gamle E6, gjemt bak busker og kratt, finner vi skrekkens hus

Kona Annika Indergaard

Erlends kone, Annika Indergaard (56), jobber også som pastor. Paret har vært gift i 31 år og sammen har de barna Sylvia Louise (29), Paulus Oskar (28), Lisbeth Sofie (26) og Benjamin Thomas (21). I tillegg har de vært fosterforeldre for flere ungdommer opp gjennom årene.

<b>GIFT I 31 ÅR: </b>Erlend og kona Annika jobber begge som pastorer. De møttes da de begge studerte på Livets Ord i hennes hjemland Sverige i 1989.
GIFT I 31 ÅR: Erlend og kona Annika jobber begge som pastorer. De møttes da de begge studerte på Livets Ord i hennes hjemland Sverige i 1989. Foto: Privat

Annika og Erlend har aldri vært så lenge borte fra hverandre som da han var inne på «Farmen»-gården, og det ble derfor et gledelig gjensyn for ekteparet da han kom tilbake til hverdagen.

– Hun kom kjørende ganske sent for å hente meg på hotellet. Hun åpnet bildørene, hadde anlegget på full guffe og så danset vi på parkeringsplassen til «You´re Just Too Good To Be True» med Morten Harket. Det var veldig fint å se henne igjen, smiler han.

Det var riktignok en litt annerledes Erlend som møtte kona på parkeringsplassen den kvelden.

– Jeg så ikke ut etter «Farmen». Jeg gikk ned 8–10 kilo og var skjeggete og fæl. Jeg var på hotellet en god stund før Annika kom, men tenkte at jeg ikke skulle ta skjegget – sånn at hun fikk se hvordan jeg så ut.

– Jeg er litt jålete til vanlig, men hun måtte få se utgaven av meg som kom ut av «Farmen». Jeg har ikke kjempemye å ta av fra før og fremstår ganske skrinn. Nå har jeg spist meg opp en 3–4 kilo allerede og er på vei tilbake til normalen, sier «Farmen»-pastoren fornøyd til Her ogNå.

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2022.

Les også