Anne Lindmo

– Sørgelig med styrtrike folk som klager

Anne Lindmo er født i Sveits, men talkshow-dronningen har lite til overs for styrtrike nordmenn som flytter til fødelandet hennes.

<b>ANNE LINDMO:</b> Anne Lindmo har aldri drømt om å bli rik og synes det er helt feil motivasjon å ha i livet.
ANNE LINDMO: Anne Lindmo har aldri drømt om å bli rik og synes det er helt feil motivasjon å ha i livet. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK
Publisert

15. september er «Lindmo» tilbake igjen på NRK1. Det er dermed duket for sesong 12 av det populære talkshowprogrammet med Anne Lindmo (53).

Skattelistene for 2021 viste at programlederen hadde en inntekt på 816 624 kroner og en formue på 4 654 392 kroner. Selv om hun sitter godt i det, mener hun at hun ikke er opptatt av penger.

– Nei. Jeg har aldri hatt noen ambisjon om å bli rik. Jeg synes det er helt fjernt å ha det som motivasjon, forteller hun i et stort intervju med Hjemmet.

Ble født i Sveits

Anne ble født i Sveits i 1970 mens faren studerte teologi der. Sveits har vært et mye omtalt land det siste året etter at Kjell Inge Røkke (64) i fjor høst annonserte at han flyttet dit på grunn av Norges skattepolitikk.

Kort tid senere valgte også en rekke andre milliardærer å melde flytting til nettopp Sveits.

Programlederen har lite til overs for dette.

<b>SNART TILBAKE: </b>15. september er det duket for sesong 12 av det populære talkshowet «Lindmo», der Anne får kjente og ukjente mennesker til å fortelle sine historier.
SNART TILBAKE: 15. september er det duket for sesong 12 av det populære talkshowet «Lindmo», der Anne får kjente og ukjente mennesker til å fortelle sine historier. Foto: Anette Karlsen / Scanpix

– Altså, jeg synes noen ganger veldig, veldig synd på mennesker som helt åpenbart er så innbitt opptatt av å være styrtrike. Som føler seg krenket og forurettet – ha-ha-ha! – og er så fortørnet – he-he! – over den forferdelige uretten som er gjort dem.

– Da tenker jeg: Herregud! Mesteparten av de pengene de har tjent, har jo liksom piplet inn i pengebingen deres av seg selv. De siste par milliardene har vel egentlig ramlet inn fordi de hadde noen fra før. Det er noe veldig, veldig sørgelig ved styrtrike folk som klager på hvordan de blir behandlet, mener Anne.

Les også: Da Anne Lindmo fant igjen den mistede gifteringen, fikk ektemannen Hasse en idé ...

Jobber som frilanser

Selv om hun ikke er så opptatt av penger, tror hun at andre kanskje oppfatter at hun er nettopp det.

– Jeg er jo frilanser, og har fullt ansvar for mitt eget ve og vel i arbeidslivet, så det er nok noen jeg har forhandlet honorar med som oppfatter meg som ufattelig opptatt av penger, sier hun til Hjemmet.

Hun forklarer at hun nok har vært grisk og «græbba til seg», men det er en grunn til det.

– Jeg har vært veldig opptatt at jeg, som kvinne, skal ha like mye betalt som menn i bransjen som gjør samme type jobb som meg. Det har vært en motor for meg. Og da kan noen ha tenkt at jeg har vært grådig.

– En dame som er knallhard i forhandlinger, oppfattes jo som mer brysom enn en mann som gjør det samme. Det er det dessverre bøttevis av forskning som viser, mener hun.

Les også: (+) – Min mann var som gutta i TV-serien «Exit»

<b>GULL-VINNEREN:</b> Anne Lindmo er den kvinnen som har vunnet flest priser under «Gullruten» med sine fem ruter. Her fra 2008, da vant hun prisen for beste kvinnelige programleder for programmet «Store studio».
GULL-VINNEREN: Anne Lindmo er den kvinnen som har vunnet flest priser under «Gullruten» med sine fem ruter. Her fra 2008, da vant hun prisen for beste kvinnelige programleder for programmet «Store studio». Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX .

Forskjell på kvinner og menn

Anne har selv tatt en rekke stikkprøver gjennom mange år for å se hva som er forskjellen på hva kvinner og menn i TV-bransjen får betalt.

– Jeg har hørt en historie om Linn Skåber, at hun i forhandlinger pleide å si: «Jeg skal ha det samme som Jon Almaas får – pluss én krone». Da hun ble spurt om hvorfor, svarte hun: «Jo, fordi den ene krona er for 2000 år med undertrykkelse», forteller Anne til Hjemmet.

Hun vet ikke om historien er sann, men synes det er et gøyalt og klokt utsagn.

– Det er så bra sagt at jeg bare velger å spre det.

«Lindmo» sesong 12 har premiere på NRK 1 fredag 15. september kl. 21.35. Du kan også se programmet her på NRK TV.

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2023.

Les også