Hunden Anton fra nrk-programmet «Fra bølle til bestevenn»

Slik gikk det med Anton etter programmet «Fra bølle til bestevenn»

Siden mars 2021 skjedde det store endringer for familien i Stjørdal. Monica og Fredrik valgte å gå hver sin vei, og det skapte uroligheter rundt eierskapet av Anton.

HUNDEN ANTON: Det er over ett år siden Anton var med i NRK-programmet «Fra bølle til bestevenn». Siden da har det skjedd endringer i hjemmet hans.
HUNDEN ANTON: Det er over ett år siden Anton var med i NRK-programmet «Fra bølle til bestevenn». Siden da har det skjedd endringer i hjemmet hans. Foto: Privat
Sist oppdatert

Oppdatering 23.05.2022: Hele Norges kjæledegge, kjendishunden Anton døde i Bergen natt til søndag 22. mai.

Det skriver eier Fredrik Holmen på Instagram.

– Anton sovnet inn på hotellet i Bergen natt til søndag sammen med meg, dagen før han skulle operere. Han virket fin og rolig når vi la oss og sov, om morgenen var han død. Anton vil alltid være i hjertet mitt, han var som en sønn for meg. Hvil i fred kjære Antongutten vår, skriver Holmen.

Anton var en Newfoundlander som ble kjent over hele Norge gjennom NRK-programmet «Fra bølle til bestevenn». Hunden ble syv og et halvt år gammel.

Dagen i forveien hadde Holmen lagt ut melding om at Anton slet med pusten og hadde fått påvist delvis kollaps i klaffene som styrer pusten.

Det var derfor han var i Bergen for å møte en spesialist på Dyresykehuset Anicura Bergen.

Resten av denne saken om Anton og eierne Monica Sagen og Fredrik Holmen ble publisert høsten 2021:

– En hund på 80 kilo bestemmer over meg, flirer Monica Sagen (44) til klikk.no.

Anton er en seks år gammel Newfoundlander som veier omtrent 80 kg. Matfar Fredrik Holmen (48) understreker at han er en hund i tipp-topp form fra pote til hode.

Monica beskriver Anton som en spesiell og unik hund. Han er både trygg og snill, men også litt av et stabeis. Hun legger ikke skjul på at hun har litt av skylda for hans stahet.

Anton ble hele Norges kjæledegge etter at han var med i sesong én av NRK-programmet «Fra bølle til bestevenn».

Der sjarmerte han hele Norges befolkning sitt hjerte med sin stahet og unike personlighet. I dag har han over 30 000 følgere på Instagram.

– Anton er som ungen vår. Han har en så fin og ekstrem personlighet. Han forteller utrolig mye med øynene sine, han er bare god rett og slett, sier Fredrik til klikk.no.

<b>KJENDIS-HUND:</b> Anton ble en del av familien da han var åtte uker gammel. Her sammen med Monica Sagen og Fredrik Holmen, som nå har gått fra hverandre
KJENDIS-HUND: Anton ble en del av familien da han var åtte uker gammel. Her sammen med Monica Sagen og Fredrik Holmen, som nå har gått fra hverandre Foto: Svein Brimi / Her og Nå

Anton får viljen sin

Anton vet at han får viljen sin i kampen mot Monica. Anton gir seg sjeldent når han har bestemt seg for noe.

– Jeg har vært ute og gått tur med han i all slags vær. Jeg har ringt mye etter hjelp, og da er det Fredrik jeg har pleid å ringe. Men hvis Fredrik har vært opptatt eller på jobb, så blir jeg stående der ute i vind og regnvær i flere timer og venter, forteller Monica.

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg har ufrivillig vært i buskene til naboen også, forteller hun lattermildt.

UTE I REGNVÆR: Når Anton bestemmer seg for å ikke gå så er det umulig for Monica å overtale han. Her var de stående ute i 90 minutter før Anton ville gå hjem. Han håpet på at matfar skulle komme og hente han i favorittbilen hans, Mercedes.
UTE I REGNVÆR: Når Anton bestemmer seg for å ikke gå så er det umulig for Monica å overtale han. Her var de stående ute i 90 minutter før Anton ville gå hjem. Han håpet på at matfar skulle komme og hente han i favorittbilen hans, Mercedes. Foto: Privat

Men med Fredrik, derimot, da er det han som er sjefen. Den eneste Anton hører på er ham. Hvorfor? Det finnes det ikke noe klokt svar på.

VALP: Allerede fra første stund visste Monica at hun kom til å bli svak for Anton
VALP: Allerede fra første stund visste Monica at hun kom til å bli svak for Anton Foto: Privat

Så fort han sier ifra om noe, eller knipser så hører Anton på. Selv om Monica har prøvd å overtale han om det samme i flere timer.

– Kanskje fordi Fredrik ikke har dulla og dalla med han like mye som jeg har. Jeg elsker å gi kos og kjærlighet hele tiden. Jeg flirer mye og. Jeg klarer jo ikke noe annet enn å flire. Når jeg ser det søte blikket til Anton, samtidig som jeg føler meg så maktesløs og hjelpeløs, så klarer jeg ikke noe annet enn å le, forteller Monica.

– Mange vil nok si at jeg har vært litt dumsnill, men det går kun utover meg selv. Eller. Det har kanskje vært litt pes på Fredrik og da, ler hun.

En ny hverdag

Siden mars har det skjedd store endringer for familien i Stjørdal. Monica og Fredrik har valgt å gå hver sin vei, og det har skapt uroligheter rundt eierskapet av Anton.

TAR MYE PLASS: Monica forteller at Anton er som regel veldig rolig når han er inne. Han er en stor hund som gjerne legger seg ned hvor han vil. Da er hun som regel nødt til å hoppe over han, med mindre Fredrik sier ifra.
TAR MYE PLASS: Monica forteller at Anton er som regel veldig rolig når han er inne. Han er en stor hund som gjerne legger seg ned hvor han vil. Da er hun som regel nødt til å hoppe over han, med mindre Fredrik sier ifra. Foto: Privat

Anton ble værende hjemme i valpehjemmet sitt sammen med Fredrik.

Per dags dato står Monica som eier av Anton på stamavtaler. De ble enige om at Anton skulle bli værende hjemme med Fredrik i valpehjemmet sitt. Alene hadde Monica møtt på altfor mange utfordringer.

– Jeg jobber også turnus. Både kveld og netter som fører til at jeg ikke kan ha Anton hundre prosent.

– Vi skrev en skifteavtale da jeg flyttet, der vi ble enige om at Anton skal overføres til ham, og at han blir boende med Fredrik. Det er ikke fullført enda, og jeg er ikke interessert i krig eller drama.

VALPEHJEM: Anton blir boende hos Fredrik i hjemmet deres i Stjørdal. De ble enige om dette siden Fredrik er den eneste Anton hører på.
VALPEHJEM: Anton blir boende hos Fredrik i hjemmet deres i Stjørdal. De ble enige om dette siden Fredrik er den eneste Anton hører på. Foto: Privat

– Det er jeg som har vært sjefen hans på mange måter, selv om jeg ikke er veldig streng mot han. Jeg er også litt mer den asosiale typen som er litt mer hjemme, og da er det greit at Anton blir værende her siden jeg er mer tilstede, forteller Fredrik.

Fredrik understreker at Anton ikke hadde vært så kjent som han er i dag uten Monica.

– Uten Monica og Anton i fellesskap på TV så hadde ikke han vært den han er i dag. Det er hun som har fått frem den gøyale og sta siden ved han. Hadde jeg gått med han på TV så hadde han kanskje gjort alt vi ba om, forteller Fredrik.

– Har dere merket noe forskjell på Anton etter bruddet?

– Nei, det vil jeg ikke påstå. Han er stort sett vant til å være her hjemme, og til å være med meg. Han har ikke virket noe spesielt urolig den siste perioden. Han har det like fint som alltid, sier Fredrik.

ANTON OG FREDRIK: Fredrik har en av kattene som Anton kommer godt overens med. De to andre har Monica tatt med seg i sitt nye hjem.
ANTON OG FREDRIK: Fredrik har en av kattene som Anton kommer godt overens med. De to andre har Monica tatt med seg i sitt nye hjem. Foto: Privat

– Fredrik har ikke hatt de trøblete problemene og feilene som jeg har hatt med Anton. Han hører mer på Fredrik, og da er det naturligvis det beste for alle at han blir boende der, sier Monica.

Les også: Mirakelhunden Yava overlevde alene i fjellheimen

Et tungt savn

Monica har ikke møtt Anton siden hun flyttet fra huset.

– Det gjør hinsides vondt. Det gjør ubeskrivelig vondt, forteller Monica opprørt.

– I og med at ungene var voksne, og jeg og Fredrik hadde Anton sammen, så ble Anton kjærlighetsbarnet på en måte. Det gjør veldig vondt. Jeg har felt mange tårer på grunn av splittelsen med Anton. Jeg føler jeg har mistet noe i livet mitt.

– Det beste hadde selvsagt vært om vi klarte å dele litt på Anton. Jeg går mye på fjellturer der jeg kunne tenk meg å ha han med, men igjen så blir det en utfordring for meg å komme meg hjem siden han ikke alltid hører på meg. Nå kan jeg ikke bare ringe Fredrik slik som tidligere.

SAVN: Det er med tungt hjerte Monica flyttet fra Anton. Hun har ikke møtt han siden hun flyttet ut, og håper at hun kan få litt mer kvalitetstid med han i fremtiden. Hun beskriver perioden som stort savn og sorg.
SAVN: Det er med tungt hjerte Monica flyttet fra Anton. Hun har ikke møtt han siden hun flyttet ut, og håper at hun kan få litt mer kvalitetstid med han i fremtiden. Hun beskriver perioden som stort savn og sorg. Foto: Privat

Begge bor på Stjørdalen med kun en gåavstand fra hverandre.

– Jeg ønsker ikke å ha store uenigheter rundt disse tingene. Men jeg kunne gjerne ønsket å ha mer kontakt med Anton. Det å gå en liten tur rundt sentrum hadde vært kjempekoselig, så det håper jeg vi får til iblant, sier Monica.

Anton får egen låt

Siden karrieren til Anton tok av har han hatt mye på gang. Han har både fått en egen serie med barnebøker som heter «Anton vil ikke» , han har egne kopper, og han har vært å se på Lindmo og Gullruten.

Anton er også snart aktuell med ny låt, forteller Fredrik.

– Jeg vokste opp med Julius, og jeg husker at han hadde egen låt. Da tenkte jeg «da må jeg finne på en låt for Anton». Da bestemte jeg meg for å skrive en sang med Petter Vabog, med Ronny Wikmark som produsent.

Sangen handler om Anton, og har fått navnet «Sjarmøren og sta». Fredrik forteller at den blir aktuell i løpet av uka.

– I sangen har vi prøvd å få Anton til å bjeffe, men det har ikke vært så enkelt. Han bjeffer svært sjeldent. Som regel kun når han ikke har fått dessert eller når vannskåla er tom, ler Fredrik.

NY LÅT: Anton kommer ut med en ny låt i nærmeste fremtid som handler om han som hund.
NY LÅT: Anton kommer ut med en ny låt i nærmeste fremtid som handler om han som hund. Foto: Privat

Les også: Sjekk om du er en av dem som kan ha hund

Anton på Gullruten

Anton er sin egen herre iblant. Spesielt når han er med Monica. Det er ikke bare hjemme det har oppstått utfordringer med Anton.

JAN THOMAS OG ANTON: Anton ble nominert som "årets deltaker" på Gullruten. Han vant ikke, men han fikk æren av å dele ut pris til Jan Thomas
JAN THOMAS OG ANTON: Anton ble nominert som "årets deltaker" på Gullruten. Han vant ikke, men han fikk æren av å dele ut pris til Jan Thomas

– Det er en veldig snodig og artig historie da vi var på Gullruten i 2020 og skulle levere en pris til Jan Thomas.

– Vi står på scenen med kameraene retta mot oss. Vi roper opp Jan Thomas og han kommer gående opp på scenen. Han tar imot prisen og holder en fin og rørende tale.

– Midt oppi det har Anton bestemt seg for å ikke flytte seg. Jeg får litt panikk og prøver å få han med meg, men han nekter å vrikke på seg. Når jeg ser dette på TV senere så har de heldigvis kun filmet Jan Thomas fra livet og opp. Det folk ikke vet er at jeg og Anton står og styrer mellom bena til Jan Thomas, ler Monica.

– Heldigvis satt Fredrik bak i salen, så da var jeg nødt til å vinke ham frem for å få hjelp.

Anton ble selv nominert som «årets deltaker» for serien «Fra bølle til bestevenn».

– Det er en morsom erfaring å ha med seg. Vi hadde ikke noe håp om at han skulle vinne, og det gjorde han ikke. Det var helt greit, men det var artig å bli nominert.

– Da vi ble med på serien, så trodde vi aldri at han skulle bli så populær som han er. Men det er veldig stas at folk liker han, og at vi kan dele hans unike personlighet med andre, forteller Monica.

HUND SOM HOBBY: Da Monica og Fredrik bestemte seg for å få hund så de frem til å ha en hund de kunne gå tur med, leke med og kose med. Anton er sjefen over Monica, men Fredrik er sjefen over Anton.
HUND SOM HOBBY: Da Monica og Fredrik bestemte seg for å få hund så de frem til å ha en hund de kunne gå tur med, leke med og kose med. Anton er sjefen over Monica, men Fredrik er sjefen over Anton. Foto: Privat

Mimrer tilbake

Monica mimrer tilbake til gode historier med Anton. Hun merker på et ekstra stort savn når hun tenker tilbake på alle de gøyale opplevelsene de har delt sammen tidligere.

Hun trekker frem en spesiell historie da de var på fjelltur sammen- hvor hun satt fast i flere timer.

Familien har ikke bare opplevd problemer med å få Anton til å gå tur. Men han er også kresen når det kommer til hvilken bil han ønsker å kjøre.

Monica er glad i å gå fjelltur, og da ønsker hun veldig gjerne å ha med seg Anton.

FJELLTUR: Anton er veldig glad i å bade og dra på fjelltur. Han er ikke alltid like begeistra for hjemveien.
FJELLTUR: Anton er veldig glad i å bade og dra på fjelltur. Han er ikke alltid like begeistra for hjemveien. Foto: Privat

En varm sommerdag bestemmer Monica seg for å ta med seg Anton på fjelltur. Fredrik hjelper henne med å få Anton inn i bilen. Anton og Monica kjører en lang biltur opp mot fjellet.

Når Anton er på fjellet så er han sprek og livlig. Han elsker naturen. Han elsker å løpte ute i det fri. Når turen er ferdig ankommer de parkeringsplassen.

Anton senker farten og virker nølende. Han legger seg rolig ned og titter opp på Monica. Nå vet Monica at kampen er tapt. Anton nekter å gå inn i bilen.

Les også: Ni utrolige fakta om hunden – menneskets beste venn

Hun tar frem telefonen og ser at hun ikke har dekning. Hun har ikke muligheten til å ringe etter hjelp.

Hun finner frem matpakken sin og en lighter. Hun tar frem kyllingrestene og varmer de opp med lighteren. Hun fører den fristende lukten inn i bilen. Hun håper på at Anton vil falle for fristelsen, og hoppe inn i bagasjerommet.

Anton reagerer ikke. Han vil ikke ha kylling nå, og blir liggende foran bilen. Flere turgåere passerer forbi og Monica spør desperat etter hjelp:

– Kan dere vær så snil og hjelpe meg å få han inn? Jeg klarer det ikke alene.

De kommer bort til Anton og prøver å hjelpe Monica, men det nytter ikke. Ingen klarer å løfte hunden på 80 kg. Anton nekter å flytte seg. Monica gir opp nok en kamp, og setter seg ned på en stein ved siden av.

Hun venter og venter, i håp om at Anton skal ombestemme seg.

To og en halv time senere bestemmer Anton seg for at «nå er det på tide å dra hjem», og hopper inn i bagasjerommet i bilen.

VENTE: Monica har ikke noe annet valg enn å vente til Anton bestemmer seg for å dra hjem når han er sta og ikke ønsker å bevege seg.
VENTE: Monica har ikke noe annet valg enn å vente til Anton bestemmer seg for å dra hjem når han er sta og ikke ønsker å bevege seg. Foto: Privat

– Det er ofte sånn med Anton. Når han bestemmer seg for noe så nytter det ikke å prøve noe annet. Det er ikke sjeldent jeg blir sittende og vente i flere timer på ham, sier Monica.

Anton krever «Mercedes»

Et av de største utfordringene Monica og Fredrik hadde med Anton i NRK-programmet «Fra bølle til bestevenn» var at han kun ønsket å kjøre Fredrik sin Mercedes.

SØT HUND: Monica ser alltid det kjærlige og fine i dyret, og faller fort for de søte, brune øyene til Anton. Hun klarer derfor ikke å være veldig streng med han, og da får han som regel viljen sin med henne.
SØT HUND: Monica ser alltid det kjærlige og fine i dyret, og faller fort for de søte, brune øyene til Anton. Hun klarer derfor ikke å være veldig streng med han, og da får han som regel viljen sin med henne. Foto: Privat

– Hvordan er det i dag?

– Det er sånn i dag og. Det hjalp litt når Maren trente han. Hun klarte å knekke koden på et vis, men nå er vi tilbake til start igjen. Det er en vane Anton har, det er noe han bare har bestemt seg for, sier Monica.

– Merker dere noe forskjell på Anton etter «Fra bølle til bestevenn»?

Monica nøler litt, og tenker.

– Hmm, nei. vi gjør egentlig ikke det. Vi er helt tilbake til start. Anton er som Anton alltid har vært. Mye av det står nok på meg. Vi fikk beskjed om at hvis han setter seg ned så må vi ikke gi han så mye nuss og kos, og det sliter jeg veldig med, innrømmer hun.

MERCEDES: Anton vil kun kjøre i Fredrik sin Mercedes. Alle andre biler nekter han å gå inn i selv om Fredrik prøver å overtale han.
MERCEDES: Anton vil kun kjøre i Fredrik sin Mercedes. Alle andre biler nekter han å gå inn i selv om Fredrik prøver å overtale han. Foto: Privat

Tidligere hadde Fredrik en eldre Mercedes som var den eneste bilen Anton ville gå inn i. Uansett hvilken annen bil det var, ønsket han ikke å gå inn, selv om Fredrik prøvde å overtale han.

– Han vil bare kjøre Mercedes, tulla Fredrik med.

Importøren fra Mercedes ringte Fredrik og sa:

– Kommer du og henter denne bilen, og viser meg at Anton hopper inn med en gang så skal jeg sponse dere.

Fredrik henta bilen og parkerte den. Han åpna bagasjerommet og ba Anton om å hoppe inn. Anton hoppet rett inn i bagasjerommet i den nye Mercedesen uten å nøle.

– Det synes jeg var rart selv. Jeg har slitt selv før når det ikke er Mercedeser. Men så fort det er en Mercedes så hører han på meg. Vi har ikke noe forklaring på det. Han har bare fått for seg at det er de bilene han vil inn i, forteller Fredrik.

Les også (+): – Mitt stille og fredelige ekteskap ble til en krig

STA: Monica forteller at rasen i seg selv er ganske sta, men at Anton er noe uten om det vanlige. Selv om han er sta er han en snill og unik hund som de er veldig glad i.
STA: Monica forteller at rasen i seg selv er ganske sta, men at Anton er noe uten om det vanlige. Selv om han er sta er han en snill og unik hund som de er veldig glad i. Foto: Privat

Dessert og grillet kylling

– Anton har sine matvaner, og de kjenner han veldig godt til. Han er veldig rutinert. Det går ikke an å lure han, sier Monica.

Anton vil kun spise når det er middag, og den vil han ha mellom klokken fire og fem. Når klokka er rundt fire går han inn på kjøkkenet, setter seg ned og venter på mat.

– Hvis jeg prøver å gi han mat klokken to for eksempel, så nekter han å spise. Det er nesten som at han kan klokka, ler Monica.

KALKUNPÅLEGG: Kalkun- og kyllingpålegg er Anton sin favoritt. Hver gang de besøker Rema 1000 skal Anton ha litt godbit før han vil dra videre.
KALKUNPÅLEGG: Kalkun- og kyllingpålegg er Anton sin favoritt. Hver gang de besøker Rema 1000 skal Anton ha litt godbit før han vil dra videre. Foto: Privat

Hver dag etter middag får Anton dessert. Gjerne noe tørket kjøtt som ikke er laget av mye kunstige stoffer. Det er veldig sjeldent at Anton bjeffer, men når det kommer til hvor mye dessert han skal ha så varsler han.

– Det virker som at han teller antall desserter han skal få. Hvis han ikke får like mye som han pleier så varsler han med et bjeff. Når han får den siste slår han seg til ro, og da er alt greit, sier Monica.

Som de fleste små barn så får også Anton lørdagsgodt. Hver lørdag får Anton og deres tre katter grillet kylling. Da sitter både Anton og kattene på rekke ved siden av hverandre, og venter rolig på kyllingen som dufter gjennom hele huset.

– Anton er så godhjerta og snill, så han vil ikke spise sin grilla kylling før kattene har fått sin grilla kylling. Det er veldig stort av en hund, forteller Matmor.

Like ved huset deres er det en lokal Rema 1000 matbutikk som de har pleid å dra til. Hver gang de har dratt hit får Anton kylling- eller kalkunpålegg. Det kjenner han veldig godt til.

– Drar vi på Rema 1000 så skal Anton ha kyllingpålegget sitt. Det har han bestemt seg for, og da nekter han å flytte seg før han får det, ler Monica.

– Hvis Anton bestemmer seg for at vi skal på Rema 1000 så må vi dit, selv om jeg ikke har planer om å dra dit. Ellers kan vi bli stående i veikrysset lenge uten at han flytter på seg, legger hun til.

ANTON OG KATTENE: Tidligere bodde Anton med tre katter. Han kommer veldig godt overens med alle kattene, og de vil alltid være med på tur.
ANTON OG KATTENE: Tidligere bodde Anton med tre katter. Han kommer veldig godt overens med alle kattene, og de vil alltid være med på tur. Foto: Privat

Bestevenner

Anton og kattene er bestevenner. Han liker å vaske kattene, kose med de og leke med de.

Nesten hver gang Anton skal gå tur så følger kattene etter.

– Det er litt artig. For hver gang Anton skal tisse så tisser katta samtidig. Når Anton skal gjøre fra seg så gjør katten det samtidig. Dette skjer veldig ofte, forteller Monica.

– Anton legger ikke særlig merke til nabokattene og nabohundene, det pleier å gå kjempefint. Men så fort en av nabohundene reagerer på en av kattene våre så reagerer han. Da går han i forsvarsmodus og skal beskytte katta, forteller Fredrik.

Etter Monica og Fredrik sin splittelse ble kun en av kattene værende igjen hos Fredrik. Han forteller at de er gode venner, og tilbringer mye tid sammen.

– De har et ekstremt behov for å ligge inntil hverandre og leke sammen med halene. De er veldig gode venner.

Les også: Saga (4) var uvanlig stor før fødsel. Både dyrlegen og matmor fikk sjokk da de så røntgenbildene

OVERBESKYTTENDE: Anton er overbeskyttende overfor kattene. Han bjeffer sjeldent, men hvis noen er aggresive mot kattene så sier han ifra.
OVERBESKYTTENDE: Anton er overbeskyttende overfor kattene. Han bjeffer sjeldent, men hvis noen er aggresive mot kattene så sier han ifra. Foto: Privat

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2021, og sist oppdatert 24/05 2022.

Les også