Anita Skorgan om den tøffe tiden

Anita Skorgan åpner opp: – Det har vært såpass stor jobb at jeg holdt på å segne om

Anita Skorgan slet seg helt ut da hun i 18 år hadde sine to handikappede døtre boende hjemme. Artisten var misfornøyd med det offentlige tilbudet.

<b>VANSKELIGE ÅR:</b> 18 års ansvar for to handikappede barn i rullestol holdt på å ta knekken på den folkekjære artisten Anita Skorgan.
VANSKELIGE ÅR: 18 års ansvar for to handikappede barn i rullestol holdt på å ta knekken på den folkekjære artisten Anita Skorgan. Foto: Audun Braastad/NTB
Sist oppdatert

I sommer har Anita Skorgan (64) hatt show sammen med sin gode venn og kollega Elisabeth Andreassen (65) i Sandefjord. Artistduoen har underholdt med «Bettanita» siden 2020.

64-åringen er fornøyd med livet slik det er nå og pendler stadig til Voss for å besøke veterinæren som hun har vært kjæreste med i seks år.

Livet har imidlertid ikke alltid vært en dans på roser for Anita.

I 1984 ble hun mamma til Sara Skorgan Teigen (39), datteren hun fikk sammen med sin daværende ektemann Jahn Teigen.

Stjerneparet ble skilt, og Anita fant lykken på ny med musikeren Freddy Dahl (70). I 1996 ble de foreldre til Maria og Julie.

Les også: TV 2-Linn om den dramatiske opplevelsen etter fødselen: – Jeg tenkte: Hva er det som skjer nå?

Cerebral parese

Tvillingene ble født med cerebral parese. Hjerneskaden påvirker signalene som hjernen sender ut til musklene, som ikke adlyder helt, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Først i 2019 orket Anita å fortelle offentlig om barnas funksjonsnedsettelser. Før det hadde hun ikke hatt krefter til det, og først nå følte hun at hun hadde hodet over vannet.

– Du kan jo tenke deg. To rullestoler. Alle foreldre håper jo at alt skal gå bra. Og når det ikke gjør det, så er det et sjokk og en veldig sterk følelsesmessig påkjenning. Det er jo en sorg. Og så er det veldig, veldig mye hardt arbeid, fortalte hun åpenhjertig på talkshowet «Lindmo» ifølge NRK for fire år siden.

<b>GODE VENNER: </b>I juli har Anita og Elisabeth Andreassen underholdt med showet «Bettanita» på Scandic Park i Sandefjord. Her fra scenen på «Allsang på grensen» på TV 2 i 2021.
GODE VENNER: I juli har Anita og Elisabeth Andreassen underholdt med showet «Bettanita» på Scandic Park i Sandefjord. Her fra scenen på «Allsang på grensen» på TV 2 i 2021. Foto: Thomas Andersen / TV 2

Til bladet KK forteller hun nå om hvorfor hun sto frem etter så lang tid og fortalte om livet med to pleietrengende døtre.

– Jeg gjorde intervjuet fordi jeg var så misfornøyd med TT-­tjenesten. Og det hjalp. Etterpå er det faktisk blitt bedre, sier hun.

TT står for tilrettelagt transport og er et tilbud om alternativ transport til dem med nedsatt funksjonsevne eller sykdom.

Denne tjenesten var ikke Anita fornøyd med når det gjaldt døtrene som var lenket til tunge, elektriske rullestoler.

Hun forteller om et tungrodd system, at de ansatte sjelden kom når de skulle og at hun på det meste måtte forholde seg til 70 ulike personer – per jente!

Les også: (+) Døtrene mine ville nekte meg å se barnebarna. Ultimatumet deres forandret alt

Ble utslitt

I tillegg til sin egen artistkarriere hadde Anita altså en fulltidsjobb med to pleietrengende barn på hjemmebane.

– Det har vært såpass stor jobb at jeg holdt på å segne om. Det var like før jeg bare ga opp, innrømmer hun til KK.

Da jentene fylte 18 år, fikk de plass i et bofellesskap som er bemannet døgnet rundt. Nå er det ikke Anita som har det daglige ansvaret lenger.

<b>STJERNEPAR:</b> Anita og Jahn Teigen var Norges største kjendispar på 1980-tallet. I 1982 deltok paret i «Melodi Grand Prix» med «Adieu».
STJERNEPAR: Anita og Jahn Teigen var Norges største kjendispar på 1980-tallet. I 1982 deltok paret i «Melodi Grand Prix» med «Adieu». Foto: Bo Mathisen/VG

– Jeg ser jo at de har det bedre der enn sammen med en utslitt mor. Og jeg var utslitt til tider. Da var jeg ikke noen god mor. Og er man utslitt, er man ikke bra for noen, ikke for seg selv eller barna eller for kjæresten, forklarer hun til KK.

Hun avslutter med å si at hun først nå synes at livet begynner å ligne noe.

Denne saken ble første gang publisert 22/08 2023, og sist oppdatert 22/08 2023.

Les også