Åtte ting med brystvorter som er helt vanlig

Å vite hvordan brystvortene dine ser ut til vanlig, kan være en fordel.

Foto: esthAlto/Frederic Cirou (Getty Images)
Sist oppdatert

Brystvorter eller nipler: Alle har det, og alle har forskjellige varianter. 

Inspirert av Women's Health Mag, har vi samlet seks ulike brystvortetyper som er vanligere enn man tror og som oftest helt uproblematiske, selv om det kanskje ikke alltid oppfattes slik. 

Å vite hvordan brystvortene dine ser ut til vanlig er en fordel, fordi det også hjelper deg å oppdage eventuelle forandringer raskere, sier gynekolog Dana Scott til magasinet. 

Les også: Det er sju forskjellige typer kvinnebryst. Hvilken er du? 

1. Innovervendte nipler 

Det er ikke bare navler som kan være innovervendte - det kan nemlig nipler også! Det eneste som kan være utfordrende med å ha innovervendte nipler, er amming.

Likevel forteller Karen Horton, plastisk kirurg i San Fransisco, til Women´s Health Mag at dét ikke er den største bekymringen til kvinner med innovervendte brystvorter. 

- Det er er det estetiske mange ser på som den største ulempen ved å ha innovervendte nipler.

Hun minner også på at en operasjon kan gjøre det enda vanskeligere å amme.

2. Hårete nipler

- Det er helt normalt og hårtypen varierer fra person til person, slik den også gjør over alt ellers på kroppen, sier Horton. 

Ofte kan personer som ikke har hatt hår på niplene få det under ekstra hormonelle perioder, for eksempel en graviditet.  

- Mange reagerer med å fjerne hårene med pinsett eller berberblad, men da kommer de bare enda sterkere tilbake, så unngå dette, råder Horton om.

Les også om hvorfor brystvortene er mørkere enn resten av huden.

3. Store areolaer 

Store bryster betyr ofte større areolaer. Areola er det pigmenterte området rundt selve brystvorten. Under graviditet og amming kan de bli større og mørkere i fargen. 

- Det er bare kroppen som gjør det fysisk lettere for deg å amme. Ingen ting å bekymre seg for, forklarer Horton.

4. Bonus-nipler

Mange av oss har faktisk teknisk sett flere brystvorter enn to. Du kan ikke amme fra en tredje nippel eller utvikle brystkreft der, så de skaper sjeldent problemer, forklarer Horton. Bonus-nipler kan se ut som ekstra brystvorter, eller ligne på vanlige føflekker. 

- Jeg ser minst ti ekstra-nipler i uken. Ofte merker ikke kvinnene selv at de har ekstra nipler en gang, for det er ikke alltid de ser identiske ut som vanlige nipler.

5. Nipler som peker til siden eller nedover

Er niplene dine som to usymmetriske kompass som peker i hver sin retning? Da er du en av mange! 

- Forklaringen på nipler som peker til siden eller i hver sin retning, er at det er genetisk og arvelig. Med alderen hender det også at niplene etter hvert kan peke mer og mer nedover, sier Horton.

6. Humpete areola

Det er veldig vanlig for kvinner å ha andre «utstikkere» på brystet enn selve brystvorten. 

Disse kalles Montgomerys kjertler, man har i snitt rundt ni stykker, og de har faktisk en ganske fascinerende funksjon:

Disse kjertlenes rolle ser ut til å kunne hjelpe barnet med å finne frem til brystet ved at de utsondrer duftsekret som smører areola og tiltrekker barnet med duft og smak, skriver Ammehjelpen.

De aller fleste tilfeller av disse symptomene er helt normale, men hvis du merker at noe er unormalt eller smerter som vedvarer, bør lege kontaktes.

Denne saken ble første gang publisert 23/06 2018, og sist oppdatert 11/09 2019.

Les også