8 ting du kan bruke mikrobølgeovnen til - som ikke er mat

Det er ikke bare mat som har godt av noen sekunder på full styrke. Her er tipsene!

Foto: Foto: Colourbox / Kasawa
Publisert

(SIDE2): Det har skjedd mye med mikrobølgeovnene siden de kom på markedet for femti år siden.

Nå er det ikke lenger bare middagen som har godt av noen minutter i mikrobølgeovnen. Også mascaraen, frukten, klærne og blomsterjorda kan ta en tur innom kjøkkenmaskinen.

Husk imidlertid at metall ikke har noe å gjøre i en mikrobølgeovn. Pass derfor på at alle beholdere, skåler og objekter du putter inn i ovnen er uten metaller. Hold deg også unna resirkulert papir, da det kan inneholde metalldeler som tar fyr under prosessen.

Tørke tights

Trenger du et par med tørre tights med en eneste gang? Fortvil ikke, det er ikke nødvendig å vente på at de tørker på klesstativet. Vask tightsen raskt for hånd, vreng dem med utsiden ut, legg litt tørkepapir inn i mikrobølgeovnen, og legg tightsen inn på toppen. Sett ovnen på maks effekt, og still tiden inn på 30 sekunder. Sjekk hvert tiende sekund for å se om tightsen er blitt tørr. Vips - du har et par tørre tights!

Drepe bakterier

Om du er en hobbygartner er en mikrøbølgeovn gull verdt. Du kan selvfølgelig kjøpe sterilisert og bakteriefri plantejord på butikken, men du kan også lage din egen steriliserte jord i løpet av noen få minutter ved hjelp av mikrobølgeovnen. Legg 400 gram jord ut på en tallerken, og varm deretter opp jorden på høy temperatur i 90 sekunder. Når den begynner å ryke er den ferdig. Ta den ut, og la den nedkjøles før du bruker den i blomsterpottene.

Lage juice

Ja, du kan lage juice ved å presse dem på vanlig måte, men du kan også bruke mikrobølgeovnen i prosessen, og ende opp med mye mer juice enn du ellers ville gjort. Legg sitrusfrukter i ovnen på full styrke i 20 sekunder før du presser dem. Celleveggene vil svekkes, og det resulterer i at du får mye mer juice ut av dem samme frukten når du presser dem.

Foto: Foto: Colourbox

Flytende honning

Har du en boks med honning i skapet som er blitt hard eller klumpete? Om boksen er egnet for mikrovølgeovnen er det bare å ta av lokket før du setter den inn, hvis boksen ikke er laget for bruk i mikrobølgeovn blir du nødt til å flytte honningen over i et glass eller på en tallerken. Varm den på svak varme i 30 sekunder av gangen, og rør om for hver gang. Når honningen er blitt flytende igjen, er den ferdig.

Varme tallerkener

Plasser to eller tre tallerkener inn i mikrobølgeovnen, og legg litt vann mellom dem. 30 sekunder på full styrke skal være nok til at du får deilige og varme tallerkener til å servere maten på.

Tørke urter

Det å tørke urter i mikrobølgeovnen er en kort og enkel prosess som beholder både fargen og smaken i urtene etter de er tørket. For best mulig resultat burde du bare tørke en liten håndfull av urter om gangen.

Plasser urtene spredt ut på et dobbelt lag av tørkepapir i mikrobølgeovnen. Dekk så til urtene med enda et lag tørkepapir, og sett ovnen på full styrke i 20 sekunder. Ta urtene ut mellom hvert intervakk for å se hvor tørre de er blitt.

Tørketiden kan ta alt fra 40 sekunder til tre minutter. Når urtene er blitt tørre kan du kutte dem opp, og legge de i en krukke. Denne prosessen fungerer også om du vil  tørke blomster. 

Fikse mascara

Vi har alle opplevd det - vi skal pynte oss til kveldens begivenhet, og plutselig fungerer ikke mascaren som den skal lenger. Den er blitt tørr og klumpete. Neste gang dette skjer kan du bare fjerne korken og børsten, og plassere den åpne mascaraen inn i mikrobølgeovnen sammen med et glass vann. Vannet vil sørge for at mascaraen får tilbake fuktigheten, og plutselig har du flere uker med fyldige vipper igjen før det er tomt.

Mykgjøre sukker

Du trenger ikke kaste sukkeret som har festet seg sammen til en eneste stor klump. Du kan sukkeret over i en skål, og deretter dekke til skålen med fuktig tørkepapir. Sett deretter mikrobølgeovnen på full styrke med 15 sekunders intervaller. Det vil ikke ta lang tid før sukkeret blir løst og mykt igjen.

Kilde: Dailymail

Denne saken ble første gang publisert 16/06 2014.

Les også