Underholdning

Aksel Lund Svindal om å arbeide sammen med pappa Bjørn: - Blod er tykkere enn vann

Alpinstjerne Aksel Lund Svindal gjør stor suksess som gründer. Han er svært takknemlig for at hans far alltid har stått ved hans side.

NÆRE BÅND: Aksel og pappa Bjørn er svært sammensveiset. Her er de fotografert sammen i Kitzbühel i januar 2018.
NÆRE BÅND: Aksel og pappa Bjørn er svært sammensveiset. Her er de fotografert sammen i Kitzbühel i januar 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Sist oppdatert

– Jeg synes det er kult å være gründer, sier en fornøyd Aksel Lund Svindal til Her og Nå.

Den dyktige alpinisten har briljert i løypene siden starten av 2000-tallet, og de siste årene har Skedsmo-gutten også bevist at han også kan hevde seg som forretningsmann.

I 2017 skapte Aksel det bærekraftige klesmerket «Greater Than A». Aksels far, Bjørn Svindal, har fulgt sønnens mangfoldige karriere helt siden starten, og er nå styreleder i klesfirmaet.

– Jeg har egentlig alltid arbeidet sammen med pappa. Det fungerer veldig fint. Blod er tykkere enn vann. Det er ubegrenset med tillit, noe som er deilig, sier Aksel og smiler bredt.

«Greater Than A» gjør suksess her hjemme, og i USA har interessen også vært stor. Det setter Svindal svært pris på.

– Det er gøy. Jeg tror det kan være den riktige strategien videre. Å være litt offensive der.

TALENTFULL: Når Aksel Lund Svindal er i form er det få som kan hamle opp med ham. De siste årene har han også gjort suksess som forretningsmann.
TALENTFULL: Når Aksel Lund Svindal er i form er det få som kan hamle opp med ham. De siste årene har han også gjort suksess som forretningsmann. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Investerer selv

Like før jul ble det kjent at 36-åringen har eierinteresser i rundt 65 selskaper. Kapital anslår verdien til å være 100 millioner kroner. Også her er pappa Bjørn tungt involvert.

– Vi investerer selv, og forsøker etter beste evne å følge med på hva som skjer i markedet. Aksel er absolutt en aktiv medspiller, sa Bjørn til Kapital i november.

Hedret under Idrettsgallaen

Aksel ble kåret til «Årets mannlige utøver» under Idrettsgallaen i Stavanger tidligere i januar Han ble svært overrasket over å gå av med seieren.

– Wow, dette trodde jeg faktisk ikke da jeg så videoen av de andre nominerte, men da er det ekstra deilig, sa 36-åringen på scenen i oljebyen.

I tillegg til å selv vinne en pris, delte Aksel også ut prisen «Årets forbilde» til friidrettsstjerne Karsten Warholm (22).

– Idrettsgallaen er et veldig hyggelig arrangement, og noen priser er litt spesielle. «Årets forbilde» har fokus på litt andre verdier enn medaljene, sa alpinesset på vei inn i salen på DNB Arena.

DELTE UT PRIS: Svindal synes det var fint å kunne gi Karsten Warholm prisen «Årets forbilde» under Idrettsgallaen. Selv vant han prisen «Årets mannlige utøver».
DELTE UT PRIS: Svindal synes det var fint å kunne gi Karsten Warholm prisen «Årets forbilde» under Idrettsgallaen. Selv vant han prisen «Årets mannlige utøver». Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

Selv synes Aksel det er et privilegium å få lov til å inspirere andre med sin eventyrlige idrettskarriere.

– Jeg trives bra med å være forbilde. Jeg føler at vi som representerer idrett har den luksus at vi stort sett byr på gode verdier. Om man kan by på det – da er det fint å være forbilde.

Svindal har fem VM-gull og to OL-gull, samt to sammenlagtseire i verdenscupen. Aksel ble også den første mannlige alpinisten til å vinne gull i fire verdensmesterskap på rad, henholdsvis i 2007, 2009, 2011 og 2013.

Selv om forretningene går så det suser, har det ikke bare vært fryd og gammen for Aksel.

Flere skader

De siste årene har talentet slitt med knærne etter at han falt i Kitzbühel i 2016. Den gang røk både korsbåndet og menisken. Han fikk også bruskskader.

I november skadet Aksel også den ene hånden da han falt under en Super G-trening i Copper Mountain. Han fikk en leddbåndsskade i tommelen og måtte operere. Nylig fikk han fjernet stålplaten i tommelen.

– Det går veldig fint. Det var en liten operasjon så det går greit, sier den positive utøveren.

Til tross for alle skadene har ikke den populære idrettsstjernen mistet håpet om å vinne flere medaljer.

– Jeg skal fortsette å kjøre for pallplasseringer, og forhåpentligvis vinne noen renn, sier han med glimt i øyet.

Denne saken ble første gang publisert 19/01 2019, og sist oppdatert 18/01 2019.

Les også