Anita Hegerland

Anita Hegerland mistet moren: – Det gjør ufattelig vondt

Nylig døde Anitas Hegerlands mor etter flere års sykdom. Artisten minnes moren for sitt snille vesen, pågangsmotet og alt hun har gjort for henne gjennom livet.

<b>MYE LEK: </b>Her er Anita og mamma Turid sammen i Høyjord i Vestfold. Året er 1969.
MYE LEK: Her er Anita og mamma Turid sammen i Høyjord i Vestfold. Året er 1969. Foto: Privat
Publisert

– Livet må gå videre. Mamma var veldig opptatt av at jeg skulle fortsette å synge, sier Anita Hegerland (63) og forsøker å være optimistisk midt i sorgen.

Hennes mor Thurid gikk bort 18. februar i år, 83 år gammel. Da hadde hun slitt med sykdom i flere år.

– Mamma var min viktigste støttespiller og den viktigste personen i livet mitt. Himmelen har fått sin vakreste stjerne, og det gjør ufattelig vondt. Jeg er takknemlig for at hun fikk hvile. Kroppen var så sliten etter å ha vært syk i flere år, forteller Anita.

Da Thurid sovnet inn, var de nærmeste samlet for å ta farvel.

– Nå hviler mamma i det vakre og mektige lyset hun dro i. Det lyset som fylte rommet med en guddommelig kraft og intensitet. Det var så sterkt.

<b>VANSKELIG TID:</b> Anita Hegerland og moren Thurid har alltid hatt et helt spesielt bånd. Den populære artisten er takknemlig for alt de har fått oppleve sammen.
VANSKELIG TID: Anita Hegerland og moren Thurid har alltid hatt et helt spesielt bånd. Den populære artisten er takknemlig for alt de har fått oppleve sammen. Foto: Robert Michael

Var på europaturné

Det siste halvåret har Anita vært på europaturné i Tyskland, Østerrike og Belgia med den tyske artisten Heino. Hun er takknemlig for at hun rakk hjem for å være med moren den siste tiden.

– Det har vært en kontrastfylt tid. Jeg har vært veldig bekymret for mamma, samtidig som jeg hadde fantastiske opplevelser på scenen. Jeg har bedt og tent lys i alle kirker jeg har vært i nærheten av, forteller artisten til Her og Nå.

Hun synes det var nervepirrende å være så langt unna moren.

– Det har blitt 18 flyturer frem og tilbake til Norge underveis. Heldigvis kom jeg hjem to uker før hun døde.

<b>FAMILIEKJÆR:</b> – Himmelen har fått sin vakreste stjerne, sier Anita om moren. Her er tre generasjoner samlet i 2014: Datteren Kaja, Anita og hennes mor Thurid.
FAMILIEKJÆR: – Himmelen har fått sin vakreste stjerne, sier Anita om moren. Her er tre generasjoner samlet i 2014: Datteren Kaja, Anita og hennes mor Thurid. Foto: Svein Brimi

Men valget om å takke ja til turneen tok hun sammen med mamma Thurid. Hun ble nemlig svært begeistret da hun hørte at Tysklands store stjerne Heino ønsket å ha med Anita på sin europaturné.

– Hun var fantastisk glad for det. Han kunne velge på øverste hylle, så det var en ære og en glede å bli spurt.

– Vi har spilt 15 konserter med fulle hus og stående applaus overalt i kirker og domer, jeg har signert masse plater, bilder og fankort og møtt tusenvis av mine gamle fans. Til vinteren blir det en ny runde med Heino, forteller hun.

Les også: (+) I voksen alder fikk jeg en telefon som kastet om på alt jeg trodde jeg visste om min familie

Mamma som manager

Anita slo igjennom som barnestjerne bare syv og et halvt år gammel. Da trådte Thurid raskt inn som manager.

– Hun var veldig modig og tøff. Mamma var en husmor med tre små barn som plutselig ble forretningskvinne. Hun var en av de første kvinnelige managerne i Norge og Skandinavia, sier Anita og mimrer tilbake:

<b>PÅ «FARMEN KJENDIS»:</b> For fire år siden var Anita en av deltagerne i TV 2s «Farmen kjendis».
PÅ «FARMEN KJENDIS»: For fire år siden var Anita en av deltagerne i TV 2s «Farmen kjendis». Foto: Morten Bendiksen

– Jeg var for ung til å reise alene, så mamma var med meg på alle reiser. Hun forhandlet alle kontrakter og passet på så jeg ble behandlet som det barnet jeg var. Jeg skulle ikke forskjellsbehandles fra søsknene mine, det var mine foreldre veldig klare på. Vi fikk alle fem kroner i ukepenger.

Les også: Christian Strand var bare tre måneder gammel da foreldrene fikk sjokkbeskjeden: – Det var et hardt slag for dem

Fremdeles en inspirasjon

Moren Thurid var også et sangtalent, men skjebnen ville det ikke sånn at hun skulle starte med musikken.

– Mamma hadde en flott sangstemme og holdt på å bli oppdaget som liten. Men på vei til NRK for å synge på radioen, måtte hun snu og reise hjem igjen da faren hadde blitt alvorlig syk, forklarer 63-åringen.

– Mamma var en kunstner og fant stor inspirasjon fra motedesignere i Paris. Hun designet og sydde, strikket og heklet alle mine sceneantrekk med lekre detaljer og matchende luer. Jeg fikk over 1000 fanbrev i uken fra barn i Norge og mange land i Europa som jeg besvarte. Mange av barna skrev at de ønsket seg klær som meg!

<b>ARTISTPAR:</b> Anita var kjæreste med musikeren Mike Oldfield. Sammen fikk de barna Greta (på bildet) og Noah. 
ARTISTPAR: Anita var kjæreste med musikeren Mike Oldfield. Sammen fikk de barna Greta (på bildet) og Noah.  Foto: NTB

Anita forteller at moren gikk løs på alle oppgaver med en uredd innstilling.

– Hun var en smart og hardtarbeidende kvinne og veldig stolt av oss barna. Mamma var med på å gjøre karrieren og livet mitt eventyrlig. Alle vi møtte overalt elsket mamma. Hun vil fortsette å inspirere meg resten av livet!


Denne saken ble første gang publisert 21/04 2024.

Les også