Aktuelt

Bannlyste kjent julelåt - nå følger flere store radiostasjoner etter

«Baby, it's cold outside» er et hån mot #Metoo- bevegelsen, mener kritikere.

HOLDER HENNE IGJEN: Låta ble laget på 1940-tallet, hvor kvinner ikke hadde samme rettigheter som de har i dag. Nå reagerer kritikerne.
HOLDER HENNE IGJEN: Låta ble laget på 1940-tallet, hvor kvinner ikke hadde samme rettigheter som de har i dag. Nå reagerer kritikerne. Foto: Faksimile You Tube
Sist oppdatert

Julen er over oss, og gamle og nye julelåter spilles på radiostasjoner, julebord og i private hjem verden rundt. Og for mange er det de kjente og kjære klassikerne som går igjen og skaper julestemning. «Baby, it's cold outside» er en slik låt, men nå er det altså diskusjon rundt den gamle låta som så mange er så glade i.

Flere radiostasjoner i blant annet Cleveland og San Fransisco i USA valgte å ta tilbakemeldingene fra sine lyttere på alvor. Nå følger flere canadiske radiostasjoner etter, skriver Huffington Post. De skriver at minst to av landets største radiooperatører, Rogers Media og Bell Media, sier at de har bestemt seg for å trekke den kontroversielle julefavoritten ut av rotasjonene i år.

«Baby, it's cold outside» ble skrevet i 1944 og handler om en mann som forsøker å overtale en kvinne til å overnatte hos ham etter en date. Den inneholder flere tekstlinjer som åpenbart kan tolkes suspekt.

Låta ble for alvor kjent etter at den kom med i filmen «Neptunes Daughter» fra 1949. I scenen låta utspiller seg i, kan det se ut som mannen ikke vil slippe kvinnen ut døren, fordi det liksom «er kaldt ute», til tross for at hun legger inn milde protester.

Hovedrollene ble spilt av Ester Williams og Ricardo Montalban, og filmen ble belønnet med en Oscar for låta.

Skylder på Bill Cosby

Datteren til Boradwaylegenden Frank Loesser som skrev låta, skylder på Bill Cosby for at juleklassikeren nå blir knyttet til sexpress og date rape. I følge Huffington Post uttalte Susan Loesser følgende til NBC News i forrige uke:

- Bill Cosby ødelegger alt sammen. Helt siden han ble anklaget for å dope ned kvinner, blir denne type hendelser knyttet opp til låten.

Loesser sa også at faren hennes hadde blitt rasende om han hadde hørt om kontroversen rundt teksten.

- Folk pleide å si «Hva er det i denne driken?» som en spøk. Du vet, «denne drinken kommer til å gå rett til hodet på meg, så hva er det egentlig for noe?» I gamle dager betydde det ikke at «du prøver å dope meg ned».

Cosby ble dømt til opptil 10 års fengsel i september for å dope ned og forgripe seg på en kvinne, og han har også blitt anklaget for en rekke andre voldtekter . I "Baby, it's cold outside" spør kvinnen på et tidspunkt: «Hei, hva er det i denne drinken?».

Her er noen utvalgte tekstlinjer:

« I really can't stay (Baby it's cold outside)»

«I gotta go away (Baby it's cold outside)»

(...)

«The neighbors might think (Baby it's bad out there)»

«Say what's in this drink? (No cabs to be had out there)»

(...)

« Ah, you're very pushy you know?»

«I like to think of it as opportunistic»

Byttet roller

Bekymring over teksten i låta som umiddelbart ble en klassiker etter medvirkningen i filmen, har eksistert i mange år, noe som har ført til flere tolkninger. Blant annet laget Lady Gaga og Joseph Gordon-Levitt sin egen versjon i «The Muppets' Holiday Spectacular» i 2013, hvor de byttet om rollene, slik at Lady Gaga sang den opprinnelige mannlige vokalen og var den som forsøkte å «overtale».

I tillegg til Gaga og Gordon-Levitt, har en rekke kjente sangere laget egne duetter opp gjennom årene. Et kjapt søk på Spotify avdekker en lang liste over gamle og unge artister, blant annet vår egen Kurt Nilsen og Christel Alsos, Rod Stewart og Dolly Parton, Willie Nelson og Norah Jones, Jessica Simpson og Nick Lachey og mange flere.

Denne saken ble første gang publisert 10/12 2018, og sist oppdatert 14/12 2018.

Les også