39 kroner i prisforskjell for en «vanlig kopp kaffe»

- Kaffen er for billig, mener kaffeekspert Tim Wendelboe.

BEDRE BETALT: Tim Wendelboe mener kaffebøndene bør få bedre betalt, og at kvalitetskaffe ofte koster litt. Foto: Anders Valde
BEDRE BETALT: Tim Wendelboe mener kaffebøndene bør få bedre betalt, og at kvalitetskaffe ofte koster litt. Foto: Anders Valde
Publisert

(SIDE2): Det hele begynte da en journalist hos oss skulle betale for kaffen, og fikk bakoversveis da kvitteringen viste 50 kroner. 50 kroner for en liten kopp med svart kaffe.

Vi bestemte oss for å ta til Oslos gater for å gjennomføre en uhøytidelig prissjekk, for hvor stor kan egentlig prisforskjellen være for en kopp med enkel og svart kaffe?

Svaret vi kom frem til er at prisforskjellen kan være ganske så stor. Faktisk hele 39 kroner i prisforskjell, fra den billigste til den dyreste, til tross for at lokalene ikke ligger mer enn 50 meter fra hverandre. Er det en prisforskjell du er komfortabel med å betale?

Prislite:

Burger King - 10 kr

Mc Donalds - 12 kr

Narvesen - 20 kr

Max - 22 kr

Starbucks - 24 kr

Deli de Luca - 25 kr

Kaffebrenneriet - 25 kr

Stockfleths - 25 kr

Joe & The Juice - 26 kr

Baker Hansen - 27 kr

Wayne's Coffee - 27 kr

Espresso House - 27 kr (med påfyll)

Fridays - 29 kr

W.B. Samson - 30 kr

Steam - 30 kr

Egon - 32 kr (med påfyll)

United Bakeries - 33 kr

Grand Café - 42 kr

Grand Hotel, Palmen - 42 kr

Theatercafeen - 49 (en hel kanne)

Hotel Continental, dagligstuen - 49 kr


Alle priser som er oppgitt gjelder én liten kopp med svart kaffe, som drikkes på stedet, om ikke annet er oppgitt.

Fastfood og restaurant

Ikke overraskende finner vi de største forskjellene der vi også finner skillet mellom fastfood-kjedene, og de restaurantene som serverer mat i roligere omgivelser.

Den billigste kaffen finner vi hos Burger King, som kun tar 10 kroner per kopp kaffe, tett etterfulgt av McDonalds, som tar 12 kroner.

På motsatt side av listen finner vi derimot kvalitetsrestaurantene i Oslo, som Grand Café, Theatercafeen og dagligstuen på Hotel Continental, som tar 42 og 49 kroner for en kopp med svart kaffe.

Kaffeekspert og kaffebrygger, Tim Wendelboe, mener likevel at kaffen på generelt basis koster for lite penger.

- Kaffe er altfor billig, og jeg brenner for at alle aktører i markedet skal betale mer for råvaren, slik at kaffebøndene og plantasjearbeiderne får bedre levekår, sier han til Side2.

Kvalitet koster

Som forbruker vil man sikkert føle seg lurt dersom man kjøper kaffe med lav kvalitet til høy pris, men om man ønsker god kvalitet på kaffen koster den mer å produsere i alle ledd i kjeden. God kvalitet kan oppstå tilfeldig, men å produsere en konsekvent god kvalitet i år etter år er et resultat av hardt og nøysomt arbeid.

Om man skal betale plukkerne for en selektiv plukking og sortering, bruke mer tid på prosess, forlenge tørketiden på kaffen ved å tørke den i kontrollerte omgivelser med en person som raker kaffen i 20 dager, og lagre kaffen i lukkene og lufttette poser, øker kostnadene betraktelig.

- Det er lov å klage på kaffen, sier Tim Wendelboe. Foto: Anders Valde
- Det er lov å klage på kaffen, sier Tim Wendelboe. Foto: Anders Valde

- Man må også huske på at når man kjøper en kopp kaffe i en kaffebar så er det flere kostnader involvert enn bare råvaren. Husleie, arbeidskost, maskiner, vannfiltere, opplæring av ansatte og lignende er ikke gratis, og skal man servere bedre kaffe vil det selvfølgelig være høyere kostnaser involvert, sier Tim Wendelboe til Side2.

- Jeg vil samtidig presisere at det er lov å klage til baristaen dersom kaffen ikke faller i smak. Det er lite som skal til for at en barista feiler i bryggeprosessen, og man kan ikke kvalitetssikre hver eneste kopp man lager, så da har kunden rett til å klage på lik linke med om man får servert mat som ikke smaker godt på en restaurant, sier han. 

Det kan med andre ord være en stor forskjell på kaffen du får servert på Burger King, og kaffen du får servert på andre restauranter. Om du er i tvil kan du alltids spørre hvor bønnene kommer fra, og hvordan de er blitt produsert.

Ble du engasjert av denne saken? Hold deg oppdatert på flere forbrukersaker! Lik oss på Facebook!

Vil du lese flere slike saker? Lik oss gjerne på Facebook!

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2015.

Les også