Anne-Kat. kan miste synet

Avslører hemmelig øyesykdom.

HOLDT HEMMELIG: Anne-Kat. Hærland avslører øyesykdom hun har holdt hemmelig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HOLDT HEMMELIG: Anne-Kat. Hærland avslører øyesykdom hun har holdt hemmelig. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Publisert

(SIDE2): I 22 år har Anne-Kat. Hærland båret på en hemmelighet som ingen av oss har fått vite. Allerede 21 år gammel ble hun diagnotisert med øyesykdommen Retinitis pigmentosa.

Cellene på netthinnen kommer til å dø i innsnevret tempo, og hun kommer sannsynligvis til å bli helt blind, melder VG.

Oppfattet som en diva

For en liten stund siden ble synet drastisk verre, og så stoppet det litt opp igjen. Nå sliter Anne-Kat. med tunnelsyn, og har store problemer med å se ting som ikke er rett foran henne.

Dette fører til at flere av de uinvidde vennene, de som ikke er i hennes nærmeste sirkel og dermed vet om sykdommen, tror hun har blitt pompøs, eller har divanykker.

- Det er klart det blir rart når jeg får hjelp til å hente mat fra buffeen i et dunkelt lokale. noen ved bordet jeg satt ved kommenterte det en gang, og da jeg forsøkte å forklare at jeg hadde litt dårlig syn begynte de bare å le, og sa at de skulle bruke det som unnskyldning selv neste gang. Det er klart jeg blir provosert, men de vet jo ikke bedre. Det er jo ingen vet om denne sykdommen, sier hun til VG.

Sladder

Det å bare fortelle om sykdommen til sine nærmeste er et bevisst valg hun har tatt. Det er litt sånn når man er en profilert komiker i Norge. Enten vet bare et knippe med få mennesker det, eller så vet alle det.

Det har vært et par ganger det har lekket til media. Som den gangen for fire år siden, da en reporter i «God kveld, Norge» spurte om det stemte at hun var i ferd med å bli blind.

Den gangen parerte hun spørsmålet med spøk.

- Det er klart man blir litt paranoid. Når jeg forteller det til leddet utenfor de nærmeste vennene vet jeg noen kommer til å begynne å plapre, sier hun til VG.

Denne saken ble første gang publisert 23/07 2016.

Les også