Bli med på oktoberfest

Her er bildene som får deg til å tørste etter mer.

Foto: Privat (Linda Nordbø)
Publisert

Årets «Oktoberfest» i München er den 179. i rekken, og avsluttes søndag 7. oktober. Det betyr at det skal drikkes mer, skåles høyere og festes hardere enn noen gang tidligere i det to uker lange pølse-, sang- og ølgildet.

Midt i kampens hete finner vi tidligere nettavisenjournalist Linda Nordbø med venniner. Bildet over publiserte hun på Facebook torsdag.

- Vi er i Hacker-teltet (oppkalt etter ølet Hacker, journ. anm.) og her er det fantastisk stemning. Det er et titalls «telt» på stedet, alle stappfulle, det er flere titallstusen mennesker her, forteller Linda til Side3.

- Det ser unektelig hyggelig ut på bildene... Hva slags drakt er det dere har på dere?

- Det er «München-drakten». De aller fleste har på seg den. Gutta har lederhosen og jentene dirndl, sier Linda, og kan opplyse at ølen selges litervis for rundt 70 kroner.

Foto: Privat (Linda Nordbø)

Altså ikke langt unna prisen på en tam halvliter i Norge, men likevel ikke «latterlig billig» som nordmenn ofte tenker at øl i utlandet skal være.

Så generer også Oktoberfestene enorme summer. Det antas ut fra tall fra turistkontoret i München at Oktoberfest tilfører Bayern rundt én milliard euro. I snitt bruker hver person som besøker festivalen 74 euro. I tillegg kommer penger som benyttes på overnatting, transport, mat og attraksjoner ellers i byen og regionen.

Når de lokale bestiller øl, sier de bare «Maß», som tilsvarer én liter, og derfor er kallenavnet på énliters ølglass. Det er kun lokale bryggerier som får produsere ølet og alkoholprosenten skal være 4,5.

Foto: CHRISTOF STACHE (AFP/NTB Scanpix)

Verdens største folkefest

Oktoberfest har om lag 6,5 millioner besøkende og er etter sigende verdens største folkefest. Det er 100.000 sitteplasser i og rundt festivalteltene og tall fra 2007 forteller at det ble konsumert 6.940.600 liter øl, 79.624 liter vin, 32.047 liter musserende vin, 222.725 liter kaffe eller te og cirka 450.000 liter med brus eller vann.

Siden det drikkes mye øl under Oktoberfest, er det et stort behov for toaletter og urinaler.

I 2004 ble det så mange klager på lange toalettkøer at politiet måtte bevokte køene og startet med å sende folk til urinaler. Totalt er det 980 toaletter og cirka 900 meter med urinaler tilgjengelig for festivaldeltakerne.

Se bildene fra Oktoberfesten 2012 nedenfor. Klikk på ikonet oppe til høyret for å nyte bildene i fullskjermmodus.

5308

Planlegg neste års fest

Om du ikke kom deg på årets Oktoberfest, får du selvsagt sjansen igjen neste år. Her er datoene for de tre neste ølfestene:

  • 2013 – 21. september til 6. oktober
  • 2014 – 20. september til 5. oktober
  • 2015 – 19. september til 4. oktober

Selve Oktoberfest har sitt midtpunkt i Theresienwiese, det vil si et stykke vest for Altstadt. Her ble kronprins Ludwig ektemann til prinsesse Therese av Sachsen-Hildburghausen i 1810.

Oktoberfesten ble til nettopp fordi den fremtidige Kong Ludwig I av Bayern ønsket at folket skulle ta del i feiringen. Det lokale navnet på Oktoberfest er for øvrig Wies'n.

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2012.

Les også