8 minneverdige Oscar-taler

12 minutter med applaus og jublende vinnere. Her er åtte uforglemmelige Oscar-taler.

Jennifer Lawrence fikk en fortjent Oscar i 2013. Men turen opp til scenen ble ikke helt som hun hadde drømt om.
Jennifer Lawrence fikk en fortjent Oscar i 2013. Men turen opp til scenen ble ikke helt som hun hadde drømt om. Foto: Jason Merritt (Getty Images)
Publisert

(SIDE2): Søndag er det duket for årets gjeveste filmutdeling, Academy Awards - best kjent som Oscar.

Takketalene til de mange vinnerne, er viktige. Alle de nominerte får på forhånd retningslinjer om lengde på talen, samt noen tips og gode råd. Mange får også hjelp til å skrive talene, noe blant annet Morten Tyldum har fortalt at han har fått.

Noen ganger går det galt, og talene blir en pinlig affære. I går skrev vi om noen av tidenes merkeligste takketaler.

I dag vil vi hedre de mest rørende, fine og velformulerte talene. For heldigvis kommer de fleste ut fra Oscar-scenen med verdigheten i behold.

1. Jennifer Lawrence

Hun var bare 23 år gammel da hun vant Oscar i 2013. Og hun opplevde Oscar-nominertes mareritt da hun snublet i den lange kjolen og falt på vei opp til scenen. Men Lawrence taklet fallet på en imponerende måte. Hun innrømmet at hun var flau, men holdt en nydelig tale til stor applaus fra salen.

2. Alfred Hitchcock

Hvorfor gjøre det så komplisert? Hitchcock ble oversett av Oscar-akademiet i hele sin karriere, men i 1968 fikk han en ærespris. Da han entret scenen og så ut over salen, sa han ganske enkelt: «Thank you».

3. Roberto Benigni

Mange vinnere prøver å holde seg seriøse og beholde fatningen. Men noen vinnere blir så glade at de ikke klarer å holde jubelen tilbake. Da Benigni fikk Oscar i 1999, var det ingen tvil om at han ble hoppende glad.

4. Charlie Chaplin

Noen ganger er det ingen tvil om at prisen er fortjent. Da Chaplin fikk en ærespris i 1972, fikk han stående applaus i hele 12 minutter før han kunne begynne talen. (OBS: I videoen under er flere minutter av applausen kuttet bort).

5. Dustin Lance Black

Mange måtte kjempe mot tårene da Black holdt sin tale etter å ha vunnet Beste manus for «Milk» i 2009. Han fortalte alle homofile og lesbiske barn at de var mye verdt og at verden ville bli et mer tolerant sted. Talen ble møtt av øredøvende applaus.

6. Cuba Gooding Jr.

Gooding både lo og gråt, og han fikk hele salen til å juble med seg, da han vant Oscar i 1997. Selv da han ble avbrutt av musikken, fortsatte han - til publikums begeistring.

7. Joe Pesci

Pesci gjorde det motsatte av Gooding, og produsentene var muligens mer fornøyde med det. Talen hans i 1991 besto av få ord: «It's my privilege. Thank you,» sa han.

8. Meryl Streep

Streep er i år Oscar-nominert for imponerende 19. gang. Hun har vunnet prisen tre ganger, og da hun vant den (foreløpig?) siste i 2012, åpnet hun talen på en morsom måte: «Da de ropte opp navnet mitt, fikk jeg følelsen av at halve USA sa: "Å nei! Kom igjen, hvorfor? Henne igjen?". Men ... "whatever",» sa en lykkelig Streep.

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2015.

Les også