Angelina Jolie

Mye mer enn et vakkert ytre

Med litt språklig oppfinnsomhet betyr navnet Angelina Jolie «Den vakre engel» på fransk. Det kunne nesten ikke passet bedre.

<b>ACTIONSTJERNE:</b> Filmen «Lara Croft: Tomb Raider» sement­erte Angelinas status som en av Holly­woods superstjerner.
ACTIONSTJERNE: Filmen «Lara Croft: Tomb Raider» sement­erte Angelinas status som en av Holly­woods superstjerner. Foto: Sunset Boulevard/Getty
Publisert

Det er ikke lett å lykkes i Hollywood dersom man ikke har utseendet med seg. For Angelina Jolie var selvfølgelig ikke det noe problem, men samtidig har hun for lengst bevist at hun er mer enn bare et særdeles vakkert ansikt. Hun har hanket inn tre Golden Globe-statuetter og én Oscar som håndfaste bevis på at skuespillertalentet er på plass, og har flere ganger vært den høyest betalte kvinnelige skuespilleren i Hollywood.

Men selv om skuespillertalentet er utvilsomt, er det ingen tvil om at Angelina har hatt god drahjelp fra sine fysiske attributter. Hennes fulle lepper, som den amerikanske filmbibelen Empire omtalte som «bistikk-lepper», og forføreriske blikk har båret en rekke av filmene i karrieren. På den annen side har hun nok også lidd litt under å bli typecastet til en bestemt type roller. Som Clint Eastwood sa det: «Å ha det vakreste ansiktet på planeten gjør at en del ikke greier å se forbi det, og se at hun har et talent. Det kan være lett å overse at det er en fantastisk skuespiller bak utseendet.»

<b>PAPARAZZI-POPPIS:</b> Angelina har vært en favoritt for sladrepressen i årevis. 
PAPARAZZI-POPPIS: Angelina har vært en favoritt for sladrepressen i årevis.  Foto: Kevin Winter/Getty
<b>OPPFØLGER:</b> Til mange menns glede gjentok Angelina suksessen som Lara i oppfølgeren «Tomb Raider: Cradle of Life» i 2003.
OPPFØLGER: Til mange menns glede gjentok Angelina suksessen som Lara i oppfølgeren «Tomb Raider: Cradle of Life» i 2003. Foto: Snap Stills/REX/NTB

Stormfullt privatliv

<b>PUR UNG:</b> Slik forsøkte en 16 år gammel Angelina å gjøre seg bemerket i 1991. Og slikt fungerer jo i Hollywood. 
PUR UNG: Slik forsøkte en 16 år gammel Angelina å gjøre seg bemerket i 1991. Og slikt fungerer jo i Hollywood.  Foto: Harry Langdon/Getty

Angelina har fortalt i intervjuer at det var et forholdsbrudd som fikk henne til å satse for fullt på skuespilleryrket. Da var hun bare 16 år gammel, og forholdet til kjæresten hadde vart i to år. Etter gjennombruddet har hun hatt en rekke mye omtalte forhold med både menn og kvinner, med Billy Bob Thornton og Brad Pitt som de mest «profilerte». Det første ekteskapet var med den britiske skuespilleren Jonny Lee Miller (kjent fra Sherlock Holmes-­serien «Elementary»), men det varte bare omtrent ett år. Ting skjer raskt i Angelinas liv, og i 2000 giftet hun og Billy Bob seg i Las Vegas. Paret ble kjendispressens favoritt, med en tilsyne­latende frisluppen livsstil og like frislupne uttalelser i intervjuer, men tre år senere var også det ekteskapet slutt.

<b>FORT OG GÆLI:</b> Ekteskapet med Billy Bob Thornton ble kortvarig og stormfullt. 
FORT OG GÆLI: Ekteskapet med Billy Bob Thornton ble kortvarig og stormfullt.  Foto: Steve Granitz/Getty
<b>ENGELSKMANN I NEW YORK:</b> Angelina har vært gift tre ganger. Her med første ektemann, Jonny Lee Miller. 
ENGELSKMANN I NEW YORK: Angelina har vært gift tre ganger. Her med første ektemann, Jonny Lee Miller.  Foto: Evan Agostini/Getty

Superparet Brangelina

Så fulgte det mest omtalte av Angelinas ekteskap, og det startet med en skandale. Hun og Brad Pitt møttes på innspillingen av «Mr. & Mrs. Smith» høsten 2005, og ryktene begynte å gå om en romanse. Dette var potensielt sprengstoff for sladrepressen, siden Pitt var gift med «Friends»-­stjernen Jennifer Aniston.

Angelina selv innrømte senere at hun hadde forelsket seg under innspillingen, men hevdet farens utroskap mot moren gjorde det umulig for henne å starte en affære med en gift mann. Hun og skuespillerfaren Jon Voight hadde et særdeles anstrengt forhold i mange år på grunn av dette, og det ser ut til å ha preget henne.

<b>LYKKELIGERE TIDER:</b> Forholdet til Brad Pitt ble det hittil lengste, men også dette endte stygt. 
LYKKELIGERE TIDER: Forholdet til Brad Pitt ble det hittil lengste, men også dette endte stygt.  Foto: Jason Merritt/TERM/Getty

I januar 2006 gikk imidlertid Angelina og Brad ut og bekreftet at de var i et forhold, og at hun var gravid. Litt enkel hoderegning tilsier altså at sladrepressen denne gang hadde rett i sine spekulasjoner.

«Brangelina» holdt sammen i tolv år, og ble ett av verdens mest berømte par. Sammen fikk de tre barn, og adopterte i tillegg ytter­ligere tre. De giftet seg ikke før i 2014, og kun to år senere var separasjonen et faktum. Det kan se ut som om ekteskap ikke helt er Angelinas greie.

<b>ENGASJERT:</b> Angelina i Tanzania i 2003.
ENGASJERT: Angelina i Tanzania i 2003. Foto: Natalie Behring/Getty

Idealist-haug

Det er selvfølgelig en klisjé at Hollywood-stjerner er filantroper, ofte med et heller halvhjertet engasjement for en eller annen veldedig organisasjon som passer til imaget. For Angelina sin del virker imidlertid engasjementet å være ektefølt så det holder. Hun har involvert seg kraftig i saker som kvinner og barns rettigheter, flyktninger, utdannelse, miljøvern og truede dyrearter, bare for å nevne noe. Idealismen skal ha startet under innspillingen av filmen «Lara Croft: Tomb Raider» i 2001, som delvis foregikk i Kambodsja. Forholdene i lokalmiljøet hvor innspillingen fant sted skal ha vært en vekker for Angelina, som må sies å ha hatt en privilegert oppvekst. Siden har hun altså engasjert seg i stadig flere gode og viktige formål, og siden 2012 har hun fungert som goodwill-­ambassadør for FNs høykommissær for flyktninger.

<b>VANNSPORT:</b> Leken jente i bølgene.
VANNSPORT: Leken jente i bølgene.
<b>BEOWULF:</b> Slettes ikke verdens beste film det her, men ... vel, det er Angelina mer eller mindre naken.
BEOWULF: Slettes ikke verdens beste film det her, men ... vel, det er Angelina mer eller mindre naken. Foto: PRODUSENTEN

Aktuell med ny film

Selv om hun til enhver tid ser ut til å ha drøssevis med prosjekter utenom skuespillerkarrieren, får hun fortsatt tid til å spille inn filmer. I mai skal «Those Who Want Me Dead» være klar for lansering, etter mye koronarelatert om-og-men. I skrivende stund ser det ut til at thrilleren, der Angelina spiller en slags kvinnelig Lars Monsen som må redde en ung gutt fra mordlystne skurker, blir å se på strømmetjenesten HBO.

Gullstandarden

<b>MANNFOLKFAVORITT:</b> Esquire kåret Angelina til den mest sexy kvinnen i live, i 2004.

Esquire, GQ og FHM har alle hatt Jolie på hyppig besøk når de hadde kåringer over verdens vakreste og diggeste kvinner. Førstnevnte gikk til og med så langt som å kåre henne til den mest sexy av alle levende kvinner.

Ifølge amerikanske plastiske kirurger hadde Angelina Jolie det desidert mest populære utseendet kvinner ønsket i mange år. Australske The Sydney Morning Herald skrev i 2007 at hun ble regnet som selve gullstandarden for plastisk kirurgi. «Alle» ville ha kinnbena hennes, blikket og ikke minst leppene hennes. 

Også i Vi Menn har hun vært en gjenganger hos Vi Menn-pikene, som skal fortelle hvem som er forbildet eller hvem de ønsker å havne på en øde øy med.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 26 2021

<b>INTERNASJONAL SUKSESS:</b> Herremagasinet GQ har også omfavnet den smellvakre skuespilleren, her fra den italienske utgaven i 2000
INTERNASJONAL SUKSESS: Herremagasinet GQ har også omfavnet den smellvakre skuespilleren, her fra den italienske utgaven i 2000 Foto: GQ

Denne saken ble første gang publisert 02/06 2021.

Les også