uterom med svømmebasseng

Anne-Kat. Hærland: – Ferie kan jeg ha om vinteren

Du skal mase mye for å få Anne-Kat. til å forlate hjemmet i sommersesongen. Fra april til september finnes det ikke noe bedre sted å være enn i sin egen hage.

FRISTENDE SVØMMEBASSENG: Det er alltid noe som skal gjøres i hagen, men Anne-Kat. trives med de mange gartner- og snekkeroppgavene. - Når man vil bo alene må man lære seg å fikse ting! Anne-Kat er aktuelle som deltaker i Kjendisfarmen og med podkasten "Anne-Kat om 2000-tallet".
FRISTENDE SVØMMEBASSENG: Det er alltid noe som skal gjøres i hagen, men Anne-Kat. trives med de mange gartner- og snekkeroppgavene. - Når man vil bo alene må man lære seg å fikse ting! Anne-Kat er aktuelle som deltaker i Kjendisfarmen og med podkasten "Anne-Kat om 2000-tallet". Foto: Yvonne Wilhelmsen
Sist oppdatert

– Ferie kan jeg ha om vinteren, sier Anne-Kat. Hærland. Sommerstid forlater hun ikke eiendommen i utrengsmål.

Da er livet best i arbeidsklær, med saks i lomma og håret til alle kanter.

Når hun ikke jobber, går hun rundt og småreparerer, kniper og klipper, plukker solvarme moreller fra treet og gjør som hun vil. – Det er jo bare meg her uansett.

Det var hagen som var salgsutløsende da Anne-Kat. slo til på det snart hundre år gamle funkishuset på Smestad, som hun kjøpte til seg selv i 40-årsgave i 2012.

Eiendommen ligger omkranset av en høy hekk, som gjør uteplassen lun og dessuten helt uten innsyn.

Les også: Hanne Krogh: – Her har du nettopp klippet håret mitt med kjøkkensaks, Jan Thomas

Fra drivhus til skrivestue

– Det er rett og slett en vidunderlig hage. Jeg dyrker både druer, fersken og aprikos her, i tillegg til rips, moreller og epler. Den ligger så usjenert til at man kan gå naken rundt, og selv om jeg bor «midt i byen» er det som å være på landet.

HJEMMEKONTOR I HAGEN: Det vokser ikke tomater i drivhuset lenger. Anne-Kat. innså at de rett og slett trivdes for godt der, og at hun ikke var klar for ketsjup-produksjon. Drivhuset er den perfekte skrivestue. Bordet har hun snekret selv av gulvrester og fliser fra det gamle badet, med tantebarnas perler som dekor. Gardinene er kjøpt rimelig på Jysk. Stolen er gammel og tatt med innefra.
HJEMMEKONTOR I HAGEN: Det vokser ikke tomater i drivhuset lenger. Anne-Kat. innså at de rett og slett trivdes for godt der, og at hun ikke var klar for ketsjup-produksjon. Drivhuset er den perfekte skrivestue. Bordet har hun snekret selv av gulvrester og fliser fra det gamle badet, med tantebarnas perler som dekor. Gardinene er kjøpt rimelig på Jysk. Stolen er gammel og tatt med innefra. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Selv når hun jobber, er Anne-Kat. ute i sommerhalvåret. Det gamle drivhuset er det perfekte hjemmekontor.

De første årene hun bodde her, brukte hun det slik det opprinnelig var ment, og dyrket tomater og agurker der. Det viste seg imidlertid at grønnsakene, i likhet med henne selv, stortrivdes i en slik grad at de tok fullstendig overhånd.

– Det ble så mye at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre med dem, jeg kunne laget egen ketsjup!

Da grønnsaksproduksjonen ble ryddet bort, fikk drivhuset derfor nytt liv som skrivestue. Den har Anne-Kat innredet ikke bare med arbeidsplass, men også med en liten loungekrok med hjemmelaget sofa, bord og stol, og selvsagt egen kaffestasjon – en møteplass som slår enhver kaffebar ned i støvlene.

Det er jo ikke slik å forstå at hun ikke treffer folk, det gjør hun gjerne, hun ser bare helst at de kommer til henne i sommerhalvåret. I likhet med henne selv, vil de fleste helst ikke dra igjen. Hun forstår dem godt.

– Jeg elsker å sitte her fra tidlig vår til sen høst og se hagen forandre seg gjennom sesongen.

HEKK OG PLEN: Den høye hekken gjør at hagen er lun og helt usjenert. Om sommeren går Anne-Kat. som regel rundt i maler-t-skjorte og med håret til alle kanter.
HEKK OG PLEN: Den høye hekken gjør at hagen er lun og helt usjenert. Om sommeren går Anne-Kat. som regel rundt i maler-t-skjorte og med håret til alle kanter. Foto: Yvonne Wilhelmsen

På solfylte dager henger hun gamle laken i taket som solskjerming, og i både drivhuset og hagen er det fullt av lyslenker og lamper. Om kvelden er det nesten eventyraktig stemning i hagen, til tantebarnas store fornøyelse.

Les også: Slik lykkes du med georginer

Ekornfest og fuglebuffé

Hos de tantekjære barna er også det store svømmebassenget populært. Det er ikke oppvarmet, men ligger så solfylt til at det blir godt og varmt i høysesongen. Ungene er imidlertid ikke kresne:

– I fjor ville de så gjerne ha et siste bad for sesongen. Det var i oktober, og det var 13 grader i vannet. De badet likevel.

SVØMMEBASSENG: Bassenget er ikke oppvarmet, men ligger så solrikt til at vannet kommer opp i 22 grader på varme sommerdager likevel. Det er i hyppig bruk, ikke minst av Anne-Kat.s tantebarn. Under pergolaen kan man spise ute uansett vær. Spiseplassen består av en plassbygget benk, et bord kjøpt på opphørssalg på nettet og stoler fra Søstrene Grene.
SVØMMEBASSENG: Bassenget er ikke oppvarmet, men ligger så solrikt til at vannet kommer opp i 22 grader på varme sommerdager likevel. Det er i hyppig bruk, ikke minst av Anne-Kat.s tantebarn. Under pergolaen kan man spise ute uansett vær. Spiseplassen består av en plassbygget benk, et bord kjøpt på opphørssalg på nettet og stoler fra Søstrene Grene. Foto: Yvonne Wilhelmsen
BASSENG I HAGEN: Anne-Kat. forteller at det ikke er mye arbeid med bassenget: - Jeg bare slipper oppi noen kjemikalier nå og da.
BASSENG I HAGEN: Anne-Kat. forteller at det ikke er mye arbeid med bassenget: - Jeg bare slipper oppi noen kjemikalier nå og da. Foto: Yvonne Wilhelmsen
SPISEPLASS: Den overbygde spiseplassen ligger i direkte tilknytning til stuen og det er kort vei til en forfriskende dukkert i bassenet.
SPISEPLASS: Den overbygde spiseplassen ligger i direkte tilknytning til stuen og det er kort vei til en forfriskende dukkert i bassenet. Foto: Yvonne Wilhelmsen

Anne-Kat. trives med å bo alene, om man da ikke regner med kattene Kucksidus og Pus, eller ekornene hun møysommelig har matet gjennom flere år og følger med på via kamera. Et større antall stadig tjukkere småfugler lever dessuten herrens glade dager i hagen.

– Jeg har laget en liten fuglebuffé. Siden jeg har tenkt at ikke alle fugler liker den samme maten, noen er kanskje laktoseintolerante, har jeg et bredt utvalg, og lager også mine egne meiseboller. Jeg føler jeg kan se dem legge på seg sakte, men sikkert fra april til september. Det er nok Smestads feiteste gråspurv som flakser rundt her, sier Anne-Kat. fornøyd, og forsikrer at gjenværende flyvende gjester også er besørget gjennom vinteren.

Les også: (+) Ingebjørg Bratland holder samboeren hemmelig: – Han er litt eldre enn meg, og jeg tror det er en fordel

FUGLEMAT: Anne-Kat. sørger for en rikholdig buffé til småfuglene, som blir synlig tjukkere gjennom sommeren. – Jeg har trolig Smestads feiteste gråspurver!
FUGLEMAT: Anne-Kat. sørger for en rikholdig buffé til småfuglene, som blir synlig tjukkere gjennom sommeren. – Jeg har trolig Smestads feiteste gråspurver! Foto: Yvonne Wilhelmsen
HAMMOCK: Hammocken fant Anne-Kat på opphørssalg i en nettbutikk. Ryggen kan legges ned så sofaen blir til en 120 cm seng. Det fulgte opprinnelig med stoff som kunne festet i taket, men Anne-Kat. spikret i stedet fast hønsenetting som villvinen får klatre på. Nå kan man sitte her i regn uten å bli våt. Gardinene som ser ut som lin, men tåler å henge ute hele sommeren uten å bli stygge, kjøpte hun på amazon.com.
HAMMOCK: Hammocken fant Anne-Kat på opphørssalg i en nettbutikk. Ryggen kan legges ned så sofaen blir til en 120 cm seng. Det fulgte opprinnelig med stoff som kunne festet i taket, men Anne-Kat. spikret i stedet fast hønsenetting som villvinen får klatre på. Nå kan man sitte her i regn uten å bli våt. Gardinene som ser ut som lin, men tåler å henge ute hele sommeren uten å bli stygge, kjøpte hun på amazon.com. Foto: Yvonne Wilhelmsen

I det frodige staudebedet har Anne-Kat. fått hjelp av en gartner til å plukke ut planter som i størst mulig grad klarer seg selv, og som blomstrer til ulike tider, så bedet bugner fargerikt gjennom hele sesongen. Ikke for det, hun liker å pusle rundt.

– Det står alltid et eller annet på blokka. Jeg vil gjerne ha det koselig rundt meg, så jeg går rundt og smårydder hele tiden. At ting skal spyles, males, lukes eller sparkles er helt greit for meg. Det kan være deilig å pakke ned etter sommeren og tenke at nå skal jeg ikke gjøre noe ute på et halvt år, men etter bare en måned lengter jeg ut og mot våren igjen!

Kjøp utemøblene utenfor sommersesongen. Jeg er veldig flink til å lete meg frem til billige hagemøbler om vinteren. Både spisebordet og hammocken er kjøpt på opphørssalg. Jeg elsker å handle på nett, det er veldig tidsbesparende, og jeg googler meg frem til det utroligste. Er uteplassen under tak, kan du dessuten vurdere å kjøpe vanlige møbler. Min erfaring er at starter ordet med «hage», koster møbelet 70 prosent mer.

Se mer

Denne saken ble første gang publisert 01/06 2023, og sist oppdatert 01/06 2023.

Les også