ÅPNER OPP I PODKAST

Maria Østhassel Abrahamsen (29) om bruddet: – Jeg gjorde alt for å slippe å kjenne på smerten

Den profilerte psykologen gikk gjennom skilsmisse og boklansering samtidig. Det ble en tøff opplevelse.

<b>ÅPNER OPP:</b> Maria forteller om bruddet med mannen, den tunge perioden i etterkant og oppveksten i et religiøst miljø der hun blant annet ble omtalt som «skamboer» før hun giftet seg 21 år gammel. Og hva som førte til at hun nærmest ble ateist.
ÅPNER OPP: Maria forteller om bruddet med mannen, den tunge perioden i etterkant og oppveksten i et religiøst miljø der hun blant annet ble omtalt som «skamboer» før hun giftet seg 21 år gammel. Og hva som førte til at hun nærmest ble ateist. Foto: Story House Egmont
Sist oppdatert

– Det ble en strategi jobbe mer, ta flere morsomme oppdrag. Alt for å slippe å kjenne på smerten. Men det slår jo tilbake, så jeg ble sykmeldt i en måned. Jeg hadde heftige søvnproblemer. Men da jeg fikk hvilt skikkelig ut, så hjalp det.

Suksess utad. Sorg på innsiden. Slik beskriver Maria Østhassel Abrahamsen (29) perioden for ett år siden da hun og mannen gikk fra hverandre.

– Akkurat da følte jeg veldig mye på «impostor syndrome» (bedragersyndromet på norsk, journ.anm). For jeg skulle formidle hvor viktig det ikke er å gå med en maske, men det var jo det jeg gjorde i aller høyeste grad, forteller hun i podkasten Summa summarum.

Sårbar for de nærmeste

Maria Østhassel Abrahamsen (29)

Fra Farsund

Psykolog og forfatter

Kjent som Tik tok-psykologen

Startet kontoen @psyktdeg på sosiale medier under pandemien for å nå ut til ungdom

I samme periode som Maria lanserte boken «Psykt deg», der hun gir ungdom råd om hvordan de kan ivareta sin egen psykiske helse, og fokuserer på hvor viktig det er at folk er seg selv ute blant andre, måtte hun altså selv spille et aldri så lite skuespill.

– Jeg trodde veldig på det jeg sa utad, at det var viktig. Og så vil jeg understreke at jeg ikke gikk med en maske hele tiden. Jeg var veldig sårbar foran mine nærmeste. De som jeg trengte å være sårbar for.

29-åringen innrømmer at det var en absurd opplevelse. Det å først skulle stå foran et helt kulturhus i Farsund og ble applaudert for, for deretter å gå hjem og gråte fordi hun hadde det så vondt.

– Det at det skjedde så mye positivt med jobb, det hjalp meg jo veldig. For da kunne jeg flykte litt inn i det. Men det gjorde kanskje at jeg ikke tok nok hensyn til sorgen, sier hun til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Les også: Solveig Kloppen om oppveksten og foreldrenes skilsmisse

Fortsatte som familie

Maria og eksmannen har et nært og fint forhold i dag, og samarbeider godt om den tre år gamle sønnen.

– Vi har fortsatt som en familie, og har mange positive erfaringer om at dette vil gå bra. Så er det lettere å gå videre, forteller hun.

De to giftet seg da Maria bare var 21 år. Hun vokste opp i det kristne miljøet i Farsund, og brukte tiden på både bibelgruppe og lovsang. Hennes erfaring med å leve et kristent liv, var utelukkende positivt.

– Det var et trygt og fint miljø som barn. Men som voksen ser jeg at det har vært et ekkokammer. For inni den bobla har dette vært en sannhet, som det kan være litt vanskelig å forholde seg til utenfor den bobla. Det er en sannhet som ikke gjelder for alle.

På spørsmål om det å gifte seg såpass ung var påvirket av religion, er svaret nei. Men hun hadde noen forventinger til seg selv på grunn av troen, og innrømmer at det stakk litt da noen i menigheten poengterte at hun hadde blitt «skamboer» før forlovelsen.

Les også: (+) Mamma ville skilles, men da fant pappa frem ektepakten hun signerte for 20 år siden

<b>PODCAST:</b> Maria Østhassel Abrahamsen møtte programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes til en åpenhjertig samtale i Kamille-podcasten Summa Summarum.
PODCAST: Maria Østhassel Abrahamsen møtte programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes til en åpenhjertig samtale i Kamille-podcasten Summa Summarum. Foto: Story House Egmont

Mistet all tro

Etter at Maria begynte på psykologistudiet, endret gudstroen seg. Hun leste filosofi og vitenskap.

– Det var en lang reise, og det tok tid. Det endte med at jeg mistet all tro og ble nærmest ateist og nihilistisk – der jeg tenkte at det er ikke noe mening, alt er tilfeldig. Får bare gjøre det beste ut av det. Men nå er jeg nok mer en agnostiker, men kjenner at jeg har mange spirituelle behov, sier hun.

– Finner en trøst i at det er så begrenset det vi kan måle og kan forstå med vårt begrensede vokabular og vår hjerne. Som gjør at det nok er mye vi ikke kan fange opp. Og jeg hviler litt i at jeg tror at det finnes noe større enn oss og at vi har sjel.

NB: Klikk.no, bladet Kamille og Egmont People, som produserer podcasten Summa Summarum, er eid av Story House Egmont

Denne saken ble første gang publisert 11/07 2022, og sist oppdatert 11/07 2022.

Les også