Åse Kleveland hyller sin avdøde mor

– Vi hadde et varmt og sterkt forhold

Åse Kleveland har mange nære og kjære minner etter sin mor. Hver morsdag feiret familien mamma Eva med nystekte boller og kaffe.

<b>MOR OG DATTER: </b>Åse sto sin mor Eva Hansson svært nær. Moren gikk bort i 2012, 92 år gammel.
MOR OG DATTER: Åse sto sin mor Eva Hansson svært nær. Moren gikk bort i 2012, 92 år gammel. Foto: Privat
Publisert

Søndag 11. februar ble morsdagen feiret i mange norske hjem. Åse Kleveland (74) var svært tett knyttet til sin mor Eva Hansson, og hun forteller kjærlig om hvordan de pleide å gjøre litt ekstra stas på henne.

– Jeg hadde et veldig varmt og sterkt forhold til min mor. Og så lenge hun levde, feiret vi morsdag. Vi feiret med at hun fikk et lite brett med kaffe og ferske boller, og så hadde hun et veldig fint gammelt glass som hun drakk av da det var middag, forteller hun.

– Hva tror du at du har arvet av henne?

– Det er vanskelig å si. Jeg tror og håper at jeg har arvet mye av henne, men jeg syns det er vanskelig å se det selv, sier Åse.

<b>VIKTIGE BÅND</b>: Åse Kleveland er ikke i tvil om at det nære forholdet mellom de nordiske landene har vært og er svært viktig. Her er hun på utdelingen av Foreningen Nordens språkpris.
VIKTIGE BÅND: Åse Kleveland er ikke i tvil om at det nære forholdet mellom de nordiske landene har vært og er svært viktig. Her er hun på utdelingen av Foreningen Nordens språkpris. Foto: Marius Gulliksrud

Norsk far og svensk mor

Vi møter Åse på Foreningen Nordens språkpris. Hun er ikke i tvil om at det gode forholdet mellom de nordiske landene har vært og er svært viktig.

Årets pris gikk til radioprogrammet «Norsken, svensken og dansken» og programvertene Hilde Sandvik, Åsa Linderborg og Hassan Preisler.

– Programmet har virkelig tatt fyr. Jeg er blodfan, sier hun og smiler bredt.

Åses far var flyktning i Sverige under andre verdenskrig. Der møtte han hennes mor som var svensk.

– Jeg er vokst opp med en far som var helhjertet nordist og medlem i Foreningen Norden i store deler av sitt liv. Uten det nære båndet mellom Norge og Sverige, hadde i alle fall ikke jeg vært her. Nå som situasjonen i verden er så spent, er båndene veldig viktig. Det tror jeg vi kommer til å merke mer og mer.

Les også: (+) Jeg ble alltid så amper da jeg var sammen med mor. Nå forsto jeg hvorfor

Alt stoppet opp

Til høsten gir hun ut en selvbiografi, og den tidligere kulturministeren innrømmer at det har vært både strevsomt og fint å skrive en bok om sitt 74 år lange liv.

– Nå er jeg i sluttspurten. Jeg håper det blir noe som kan være spennende å lese.

<b>KULTURLEGENDE:</b> Her er den tidligere kulturministeren fotografert sammen med daværende statsminister Gro Harlem Brundtland i 1991.
KULTURLEGENDE: Her er den tidligere kulturministeren fotografert sammen med daværende statsminister Gro Harlem Brundtland i 1991. Foto: NTB

– Hvordan har det vært å gjenoppleve mye av det som har skjedd gjennom ditt liv?

– Det har vært veldig rart. Det er et sånt pandemi-prosjekt. Jeg har alltid sagt at jeg ikke skal skrive noen biografi, sier hun og utdyper:

– Da pandemien kom, hadde jeg gått tilbake til sangen. Jeg skulle på turné, men så stoppet alt opp. Da tenkte jeg at noe skal jeg jo gjøre. Det har vært spennende, og jeg har fått stor respekt for alle som skriver bøker.

Les også: Yngvar Numme hylles: – Vi ble som en søskenflokk

Samboer Oddvar Bull Tuhus

Åse røper at det er noen deler av boken hun gruer seg til at folk får lese.

– Ja, det gjør jeg nok. Men akkurat nå er jeg veldig opptatt av å gjøre så godt jeg kan, så får vi se.

<b>GIR UT SELVBIOGRAFI:</b> Til høsten gir Åse ut en bok om sitt 74 år lange liv. Hun er spent på mottagelsen. Samboeren Oddvar Bull Tuhus har allerede fått lov til å lese deler av manuset.
GIR UT SELVBIOGRAFI: Til høsten gir Åse ut en bok om sitt 74 år lange liv. Hun er spent på mottagelsen. Samboeren Oddvar Bull Tuhus har allerede fått lov til å lese deler av manuset. Foto: Marius Gulliksrud

Samboeren Oddvar Bull Tuhus (83) har vært heldig nok til å få lese deler av biografien.

– Ja, han har fått lese, men han holder på med sine ting. Jeg strever med dette, men det er morsomt. Jeg er en moden dame, så jeg har måttet gå et stykke tilbake i tid. Det er veldig spennende.

Denne saken ble første gang publisert 09/02 2024.

Les også