A-ha gjenforenes til sommeren

A-ha gjenforenes til sommeren. Bandet skal holde konsert i Rio for å feire sin 30-årsdag.

Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Publisert

A-ha sprakk nyheten på Twitter klokken 22 torsdag kveld.

A-ha skriver på sin facebookside at bandet gjenforenes i forbindelse med Rock in Rio-festivalen.

Forrige gang bandet sto på scenen i Brasil var i 1991. Da spilte de for 198.000 fans på Maracanã stadion, et antall som ble lagt merke til av den internasjonale musikkpressen. A-ha samlet da flere publikummere enn Guns N' Roses, INXS og Prince som også spilte på Rock in Rio i 1991.

Verdensrekord
«Brasil har en helt spesiell plass i våre hjerter», sier Magne Furuholmen i følge musikknyheter.no.

Morten Harket minnes også Rio i 1991 svært godt. Forholdene var så store at «vi mistet pusten. Jeg hadde sneket meg inn på stadion og fra sidelinja så jeg Guns N´Roses spille for 160 000. Det var en fantastisk konsert og mitt første inntrykk av publikumsmengden. Det var et mektig syn. Jeg gledet meg vilt til det var vår tur» sier han.

Før bandet gikk på scenen i Rio ble de tatt til side av bookingagenten og fortalt at «...vi tror dette er verdensrekorden i antall betalende publikum. Vi nærmer oss 200 000 mennesker. Rekorden er 197 000. Det ser ut til at vi er over det.»

De spilte altså for 198.000 betalende publikummere.

Slutten
Bandets siste konsert ble holdt i Oslo Spektrum lørdag 4. desember 2010. Konserten var den siste i en verdensomspennende avslutningsturne.

A-ha har mottatt Spellemannprisen ni ganger, og blant annet blitt kåret til Årets spellemann i 1985, og fått juryens hederspris tre ganger.

Bandet hadde per 2012 solgt over 40 millioner musikkalbum, og mer enn 70 millioner singler. Bandet ble dannet i 1982 og fikk internasjonalt gjennombrudd med Take on me i 1985.

I oktober 2009 offentliggjorde bandet at de ville gi seg etter en verdensomspenndende avskjedsturne. Bandet gjennomførte turneen, og holdt den siste konserten iOslo den 4. desember 2010.

A-ha består av Magne Furuholmen (52), Morten Harket (55) og Paul Waaktaar-Savoy (53).

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2014.

Les også