Anita Moen og sønnen

– Jeg er veldig stolt av mamma

Anita Moen dominerte i skisporene på 90- og starten av 2000-tallet. Nå er det sønnen Kristian som drømmer om de øverste pallplassene – med god trenerhjelp og inspirasjon fra en stolt mamma.

<b>SKITALENTER:</b> Anitas datter Karoline har også vært en aktiv skiløper, og hun har også trenerutdannelse. I dag er hun landslagstrener i Sveits. Her er trioen i 2020.
SKITALENTER: Anitas datter Karoline har også vært en aktiv skiløper, og hun har også trenerutdannelse. I dag er hun landslagstrener i Sveits. Her er trioen i 2020. Foto: Jørn Grønlund
Publisert

– Jeg er veldig takknemlig for at vi kan tilbringe så mye tid sammen. Og at det er kvalitetstid. Vi kan prate om så mye når vi er på skiturer. Da jeg fikk Kristian, ønsket jeg å tilbringe så mye tid med ham som mulig, og det føler jeg at jeg har fått gjort i snart 16 år, sier Anita Moen (56) til Her og Nå.

Vi besøker skilegenden og hennes sønn Kristian Moen Bonden (15) hjemme i Trysil. Kommunen i Østerdalen er det perfekte stedet for skientusiaster, med tilnærmet snøgaranti fra oktober til april.

Her er mor og sønn både født og oppvokst «med ski på beina», som de selv sier. De fantastiske skimulighetene i hjembygda har gitt god uttelling.

<b>UNG OG LOVENDE:</b> Kristian Moen Bonden har gått på ski hele livet. Sammen med mamma Anita Moen trener de sammen flere ganger i uken.
UNG OG LOVENDE: Kristian Moen Bonden har gått på ski hele livet. Sammen med mamma Anita Moen trener de sammen flere ganger i uken. Foto: Svein Brimi

Sønnen Kristian Moen Bonden

Anita er en av våre mest meritterte langrennsløpere, og hun konkurrerte i verdenscupen fra 1987 til 2003. I løpet av karrieren hanket hun inn ni OL- og VM-medaljer, 13 individuelle NM-gull samt fem seire og løyperekord i Birkebeinerrennet.

I OL-sammenheng ble det to individuelle bronsemedaljer (sprint og 15 km) samt tre stafettsølv. I VM ble det fire stafettmedaljer.

<b>HELT KONGE:</b> Anita blir gratulert av kong Harald i 1997 etter å ha vunnet NM i fem km klassisk. Datteren Karoline bivåner det rojale møte.
HELT KONGE: Anita blir gratulert av kong Harald i 1997 etter å ha vunnet NM i fem km klassisk. Datteren Karoline bivåner det rojale møte. Foto: NTB
<b>NÆRE VENNINNER:</b> Anita (t.h.) har fortsatt kontakt med jentene på sølvlaget fra Nagano-OL, Bente Martinsen (nå Skari), Marit Mikkelsplass og Elin Nilsen.
NÆRE VENNINNER: Anita (t.h.) har fortsatt kontakt med jentene på sølvlaget fra Nagano-OL, Bente Martinsen (nå Skari), Marit Mikkelsplass og Elin Nilsen. Foto: NTB

Sønnen Kristian blir spådd en lysende skikarriere. I fjor stakk det unge langrennstalentet av med to imponerende seirer.

Han vant det 18 kilometer lange og strabasiøse Kittillirennet, i tillegg til at han fikk både gull og sølv i 15-årsklassen i Hovedlandsrennet i Meråker. I januar i år kom Kristian på tredjeplass under Kollen-rennet.

<b>TIDLIG KRØKES:</b> Kristian ble praktisk talt født med ski på beina. Her hjemme i Trysil i 2015.
TIDLIG KRØKES: Kristian ble praktisk talt født med ski på beina. Her hjemme i Trysil i 2015. Foto: Tom Hansen

– Det var gøy å vinne Kittillirennet, for jeg har aldri gått så langt og så fort før. Men Hovedlandsrennet var desidert det største. Å spurte inn til gull der var utrolig stort for meg, meddeler tenåringen, som har ambisjonene klare for fremtiden.

– Jeg har en drøm om å konkurrere i OL og VM. Det hadde vært gøy å bli verdensmester på ski, smiler Kristian.

Les også: Karen Marie Ellefsen får fortsatt frysninger av opplevelsene: – Det ville aldri bli maken til ­leker igjen

Trener sammen

Mor og sønn er imidlertid klare på at veien til de øverste trinnene på pallen skal være morsom. De setter aller mest pris på den fine tiden de tilbringer sammen i skiløypene. Når det er skisesong, trener de sammen cirka fem-seks ganger i uken.

På sommeren og høsten er duoen ofte på treningssamling, på Tenerife, Gran Canaria eller i Kina – der Anita var skitrener i mange år. Som tidligere toppidrettsutøver, vet tobarnsmoren godt hva som kreves for å kunne konkurrere i verdenstoppen.

<b>STOLT MOR:</b> – Kristian har lenge vært moden for alderen. Selvfølgelig kan han iblant ha raptuser som andre ungdommer, men han er reflektert og ser alle. På skiskolen har han faktisk holdt kurs helt på egen hånd, sier Anita.
STOLT MOR: – Kristian har lenge vært moden for alderen. Selvfølgelig kan han iblant ha raptuser som andre ungdommer, men han er reflektert og ser alle. På skiskolen har han faktisk holdt kurs helt på egen hånd, sier Anita. Foto: Svein Brimi

– Jeg er opptatt av at Kristian skal få et så bredt spekter som mulig i den fasen han er i nå. Man skal trene bra, men ikke for mye. Og så må det være gøy! Når du er aktiv med idrett, så blir ikke livet kjedelig. For meg har idrett vært et sikkerhetsnett for at barna mine skal finne en god vei for hele livet, forklarer 56-åringen.

Datteren Karoline Moen Guidon (33) er en høyt utdannet trener med master i idrettsvitenskap, og hun er i dag landslagstrener for det sveitsiske langrennslandslaget. Det hersker ingen tvil om at Anita er umåtelig stolt av begge sine barn.

– Når Karoline er hjemme fra Sveits, går vi på ski sammen alle tre. Det er den største lykken for meg, å kunne gå turer med begge gullungene mine. Da har vi ofte konkurranser, som Kristian nå vinner. Det er ikke så lenge siden vi var jevne alle tre, men nå kommer jeg alltid sist, røper Anita og ler godt.

Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp

<b>FLYR HØYT: </b>– Jeg er veldig glad i å bygge hopp. Det gjorde jeg mye da jeg var mindre og ble med mamma når hun holdt skikurs. Da skøytet jeg opp og ned hoppbakkene jeg laget, forteller Kristian.
FLYR HØYT: – Jeg er veldig glad i å bygge hopp. Det gjorde jeg mye da jeg var mindre og ble med mamma når hun holdt skikurs. Da skøytet jeg opp og ned hoppbakkene jeg laget, forteller Kristian. Foto: Svein Brimi

Kvalitetstid med barna

Hun erkjenner at hun og barna er heldige som har ski som felles interesse. Hun vet det ikke er gitt for alle foreldre, spesielt om man har tenåringer i hus.

Tobarnsmoren oppfordrer imidlertid andre foreldre til å vise engasjement for barnas interesser, selv om man ikke finner dem like morsomme.

– Kristian er for eksempel veldig glad i å fiske, noe jeg selv ikke liker så godt. Men jeg blir ofte med ham på fisketurer allikevel. Da sitter jeg ved siden av og drikker te, eller leser en bok. Og da opplever vi ting sammen, og det gir meg veldig mye. Så jeg prøver å strekke meg ganske langt for å bygge opp under hans interesser, forteller Anita.

– Jeg tror nøkkelen til å få kvalitetstid med ungene er å være med på det som de synes er ålreit, selv om du selv ikke synes det er helt toppers. Da knytter man sterkere bånd, og lærer om og av hverandre. Men det er klart, for vår del er det jo veldig artig at vi har felles skiinteresse, fortsetter hun.

Selv avslører tenåringen at han overhodet ikke synes det er pinlig å dra på treningsturer med mor. Snarere tvert imot.

– Nei, det synes jeg ikke er flaut. Jeg er veldig stolt av mamma og karrieren hennes. Hun har vunnet mange medaljer i OL og VM, og ikke minst i NM-sammenheng. Teknikk og trening har hun stålkontroll på, og det er godt å ha mamma når jeg trenger råd. Alle kompisene mine blir helt i hundre når de hører navnet «Anita Moen». Det synes jeg er kjempegøy, humrer Kristian.

Les også: Gro Harlem Brundtland fikk uventet hjelp da svenskekongens stol sto tom

<b>OL-JUBEL:</b> Anita var ankerkvinne da Norge tok OL-sølv på stafetten på Lillehammer i 1994.
OL-JUBEL: Anita var ankerkvinne da Norge tok OL-sølv på stafetten på Lillehammer i 1994. Foto: NTB

Erter hverandre i skiløypene

Mamma setter stor pris på at de har en kameratslig tone når de konkurrerer i skiløypene.

– Da kan vi erte hverandre litt. Kristian spøker med at jeg fortsatt går på ski slik vi gjorde på 90-tallet, og da legger han om teknikken sin for å etterape meg. Så erter jeg tilbake, og overdriver teknikken han må jobbe med. Hos oss er det høyt under taket, og vi har det gøy når vi er ute. Det at vi kan tulle med hverandre, skaper trygghet, mener Anita.

<b>FULL FART:</b> – Jeg er veldig glad i naturopplevelsene når jeg går på ski. Og så har jeg et stort konkurranseinstinkt. Det er alltid førstemann til topps, eller førstemann hjem igjen, sier Kristian. 
FULL FART: – Jeg er veldig glad i naturopplevelsene når jeg går på ski. Og så har jeg et stort konkurranseinstinkt. Det er alltid førstemann til topps, eller førstemann hjem igjen, sier Kristian.  Foto: Svein Brimi

Etter at tobarnsmoren la opp som toppidrettsutøver i 2003, har hun drevet Anita Moens skiskole hjemme i Trysil. Så stor tillit har hun til Kristian, at 15-åringen er blitt skiinstruktør ved skolen.

– Det er veldig god læring i å skulle forklare teknikk til andre. Så er det også fint at han kan hjelpe mor litt. For når vi har tenåringselever, er det jo mye kulere å lære ski av Kristian enn av en «gammel» dame på 56 år, sier en lattermild Anita.

<b>STATUE:</b> Anita Moens pappa har laget denne statuen av datteren. Den har fått hedersplassen i skilegendens hage hjemme i Trysil.
STATUE: Anita Moens pappa har laget denne statuen av datteren. Den har fått hedersplassen i skilegendens hage hjemme i Trysil. Foto: Svein Brimi

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2024.

Les også