Eurovision 2019

- De mente jeg ikke var god nok

I kveld skal KEiiNO kjempe for Norges ære i Eurovision Song Contest. Gruppas kvinnelige alibi, Alexandra Rotan (22), har allerede vunnet.

BRUN OG BLID: Alexandra Rotan fikk et ublidt møte med musikkbransjen. Nå har hun fått sin revansje.
BRUN OG BLID: Alexandra Rotan fikk et ublidt møte med musikkbransjen. Nå har hun fått sin revansje. Foto: Tommy Halvorsen / Her og Nå
Publisert

Møtet med musikkbransjen ble ikke det Alexandra hadde håpet på.

– Det ble rett og slett et ganske tøft møte, forteller hun til Her og Nå i Tel Aviv.

– Jeg har alltid vært glad i musikk, stå på scenen, være meg selv, og jeg har aldri forsøkt å passe inn i en spesiell form. Så fikk jeg høre fra flere hold at jeg er for ordinær, at jeg ikke har det som skal til for å lykkes, forteller 22-åringen.

Hun har fått beskjed om både å kle seg og synge annerledes.

– Nå føler jeg at jeg kan stå her stolt og si at jeg klarte å bevare troen på meg selv. Jeg var god nok. Håpet mitt er at jeg kan inspirere andre til å føle det samme, sier Alexandra.

Kjærlighet fra folket

Med sangen «Spirit in the Sky» har Alexandra og hennes to KEiiNO-kolleger Fred Buljo (31) og Tom Hugo Hermansen (39) ønsket å kjempe for aksept og likeverd.

Sistnevnte føler at Eurovision er en perfekt arena for budskapet de ønsker å formidle.

– Det finnes ikke et sted hvor det passer bedre å skulle framføre en låt om aksept og likeverd. Eurovision er jo Gay-Christmas. Jeg føler absolutt at jeg er i mitt rette element. Dette føles som en stor familiefest, sier han og får anerkjennende nikk fra de to andre.

KEiiNO har blitt svært godt tatt imot av ESC-fansen i Tel Aviv, og ble torsdag kveld også omfavnet av TV-publikummet. I forkant av det som ble belønnet med plass i kveldens finale, har trioen jobbet knallhardt i flere måneder.

– Hvordan bevarer dere energien med et så hektisk program?

– Det viktigste når man er i et band, er å kjenne hverandre godt nok til å tørre å si ifra. Vi kjenner våre egne og hverandres grenser. Samtidig vil alle tre dette veldig sterkt, så vi vil gjerne være med på mest mulig. Vi elsker dette, og brenner for å kunne drive med musikk. Det er bare gøy når det skjer mye rundt oss, sier Alexandra.

AKSEPT OG LIKEVERD: – Det har vært så fint å oppleve at folk har skjønt hva vi ønsker å si med låta. Noen kamper er vunnet, mens andre må vi fortsette å kjempe, sier Tom Hugo. Lørdag skal han og KEiiNO kjempe om seieren i Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Fred Buljo (f.v.), Alexandra Rotan og Tom Hugo Hermansen.
AKSEPT OG LIKEVERD: – Det har vært så fint å oppleve at folk har skjønt hva vi ønsker å si med låta. Noen kamper er vunnet, mens andre må vi fortsette å kjempe, sier Tom Hugo. Lørdag skal han og KEiiNO kjempe om seieren i Eurovision Song Contest i Tel Aviv. Fred Buljo (f.v.), Alexandra Rotan og Tom Hugo Hermansen. Foto: Tommy Halvorsen / Her og Nå

Kollektiv glede

– Etter å ha reist og levd tett på hverandre lenge, begynner dere å gå hverandre litt på nervene?

Alexandra smiler.

– For meg har det faktisk vært motsatt. Til å begynne med tenkte jeg «hvordan skal dette gå?», men vi har det veldig hyggelig og gøy sammen, sier hun.

Fred mener det handler mye om å være rause og snille mot hverandre.

– Det er viktig å gi hverandre litt rom når man har fri. Være bevisst på at vi trenger å lade litt hver for oss også, sier han.

– Den balansegangen føler jeg vi har funnet. Vi fungerer veldig bra sammen, supplerer Alexandra, før Tom Hugo tar ordet.

– Det har nok hjulpet at ingen av oss er enebarn. Med søsken lærer du tidlig å omgås folk, sier han og kikker på de andre to.

– Faktisk er det akkurat det jeg føler vi har blitt. Akkurat som en søskenflokk.

KLATRER: Norge har gjort et kraftig byks på bettinglistene etter strålende innsats i semifinalen, og ligger i skrivende stund på 9. plass.
KLATRER: Norge har gjort et kraftig byks på bettinglistene etter strålende innsats i semifinalen, og ligger i skrivende stund på 9. plass. Foto: Tommy Halvorsen / Her og Nå

Fred er kanskje dem av de tre som er mest vant til lite privatliv. Hjemme i Oslo bor han nemlig i kollektiv.

– Livet har bydd på store kontraster dette året. Planen var å kjøpe leilighet rett etter jul, men så kom altså Grand Prix. Etter seieren i Spektrum har jeg stort sett bodd i en koffert, og vært borte hver helg. Jeg kan faktisk ikke huske sist jeg lagde middag hjemme. Visninger har det i alle fall ikke vært tid til, forklarer finnmarkingen. Går det bra i kveld må nok leilighetskjøp utsettes ennå en stund.

Tvi tvi i finalen, KEiiNO og Norge! Spirits in the Sky og Fred (Buljo) på jord.

Foto: Tommy Halvorsen / Her og Nå

Denne saken ble første gang publisert 18/05 2019.

Les også