programleder Cathrine Fossum

– Det er kanskje det eneste plagget og eiendelen jeg har som jeg har mye følelser knyttet til

Som minstepensjonist hadde ikke «Sommerhytta»-profilens mormor råd til å kjøpe bunader til døtrene. Løsningen ble å lære seg å sy selv. I dag er plagget det kjæreste Cathrine Fossum eier.

<b>CATHRINE FOSSUM: </b>Cathrine Fossums mormor brukte flere år på å ferdigstille den nydelige Tranum Røer-bunaden fra Vestfold. Legg spesielt merke til det intrikate blomstermønsteret, som er brodert for hånd.
CATHRINE FOSSUM: Cathrine Fossums mormor brukte flere år på å ferdigstille den nydelige Tranum Røer-bunaden fra Vestfold. Legg spesielt merke til det intrikate blomstermønsteret, som er brodert for hånd. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Det er veldig hyggelig å ha et familieplagg som går i arv gjennom generasjoner, sier Cathrine Fossum (45).

Hver 17. mai ikler den blide programlederen seg den vakre Tranum Røer-bunaden fra Vestfold – et plagg Cathrine har et helt spesielt forhold til.

– Det er kanskje det eneste plagget og eiendelen jeg har som jeg har mye følelser knyttet til. For jeg har vanligvis ingen følelsesmessige tilknytninger til ting, men akkurat denne bunaden har en helt spesiell plass i hjertet mitt. Den er jeg utrolig glad i, og den betyr masse.

– Jeg tar veldig godt vare på den. Og så gleder jeg meg til at min datter skal overta plagget, noe som sikkert ikke er så veldig lenge til, sier Cathrine når Her og Nå møter henne under årets Gullruten-nominasjoner.

Les også: Cathrine Fossum: – Jeg kan få hjertesorg over at tiden har gått så fort. Disse årene, hvor ble de av?

<b>FOLKEFEST:</b> Cathrine har tidligere ledet 17. mai-sendingen til «God morgen, Norge». Her sammen med kollegene Peter Bubresko, Desta Marie Beeder, Ane Nyrerød, Wenche Andersen og Rune Kjos i 2021.
FOLKEFEST: Cathrine har tidligere ledet 17. mai-sendingen til «God morgen, Norge». Her sammen med kollegene Peter Bubresko, Desta Marie Beeder, Ane Nyrerød, Wenche Andersen og Rune Kjos i 2021. Foto: Svein Brimi

Arvet av mormor

Det var TV 2-profilens mormor Esther Jacobsen som sydde bunaden etter at hun gikk av med pensjon etter et langt arbeidsliv i kiosken på Tønsberg stasjon.

Som minstepensjonist hadde ikke Esther mye å rutte med, men hun ønsket likevel å gi døtrene et plagg de kunne bruke resten av livet. På slutten av 70-tallet begynte hun på bunadskurs, og i 1980 ble Esther endelig ferdig med det vakre festplagget.

– Min mormor var helt fantastisk. Hun fikk mamma da hun var godt voksen, hun var 41 år da mamma ble født. Hun ble også enke og jobbet hardt for å få endene til å møtes. Mormor døde da jeg var i starten av 20-årene. Vi hadde et nært forhold, og var veldig mye sammen, forteller Cathrine.

TV-profilen, som i disse dager er aktuell som programleder i seersuksessen «Sommerhytta», har bare gode minner om sin kjære mormor.

– Mormor var et stilikon. Hun sydde om og var alltid så velstelt, velkledd og flott. Hun var en helt fantastisk dame! Jeg skulle ønske hun kunne se at bunaden har fått litt oppmerksomhet. Da tror jeg hun hadde blitt stolt, sier Cathrine til Her og Nå.

<b>PROGRAMLEDER:</b> Cathrine er ny programleder i den populære TV 2-serien «Sommerhytta» denne sesongen.
PROGRAMLEDER: Cathrine er ny programleder i den populære TV 2-serien «Sommerhytta» denne sesongen. Foto: TV 2

Les også: (+) Kjære søster, du tror sikkert at jeg overlater arven til dine barn, men du får deg nok en overraskelse

Datteren Maria (12)

Programlederen fikk den nå 43 år gamle bunaden i gave fra sin mor på 30-årsdagen. Med tiden er det Cathrines datter Maria (12) som skal overta den. Hun blir dermed tredje generasjons eier av Esthers håndlagde familiegave.

– Selv bruker jeg bunaden til de store anledningene og alltid på 17. mai. Men den blir ikke slitt ut, og det er jo bra. Den er så fin, understreker Cathrine, som gleder seg til årets nasjonaldag.

– Den skal feires med lokalt barnetog der vi bor, og med pølser og is. En klassisk 17. mai! I år skal ikke barna gå i byen, og det er litt behagelig. Det å holde seg i nærområdet synes jeg er deilig. Jeg er ikke så glad i folkemasser og stress, så det tror jeg blir veldig bra, sier Cathrine.

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2023, og sist oppdatert 11/05 2023.

Les også