«Farmen kjendis»-aktuelle Anne-Kat. Hærland

– Dere skjønner ikke hvor lite jeg ser

De første dagene på «Farmen»-gården brukte komikeren Anne-Kat. Hærland på å memorere sine omgivelser. – Jeg har lært meg hvor alt er ved å kjenne på ting. Slik finner jeg også frem dit jeg skal, forteller hun til Her og Nå.

<b>ANNE-KAT: </b>Anne-Kat. Hærland gjør comeback på TV-skjermen som «Farmen kjendis»-deltager, men understreker at hun like fort kan velge å trekke seg unna rampelyset. – Jeg kommer ikke til å si fra da heller, da forsvinner jeg bare, forteller hun.
ANNE-KAT: Anne-Kat. Hærland gjør comeback på TV-skjermen som «Farmen kjendis»-deltager, men understreker at hun like fort kan velge å trekke seg unna rampelyset. – Jeg kommer ikke til å si fra da heller, da forsvinner jeg bare, forteller hun. Foto: Svein Brimi
Publisert

«Farmen kjendis» er tilbake på TV-skjermene, og TV-seerne får et gledelig gjensyn med den tidligere TV-dronningen Anne-Kat. Hærland (51).

Sammen med elleve andre kjendiser, skal hun i beste sendetid kjempe for tilværelsen. For den profilerte komikeren byr oppholdet på helt andre utfordringer enn mangel på varmt vann og diverse toalettartikler.

– Jeg er vant til å ikke kunne dusje og gå ordentlig på do fra min tid på «Berserk»-ekspedisjon, og jeg gidder ikke hoppe i vannet her før jeg må. Der har noen andre litt å lære.

– For nei, du kan ikke få lunkent vann på tanntråden din akkurat nå når du lever 100 år tilbake i tid! Og du må finne deg i å bli litt møkkete og skitten, forteller en forfriskende ærlig Anne-Kat. til Her og Nå noen få dager ut i oppholdet på gården.

Les også: Dette er deltakerne i «Farmen Kjendis» 2024

<b>FARMEN KJENDIS: </b>– Vi har ledd veldig mye sammen og det er høyt under taket. Det setter jeg pris på. Det er rart om den skal bli lavere etter hvert, sier Anne-Kat., som er kjent for å dra humoren sin langt.
FARMEN KJENDIS: – Vi har ledd veldig mye sammen og det er høyt under taket. Det setter jeg pris på. Det er rart om den skal bli lavere etter hvert, sier Anne-Kat., som er kjent for å dra humoren sin langt. Foto: Svein Brimi

Anne Kats øyesykdom

I 2016 ble det kjent at Anne-Kat. har øyesykdommen Retinis pigmentosa, en sykdom som gjør at cellene på netthinnen dør i sakte tempo. Det fører til innsnevret syn, og sjansen for å bli blind er reell, ifølge NHI.no. For Anne Kat. er det et handikap hun tar med seg inn på gården.

– Dette er en utfordring i det daglige også. Det er bare sånn jeg lever, og dette har jeg levd med i 30 år. Dere skjønner ikke hvor lite og hvordan jeg faktisk ser.

– Det er vanskelig å forklare når man ikke vet det, men jeg er nødt til å bevege hodet en del for å få med meg hele bildet rundt meg, forklarer den tidligere programlederen.

Hun er åpen om at synet gradvis har forverret seg opp gjennom årene. Det krever blant annet at hun måtte bruke ekstra tid på å bli kjent med gården og omgivelsene de første dagene.

– Jeg har lært meg hvor alt er ved å kjenne på ting. Slik finner jeg også frem dit jeg skal. Jeg har memorert hele stedet disse dagene, før hun legger til med sin velkjente galgenhumor:

– Jeg kjenner forskjellen på en høne og et egg. Jeg kommer ikke inn med ei høne om jeg får beskjed om å hente egg. Det verste som kan skje, er at jeg tråkker på et egg og knuser det, sier hun og smiler skjevt.

Retinas pigmentosa (RP) er en fellesbetegnelse for en rekke netthinnesykdommer som gir sterk synshemning i form av innsnevret synsfelt eller blindhet. Det er hovedsakelig arvelig.

Sykdommen beskrives som å ha tunnelsyn eller kikkertsyn, og det første symptomet er at mørkesynet blir dårlig. Det kalles også nattblindhet.

I dag finnes det ingen tilgjengelig behandling som kan stanse sykdommens progresjon, eller helbrede skadene på netthinnen.

På verdensbasis forekommer Retinis pigmentosa hos 1 av 4000 mennesker, og det regnes med at over en million individer lever med RP.

Kilde: Norges Blindeforbund

Se mer

Stikk til krenkesamfunnet

51-åringen bruker samtidig anledningen til å sette sin funksjonshemming både i et historisk perspektiv – og på spissen.

– Jeg skal være glad for at jeg får lov til å være i live. I gamle dager slo de bare i hjel sånne funksjonshemmede som meg og Cato (meddeltager Zahl Pedersen. Journ.anm.).

– Så om noen her inne på et tidspunkt føler seg krenket av noe jeg sier, kommer hele forhistorien til hvordan funksjonshemmede hadde det opp til 1974. Da er vi ferdig krenket!

<b>HEDRET: </b>I 2022 mottok Anne-Kat. hedersprisen under Gullruten-utdelingen i Bergen. – Det kommer ikke til å bli noe bok fra mitt liv, så folk kan puste lettet ut. Jeg tyster ikke, fleipet komikeren.
HEDRET: I 2022 mottok Anne-Kat. hedersprisen under Gullruten-utdelingen i Bergen. – Det kommer ikke til å bli noe bok fra mitt liv, så folk kan puste lettet ut. Jeg tyster ikke, fleipet komikeren. Foto: Morten Bendiksen

Utfordringer til tross, Anne-Kat. evner å tenke positivt. Hun har sett frem til en utfordring som «Farmen kjendis» og til å legge bak seg det intense arbeidet med skjerm, teknologi og kunstig intelligens, som er en del av jobben i det daglige liv, for å fokusere på fysisk arbeid inne på gården.

– Jeg har tilbrakt gudene vet hvor mange timer foran skjermen i arbeidet med kunstig intelligens den siste tiden. Midt oppe i denne enorme endringen som skjer i verden, passet det fint å tilbringe litt tid 100 år tilbake i tid. Det er noe spennende med den kontrasten.

– Jeg kunne selvfølgelig dratt på en hytte i skauen, men det er litt dumt for meg å sitte alene på en hytte i skauen når jeg ser dårlig. Her holder vi på fra morgen til kveld. Jeg blir støl i kroppen og sover så jævlig godt, oppsummerer Anne-Kat. fornøyd.

Les også: (+) Karoline Krüger: – Å være syk var skremmende og tungt

Bor alene i gammelt hus

Det er slik hun trives best, med noe å henge fingrene i. Det har hun også nok av i det daglige.

– Jeg liker å fikse og holde på med ting, og jeg er vant til å gjøre alt selv. Jeg bor alene i et over 100 år gammelt hus. Det fine med å gjøre ting alene er å ikke irritere seg over at noen ikke hjelper til. Da er det bare et pluss om noen dukker opp og bidrar.

– Det er også en mentalitet jeg bringer med meg inn på gården. Her er det ikke min jobb å være tante Sofie. Må kua melkes, da går jeg og melker den.

<b>MYE HARDT ARBEID:</b> Anne-Kat. bor til daglig alene i en over 100 år gammel villa. Hun er ikke redd for å bli skitten på hendene, og ser frem til det harde arbeidet som ligger foran henne på gården.
MYE HARDT ARBEID: Anne-Kat. bor til daglig alene i en over 100 år gammel villa. Hun er ikke redd for å bli skitten på hendene, og ser frem til det harde arbeidet som ligger foran henne på gården. Foto: Svein Brimi

Helt siden hun debuterte som programleder i NRK2s «Direkte lykke» i 1996, har Anne-Kat. sjokkert, provosert og ikke minst fått det norske folk til å le. Det store gjennombruddet kom da hun tidlig på 2000-tallet var en del av NRK-suksessen «Nytt på nytt».

– For meg er det så lenge siden at det kjennes som et helt annet liv. Jeg har hele tiden vært opptatt av å jobbe med ting jeg synes er morsomt – utelukkende for min egen fornøyelses og nysgjerrighets skyld. Det har gjort meg lykkelig. Jeg samler på opplevelser, ikke dyre ting, understreker hun.

Les også: «Farmen»-vinneren Anders Rydning åpner opp om flørten: – Vi fant fort tonen

<b>GJENNOMBRUDDET:</b> Anne-Kat. startet karrieren som tekniker i NRK, og fikk det virkelig store gjennombruddet som «Nytt på nytt»-profil. Her sammen med sine tidligere kollegaer, Jon Almaas og Knut Nærum.
GJENNOMBRUDDET: Anne-Kat. startet karrieren som tekniker i NRK, og fikk det virkelig store gjennombruddet som «Nytt på nytt»-profil. Her sammen med sine tidligere kollegaer, Jon Almaas og Knut Nærum. Foto: NRK

Medaljens bakside

Gjennom flere vellykkede soloforestillinger på scenen, kokebøker og satiriske noveller, stadfestet Anne-Kat. sin posisjon som hele Norges humordronning.

Da komikeren først ble kastet ut i rampelyset, gjorde hverken kommentarfelt eller mobilkamera seg gjeldende. Det uttrykker hun en takknemlighet for. Men livet i offentligheten har også hatt en bakside.

– Du kan ikke ha store oppturer uten store nedturer. Det er to sider av samme sak. De to må sameksistere. Jeg mener at den dagen du dør, skal du tenke: «Fy fader, da skal kroppen din være bulkete og sliten.» Du «dævver» ikke av noen arr og blåmerker.

– Skal du hele tiden være så reservert, da har du ikke levd. Da jeg fylte 50 i fjor, var jeg sikker på at jeg var 60 år. Jeg har opplevd så mye, sier Anne-Kat. og ler rått.

«Farmen kjendis» sendes på TV 2 tirsdag, onsdag og søndag kl. 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2024.

Les også