«Luksusfellen»-Cecilie Tvetenstrand

– Barn lærer ingenting av å få penger vippset til kontoen sin

Cecilie Tvetenstrand vokste opp i en familie med trang økonomi, men uten å føle at hun manglet noe. – Mamma og pappa fokuserte på det vi hadde muligheten til, ikke det vi gikk glipp av, forteller Cecilie til Her og Nå.

<b>CECILIE TVETENSTRAND: </b>– Det er tøffere å vokse opp i dag. Jeg vokste opp i en annen tid. I Porsgrunn bodde det stort sett arbeiderklassefolk. Der var det ingen som dro til Syden hvert år, forteller Cecilie.
CECILIE TVETENSTRAND: – Det er tøffere å vokse opp i dag. Jeg vokste opp i en annen tid. I Porsgrunn bodde det stort sett arbeiderklassefolk. Der var det ingen som dro til Syden hvert år, forteller Cecilie. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Nå er et veldig fint tidspunkt å snakke mer åpent om økonomi. De aller fleste kjenner at det er tøffere i dag enn det har vært tidligere, sier Cecilie Tvetenstrand (44) til Her og Nå.

Cecilie er økonomisk rådgiver i «Luksusfellen» på TV3, men til daglig jobber hun som spare- og forbrukerøkonom i Storebrand.

«Luksusfellen»

I årets sesong har Cecilie sett at søkerne er blitt yngre. I tillegg har prisøkning og renteheving også ført til at nye grupper har havnet i økonomisk uføre.

– Nå er det ikke bare de med dårlig økonomi som sliter, det er også mennesker med god jobb og høy inntekt. Mange har klart å holde seg flytende – men når alt blir dyrere og utgifter øker, så vipper lasset for noen av disse også.

– Det har lenge vært tabubelagt å snakke om at man har dårlig økonomi, men i disse tider hvor mange er i samme situasjon, er det en gyllen mulighet til å være mer åpen med hverandre, mener hun.

<b>PROGRAMLEDER:</b> Cecilie er glad i jobben som økonomisk rådgiver i «Luksusfellen» på TV3. – Jeg får hjulpet mennesker, og det betyr mye for meg, sier hun til Her og Nå. Her er hun sammen med kollegene Hallgeir Kvadsheim (f.v.), Cecilie, Ahmed Osman, Lene Drange og Magne Gundersen fra programmet.
PROGRAMLEDER: Cecilie er glad i jobben som økonomisk rådgiver i «Luksusfellen» på TV3. – Jeg får hjulpet mennesker, og det betyr mye for meg, sier hun til Her og Nå. Her er hun sammen med kollegene Hallgeir Kvadsheim (f.v.), Cecilie, Ahmed Osman, Lene Drange og Magne Gundersen fra programmet. Foto: Produsenten

44-åringen beundrer deltagerne som er så modige at de melder seg på «Luksusfellen». For de fleste av disse har det gått ganske langt når de endelig søker hjelp.

– «Luksusfellen» er ikke det første du melder deg på. Du har gjerne forsøkt en del ulike løsninger før du tar det steget. All forskning viser at økonomi og psykisk helse henger tett sammen.

– Gjennom programmet får deltagerne god hjelp. Det synes jeg er fantastisk å få bidra til. De aller fleste klarer å overholde planene vi lager og får «nye» liv etterpå, sier programprofilen.

Les også: Silje Sandmæls spådom for 2024

Faren havnet i rullestol

Cecilie ble født i 1979 i Porsgrunn. Da hun var to år gammel, ble faren utsatt for en alvorlig ulykke.

– Pappa hadde englevakt og overlevde, men havnet dessverre i rullestol etter ulykken, forteller hun.

Faren fortsatte å jobbe, men ikke like mye som før. Familiens økonomi ble trangere, men Cecilie merket aldri noe til det.

<b>TRANG ØKONOMI: </b>– Vennene mine var misunnelige på meg som alltid fikk servert hjemmelaget mat og hjemmebakt brød. Mamma bakte nok fordi det var billigere å bake enn å kjøpe brød i butikken, forteller Cecilie Tvetenstrand fra «Luksusfellen».
TRANG ØKONOMI: – Vennene mine var misunnelige på meg som alltid fikk servert hjemmelaget mat og hjemmebakt brød. Mamma bakte nok fordi det var billigere å bake enn å kjøpe brød i butikken, forteller Cecilie Tvetenstrand fra «Luksusfellen». Foto: Svein Brimi

Penger var det ikke mye av, men det var til gjengjeld overflod av kjærlighet og hjemmelagde måltider

– Mamma og pappa var flinke til å få mest mulig ut av pengene. Jeg følte aldri at vi manglet noe.

Cecilie berømmer foreldrene for at hun har blitt økonomisk fornuftig, og ikke minst for empatien hun har for andre.

– Mamma og pappa gjorde det beste ut av situasjonen. I dag føler jeg at det er mange som higer etter det de ikke har. Mine foreldre fokuserte aldri på det vi ikke hadde muligheten til, de fokuserte på alt vi kunne gjøre. De viet tid til oss, og det var verdifullt.

– Vi gjorde ting som var gøy, men som ikke kostet penger. Pappa lærte meg også å behandle alle mennesker på samme måte, uavhengig av sosial status. Alle fortjener samme respekt, sa han alltid til meg.

Les også: (+) Anne B. Ragde var bare åtte år da hun måtte ta seg av økonomien hjemme: – Mamma hadde ikke peiling på penger

<b>FORBRUKERRÅDGIVER: </b>Under Arendalsuka deltok Cecilie i en debatt om folks gjeldstoleranse og hvordan vi best mulig kan plassere sparepengene våre i dagens marked. Hun er en populær forbrukerrådgiver.
FORBRUKERRÅDGIVER: Under Arendalsuka deltok Cecilie i en debatt om folks gjeldstoleranse og hvordan vi best mulig kan plassere sparepengene våre i dagens marked. Hun er en populær forbrukerrådgiver. Foto: Heiko Junge / NTB

Bor i Oslo

Det er lenge siden Cecilie flyttet fra Porsgrunn nå. I dag bor hun i Oslo sammen med mann og to barn på 9 og 13 år. Hun ser at ulikhetene mellom mennesker er langt større i dag, enn det var da hun vokste opp i Porsgrunn på 80-tallet.

– Selvfølgelig er det mye vanskeligere å være ung i dag når forskjellene er større. Det er vanskeligere å ikke ha penger hvis du sammenligner deg med noen som kan kjøpe alt.

– Oppveksten min har nok gjort at jeg får en bismak av å bruke masse penger unødvendig. Barna mine vet at det ikke er noe vits å spørre om å få noe uten at det er en spesiell anledning, forteller hun engasjert.

Allerede som 13-åring fikk Cecilie seg sommerjobb, og fra hun begynte på videregående skole jobbet hun i helger og ferier. TV-profilen mener at barn har godt av å lære hvor mye jobb som ligger bak pengene man tjener.

– Jeg lærte tidlig verdien av hardt arbeid og at ved å være flink og ikke sløse, kunne jeg kjøpe noe jeg virkelig ønsket meg.

– Barn lærer ingenting av å få penger vippset til kontoen sin. Jeg tenker at mange unge i dag har det de trenger. De trenger heller tid med oss enn en ny plastleke som varer i fem minutter og som forsøpler miljøet.

Les også: (+) Når kan barn få lommepenger og hvor mye?

Lære barn om økonomi

Hun mener det er sunt at unge jobber litt når de er gamle nok til det.

– Hvis barna våre opplever at de må jobbe en halv sommer for å få råd til den nyeste mobilen, kan det hende de forstår litt mer av hvorfor man må prioritere hva man bruker penger på, sier Cecilie.

<b>SAMFUNNSANSVAR</b>; – Barn burde lære mer økonomi på skolen. Vi sender barna gjennom et skoleløp uten at de lærer noe om økonomi. Det er et samfunnsansvar som vi ikke oppfyller i det hele tatt, mener Cecilie Tvetenstrand.
SAMFUNNSANSVAR; – Barn burde lære mer økonomi på skolen. Vi sender barna gjennom et skoleløp uten at de lærer noe om økonomi. Det er et samfunnsansvar som vi ikke oppfyller i det hele tatt, mener Cecilie Tvetenstrand. Foto: Svein Brimi

Forbrukerøkonomen mener foreldre og skolen har ansvar for å lære barna om økonomi. Vi må vise barna våre at verdien din som menneske ikke ligger i hva du har.

– Det er så ekstremt viktig å være en trygg voksen – å si at det som definerer deg ikke er om du har den genseren eller den jakken.

– For dem som har mulighet er det lett å kjøpe seg god samvittighet fordi man i hamsterhjulet føler at tiden ikke strekker til. Men man gjør barna en bjørnetjeneste ved å gi dem fri tilgang til penger, mener den tydelige Porsgrunns- jenta.

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2024.

Les også