Bente og Siri fra Familiekoden

– Vi burde vært bedre på å ta vare på forholdet

Fire barn og en liten dyrehage på hjemmebane, har gitt Bente og Siri en travel mamma-hverdag. Som TV 2-seriens «Kaosfamilie» ønsker de å lære, men også å inspirere andre.

<b>ELSKER FORELDREROLLEN:</b> Ektefellene har hatt hendene fulle som mødre, men det er roller de trives godt i. Her fra da barna var små.
ELSKER FORELDREROLLEN: Ektefellene har hatt hendene fulle som mødre, men det er roller de trives godt i. Her fra da barna var små. Foto: Privat
Publisert

– Det har vært mye barn, ja. Mye armer og ben og en travel hverdag. I tillegg har vi noen dyr oppi det hele. En hund, to katter og to kaniner. Så totalen er kaotisk, men jeg synes ikke vi som foreldre er kaotiske, sier Siri Aas (43) til Her og Nå.

Sammen med kona Bente Holm (45) er paret en av ni familier som deltar i TV 2-programmet «Familiekoden» denne vinteren.

Ektefellene bor i Åmot i Modum med de fire barna Mathias (15), Sondre (14), Christina (11) og Luckas (8).

Sammen med de andre familiene i TV-serien viser de frem sin foreldrestil gjennom ulike oppgaver de må utføre. Firebarnsmødrene går under betegnelsen «Kaosfamilien» i programmet, men skal vi tro dem selv, er det kun fordi det er mye liv og leven i hjemmet.

– Som familie rommer vi alle følelser, og har dem tykt utenpå. Hjemme kan det bli høylytt, både av sinne, frustrasjon og latter. Så blir det selvsagt litt kaotisk når vi er seks stykker der alle skal fremme sin sak. Det er ikke kaos fordi vi ikke vet hva vi gjør som foreldre, men det er mer det at vi kan bli litt mye, utdyper Bente.

<b>HAR STYRKET
SAMHOLDET:</b> Bente og Siri har vært et par i 22 år og har hatt fullt fokus på foreldrerollen de siste årene. Etter deltagelsen i programmet skal de bli flinkere til å pleie kjærligheten seg imellom.
HAR STYRKET SAMHOLDET: Bente og Siri har vært et par i 22 år og har hatt fullt fokus på foreldrerollen de siste årene. Etter deltagelsen i programmet skal de bli flinkere til å pleie kjærligheten seg imellom. Foto: TV 2

Møttes på bibelskole

Ektefellene har vært et par siden 2002, etter å ha møttes på bibelskole. De giftet seg i 2006, og de var tidlig klare på at foreldrerollen lå i kortene for dem begge. Men akkurat hvordan det skulle gå seg til for et skeivt par, var de usikre på i starten.

– Da vi ble sammen, var det ennå ikke kommet en lovgivning som gjorde det mulig for oss å kunne få egne barn i Norge. Så vi startet med å bli besøkshjem, og deretter ble vi fritidskontakter. Vi hadde hele tiden en drøm om å kunne bli fosterforeldre, forteller Bente.

Paret har alltid vært glad i barn, og drømte om en stor familie. Før de ble sammen, hadde de begge jobbet på barnehjem i utlandet. Bente i Nepal, og Siri i Aserbajdsjan.

De bestemte seg for å få egne barn først. Bente fødte eldstemann i barneflokken, mens kona Siri fikk to. Paret ble fosterhjem for yngstemann Luckas da han var baby.

<b>FLOKKEN:</b> Mødrene trives godt som foreldre for de fire barna. Bente (f.v.), Sondre, Mathias, Siri, Christina og Luckas viser frem <br/>familielivet i TV-serien.
FLOKKEN: Mødrene trives godt som foreldre for de fire barna. Bente (f.v.), Sondre, Mathias, Siri, Christina og Luckas viser frem
familielivet i TV-serien.
Foto: TV2

– Og nå som han er blitt åtte år, så har hverdagen blitt litt enklere. Nå kan de eldste passe de yngste, så det gir oss litt mer tid til hverandre. For kjærestebiten har vi ikke kunnet prioritere. De gangene vi har hatt barnevakt, har det vært for å gå på foreldremøter, sier Siri og ler.

Les også: (+) Jeg har en datter fra før og nå har vi felles barn. Så raknet alt

Er med i «Familiekoden»

Hun beskriver seg selv som den impulsive av de to. Det var også hun som meldte dem på «Familiekoden», etter å ha sett reklame for programmet ved en tilfeldighet.

– Og allerede dagen etter fikk jeg svar om at de ville ha oss med. Jeg sendte inn søknaden fordi det hørtes ut som et gøyalt program. Dessuten kunne vi lære masse av de andre familiene som deltar, forklarer Siri.

– Det er et seriøst konsept, og vi er begge opptatt av barneoppdragelse. Siri har vernepleierutdanning, og jeg jobber som skoleleder på videregående skole. Så jeg føler vi har mye barnepsykologi i bunn, men det er selvfølgelig forskjell på teori og det å være mamma i praksis, utdyper Bente.

Paret mener deltagelsen har styrket dem, både som familie og som ektefeller. Spesielt setter de pris på vennskapene som har oppstått med de andre familiene.

– Vi er blitt veldig inspirert av de andre foreldrene. Noen av dem er for eksempel flinke til å flørte med hverandre. Jeg og Bente har vært sammen i 22 år og burde nok ha vært bedre på å ta vare på forholdet vårt.

– Det er viktig å ikke glemme partneren sin midt i et hektisk familieliv, og kjærestebiten skal vi bli flinkere på. Et godt, kjærlig og raust forhold mellom foreldre smitter også over på barna. Og så håper vi at vi også inspirerer andre med vår foreldrestil, meddeler Siri.

Les også: Line og Bjørn Vidar hadde tatt et valg om å ikke få flere barn. Så skjedde det utenkelige

<b>DEN GANG DA: </b>Bente og Siri har vært gift i 18 år. Dette bildet sendte de ut som takkekort etter partnerskapsinngåelsen.
DEN GANG DA: Bente og Siri har vært gift i 18 år. Dette bildet sendte de ut som takkekort etter partnerskapsinngåelsen. Foto: Privat

Råd til foreldre

Bente forteller at hun synes det har vært lærerikt å se seg selv utenfra som mamma, og reflektere over foreldrerollen.

– Det er det som er så bra med «Familiekoden». I dagens samfunn er det så høye ambisjoner om at alt må være «perfekt». Men programmet viser at uansett hva slags foreldretype du er, så er det viktigste to grunnleggende verdier. At barna får tid og kjærlighet, sier Bente.

– Enten du er fleksibel, strukturert eller lar alt flyte: når ungene vet hva de har å forholde seg til, blir de vant til den hverdagen de lever i. Så lenge de blir behandlet bra, går det helt fint, utdyper Siri.

<b>FAMILIEKOS: </b>– Jeg hadde et klart mål med deltagelsen, og det var å bli roligere som mamma. Det føler jeg at jeg har klart. Nå har jeg landet mer i meg selv, sier Siri.
FAMILIEKOS: – Jeg hadde et klart mål med deltagelsen, og det var å bli roligere som mamma. Det føler jeg at jeg har klart. Nå har jeg landet mer i meg selv, sier Siri. Foto: TV 2

– Hva er deres beste råd til andre foreldre som sliter med tidsklemma?

– Senk skuldrene, og ikke vær så nøye på alt. Og husk at plan B kan være like god som plan A. Og om du kjefter eller tabber deg ut som forelder, går det også bra. Det viktigste er å be om unnskyldning og ordne opp etterpå, poengterer ektefellene.

«Familiekoden» sendes på TV 2 mandag kl. 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2024.

Les også