Helt

Tre karer forsøkte å rane en tippekiosk. En 84 år gammel bestefar ville det annerledes

- I slike situasjoner kan du velge å ikke gjøre noe, eller kjempe tilbake.

<b>RANSFORSØK:</b> Da tre menn forsøkte å rane en tippekiosk var det en 84 år gammel bestefar som valgte å kjempe tilbake.
RANSFORSØK: Da tre menn forsøkte å rane en tippekiosk var det en 84 år gammel bestefar som valgte å kjempe tilbake. Foto: Skjermdump/Twitter
Sist oppdatert

Om du noen gang har blitt forsøkt ranet, vet du at politiets råd er å gi fra seg verdisaker og ikke kjempe tilbake. Det er som oftest ikke verdt å risikere livet for noen hundrelapper, en mobiltelefon eller en klokke.

Men noen mennesker har mer mot enn Rambo og John McClane til sammen. Én av dem er 84 år gamle Denis O'Connor.

Bestefaren var innom sin faste tippekiosk i Crestfield, Clanmire i Irland lørdag 15. september, da tre bevæpnede menn plutselig stormet inn døren. Ranerne krevde kontanter og at daglig leder av tippekiosken, åpnet safen for dem.

De tre ranerne skal ha vært bevæpnet med en avsagd hagle og to hammere. Det skremmer dog ikke O'Connor, som flyr i flint da han ser sin venn og daglig leder av tippekiosken, Tim Murphy, bli truet av en av ranerne.

Bestefaren starter å slåss med en av ranerne, mens Murphy selv havner i basketak med en annen. Det at den uvanlige duoen velger å slåss tilbake, skremmer ranerne såpass at de velger å rømme fra åstedet - tomhendte.

- Jeg tenkte ikke over hva jeg gjorde. I situasjoner som dette kan du enten sitte stille og ikke foreta deg noe, eller du kan reise deg og kjempe tilbake. Det var hva jeg gjorde, forteller 84-åringen til The Sun.

Daglig leder Murphy forteller til irske Independent, at han synes pensjonisten er en ekte helt.

- Det Denis gjorde var helt utrolig. Det er ingen tvil om at han er en ekte helt, forteller Murphy til avisen.

O'Connor skal ha sluppet fra ranet uten en skramme. Ifølge den irske statskanalen RTE, skal pensjonisten til og med tatt seg en runde golf dagen etter ransforsøket.

Overvåkningsvideoen fra det mislykkede ranet sirkulerer nå på internett, og 84-åringen, som fyller 85 i november, har blitt en aldri så liten internettkjendis. Videoen har fått flere tusen likes og enda flere retweets. Mange har latt seg imponere over at pensjonisten klarte å skremme unna tre menn flere titalls år yngre enn ham selv.

O'Connor vet selv hvorfor han klarte det.

- Jeg holder meg i form. Jeg går regelmessig på treningssenter og svømmer en del. Jeg antar at du kan si at jeg er i god form, avslører den ferske internett-helten.

Politiet i Irland understreker at det O'Connor og Murphy gjorde var modig, men på generelt grunnlag anbefaler de ikke sivile å gjøre motstand i møte med bevæpnede ranere.

- Hva de to gjorde lørdag var utrolig modig og bra gjort, men det er en stor risiko ved å konfrontere personer som dette, forteller Mick Comyns fra Garda (irske politiet) tilThe Sun.

- Personer som utfører kriminelle handlinger som dette er ofte uberegnelige og tilbøyelige til å gjøre hva som helst, legger Comyns til.

Politiet i Cork leter nå etter personene som står bak ransforsøket.

Denne saken ble første gang publisert 18/09 2018, og sist oppdatert 19/09 2018.

Les også